Dijana Maslić: Kako sigurno putovati tokom ljeta?

Ne ostavljajte dijete samo u automobilu, kada izlazite obaviti nešto.

Piše: Dijana Maslić, savjetnica za nošenje i savjetnica za auto sjedalice

Dijana Maslić je diplomirana ekonomistica, savjetnica za nošenje i savjetnica za auto sjedalice. Dijana je supruga i majka te je voditeljica prodaje u kompaniji Intus pharma

Svake godine brojni turisti iz cijele Bosne i Hercegovine kreću na putovanja tj. na godišnje odmore. Putnici na godišnje odmore su i mala djeca te stoga je važno obratiti veću pažnju o boravku djeteta u autu tokom putovanja. Kada putovati i na što je potrebno obratiti veću pažnju za časopis Roditelj piše Dijana Maslić, savjetnica za nošenje i savjetnica za autosjedalice.

Dolazak toplijih dana i ljeta je idealno vrijeme da se podsjetimo na par jako važnih stvari, kada je u pitanju vožnja u automobilu, bez obzira na dužinu puta i vrijeme trajanja. Prethodnih godina, na žalost, bili smo svjedoci nekoliko tragedija u našoj zemlji i okruženju, kada su djeca preminula od vrućine, ostavljena sama u automobilu. U SAD-u čak 38 djece godišnje izgubi život na taj način. Nekada ih roditelji ostave svjesno, uvjereni da će se vratiti za par minuta, nekada djeca sama uđu u parkiran automobil i ne mogu izaći sami, a nekada se dešava da djeca bivaju zaboravljena u automobilu… Psiholozi širom svijeta su ujedinjeni u potvrdi da se zaboravljanje djeteta u vozilu može desiti svakome, jednako bogatim i siromašnim, muškarcima i ženama, visoko obrazovanima i marginalni pismenim…Međutim, veći problem su osobe koje svjesno ostavljaju dijete u automobilu, „samo 5 minuta“, dok odu u prodavnicu i slično. Pojam o vremenu se gubi vrlo brzo, i tih 5 minuta često bude 30.

Prvo i najbitnije pravilo sigurnog putovanja tokom ljeta je – NIKADA NE OSTAVLJAJTE DIJETE SAMO U AUTOMOBILU!

Ni na minutu.

Činjenice:

  • Temperatura u parkiranom automobilu jako brzo raste, u roku par minuta. Pri vanjskoj temperaturi, od 32⁰C, temperatura u automobilu nakon 10 minuta dostiže 43⁰C, a nakon 30 minuta čak 51⁰C. 
  • Čak i pri nešto otvorenom prozoru, kako često vidimo, nije moguće da se zrak u automobilu ne nastavi zagrijavati velikom brzinom.
  • Tijelo djeteta zagrijava se 3 do 5 puta brže od tijela odrasle osobe! Taj rast temperature i nemogućnost da se rashladi dovodi do toplinskog udara. 
  • Toplinski udar može dovesti do oštećenja vitalnih organa. Simptomi toplinskog udara: povišena tjelesna temperatura (iznad 40⁰C), crvena i vruća koža bez znojenja, mučnina i povraćanje, grčevi, ubrzan rad srca i plitko i ubrzano disanje, poremećaj i gubitak svijesti. 
 • Dijete koje počinje imati simptome toplinskog udara nije u stanju samo se otkopčati iz auto sjedalice, niti je u stanju lupati na prozor i dozvati nekoga, otvoriti prozor ili vrata! Bebe ne trebam ni spominjati.

Ne ostavljajte dijete samo u automobilu, kada izlazite obaviti nešto, NIKAD. Odvezivanje i ponovno vezanje u autosjedalicu traje doslovno manje od minute! Ključeve od automobila držite na sigurnom, zaključajte vozilo, kako djeca tokom igre sama ne bi ušla i slučajno ostala tamo. 

Ukoliko vidite parkirano auto i dijete samo u autu sačekajte, mahnite djetetu, pitajte ga da li je ok, pokušajte razgovarati s njim, razgledajte okolo da vidite ima li roditelja u blizini. Ako nakon minutu niko ne dođe, zovite policiju. Upozorite ljude oko sebe, podijelite informaciju.

 1. Redovno provjeravajte svoje dijete tokom vožnje, da imaju dovoljno svježeg zraka i da se redovno osvježavaju i hidriraju. Ukoliko je organizam dovoljno hidriran, lakše će regulirati tjelesnu temperaturu. 
 2. Zaštitite glavu i tijelo djeteta od direktne izloženosti suncu: zaštita na prozorima.
 3. Obucite im laganu odjeću, pripremite rezervnu da ih presvučete kada pravite pauzu. 
 4. Ukoliko će automobil biti parkiran duže vremena, na direktnom suncu, prekrijte auto sjedalicu svijetlom tkaninom, koja će spriječiti da se presvlaka i kopče auto sjedalice pregriju. Prije nego stavite dijete u auto sjedalicu, svakako rukom provjerite da nije prevruća. 

Prenesite ove savjete svojim prijateljima, porodici, podijelite na društvenim mrežama. Samo tako možemo spriječiti još tragedija. Nikada ne ostavljajte dijete samo u automobilu!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave