Dijete i ljubomora

Dijete i ljubomora

Kada smo suprug i ja saznali da ćemo po drugi put postati roditelji, odmah smo pomislili kako će naša prvorođena princeza prihvatiti tu vijest, a još važnije kako će se odnositi prema braci ili seki kad se rodi i hoće li se razviti ljubomora.

Naime odmah smo posvetili svaki trenutak proveden s njome da bude u znaku pripreme, kako bi izbjegli ljubomoru ili neke druge negativne emocije. Pokušali smo što više razgovarati i objašnjavati što će se zapravo dogoditi, kako će se neke stvari promijeniti i vrlo bitno, ukazali smo Emi da je njezina uloga u svemu tome vrlo velika i važna.

S obzirom na to da dolazak male bebe u obitelj donosi velike promjene u dnevnim ritualima i obavezama, u jednu ruku, iako zvuči ružno, novorođeno dijete izgurat će starijeg bracu ili seku na drugo mjesto.

Dolazak bebe donosi posla, neprospavanih noći, a manje vremena za pošteno se posvetiti starijem djetetu. Takva novonastala situacija može izazvati ljubomoru i bratsko suparništvo.

Kad je razlika u godinama veća to je lakše jer možete razgovorom objasniti neke stvari. Ako ima više starije braće i sestara velike su šanse da će se osjećati zaštitnički prema novorođenoj bebi.

U našem slučaju pokušali smo Emu uključiti maksimalno u sve obaveze koje smo imali s bracom pa čak smo pitali za njezino mišljenje prilikom donošenja odluka. Prilikom prvog kupanja bila je velika euforija. Hranjenje, presvlačenje, nunanje u ležaljci. Dozvoljavali smo joj da drži bracu na rukama i mazi ga, naravno pazeći na sigurnost, sve kako bi izbjegli nezgodu.

I danas kad je braco nervozan ili se po noći probudi zna mu pjevati neku umirujuću pjesmu dok ne zaspe ponovno.

Suprug i ja provodili smo vrijeme sa starijim djetetom, posvećivali smo vrijeme samo za nju. Trudili smo se riječima i djelom uvjeriti Emu, da je dalje ona vrlo važna i da je jednako volimo kao i prije dolaska brace.

Prisutnost iscrpljenosti je neizbježna te da ne bi utjecalo na odnose, ja sam osobno pokušala objasniti da sam nešto umornija nego inače, te ju pokušala nagovoriti da se stisnemo te zajedno malo odrijemamo.

Vrlo važno je da u svakodnevnom razgovoru i obraćanju starijem djetetu nikako ne upotrebljavamo izraz da nešto ne možemo napraviti zbog bebe.

Na primjer: Ne mogu sad jer moram presvući bracu. Bolja varijanta je idemo zajedno presvući bracu, pa ćemo zatim…

Kad su bake i drugi članovi obitelji u pitanju, obavezno smo napominjali da se pri dolasku obavezno prvo obraćaju njoj nakon čega je u većini slučajeva ona sama njih uzela za ruku, odvela do brace, te ga ponosno pokazala i rekla: “Evo vidi ,ovo je moj braco!”

mojedijete.com