Dijabetes u trudnoći

Dijabetes u trudnoći – ova dijagnoza pogodi buduće majke i predstavlja najčešće komplikacije za mamu i bebu. Mame ništa ne osjećaju, ali za bebu to može biti vrlo opasno. Ali liječenje je vrlo jednostavno

Prvi korak: Pametno jesti!

Ko uravnoteženo jede, nema problema sa šećerom u krvi. To znači:

– izbjegavati bijeli hljeb i namirnice koje sadrže brzo upotrebljive ugljikohidrate (slatkiši, med, marmelada)

– bolje više manjih obroka nego dva ili tri veća

– jesti dovoljno povrća, krompira i voća

– piti dva do tri litra vode dnevno, ali malo voćnih sokova (skriveni šećer)

– štedljivo sa masti i mesom

– dobro začiniti, ali malo soliti.

Drugi korak: Više kretanja

Sve tjelesne aktivnosti koštaju energije i smanjuju nivo šećera. Idealno tokom trudnoće: plivati, voziti bicikl, duge šetnje. Ne preporučuju se sportovi kao squash, tenis ili jahanje.

—————–

 

 Da li osjećam da imam šećer?

Dijabetes nije da izaziva bolove ili pritužbe. Žene sa povećanom vrijednosti šećera češće imaju infekcije mokraćnog sistema, jer šećer pruža idealan teren za “uzgoj“ bakterija. Ukoliko se na ultrazvuku raspoznaje veliko dijete ili puno amnionske tekućine, to može biti mogući pokazatelj poremećaja u metabolizmu šećera.

—————————

Koja tjelovježba je preporučljiva u trudnoći?

Vodeni džoging ****
Vodeni fitness ****
Elipsoidni trener ****
Rolanje *
Džogiranje ****
Nordijsko hodanje ****
Biciklizam ****
Ergometar ****
Klizanje na ledu *
Plivanje ****
Skijanje **
Sportske igre (odbojka, košarka, tenis itd.) *
Steper ****
Ples ****
Hodanje ****

**** idealno
** ograničeno pogodni
* nisu pogodni

 

Koliki je značaj sporta u trudnoći?

– bebe žena koje su trenirale dolaze na svijet vitalniji

– ljuljanje u majčinoj utrobi potiče razvoj djeteta, pogotovo čulne organe

– budućim majkama kretanje donosi bolje držanje tijela

– tipične trudničke pritužbe (zakrčenje vena, grčevi u nogama, hemoroidi) se sprječavaju

– dobar osjećaj tijela podiže raspoloženje

 Za svaki tip: 8 najvažnijih pravila vježbe

– Vježbajte redovito i umjereno: po mogućnosti dvaput sedmično, ali ne više od četiri puta. Savjet: Sa partnerom ili grupom vježbanje je zabavnije.

– Obratite pažnju na puls, on ne bi trebao biti ubrzan: Idealno je ukoliko otkucaji srca ne prelaze 140 do 150 otkucaja u minuti tokom trudnoće. Osim toga, ova relativno visoka frekvencija tokom vježbanje ne bi trebala trajati duže od 20 minuta.

– Nikada nemojte ići do svoje granice mogućnosti, jer pregrijavanje tijela (hipertermija)  može naškoditi nerođenom djetetu. Dobru kontrolu pruža tzv. test razgovora: Čak i pod opterećenjem trebali biste biti u mogućnosti uspostavljati ili voditi razgovor, onda je intenzitet vježbanja dobar. I nikada ne zaboravite: uvijek uzimajte dovoljno tečnosti i odjeću u kojoj se može disati.

– Priuštite svome tijelu nakon svakog vježbanja odmor od 24 sata, kako bi se u potpunosti mogao oporaviti.

– Ne štedite na kalorijama: Od 10. sedmice trudnoće povećava se dnevna potreba za energijom za oko 300 kalorija. Njih nikako ne smijete propustiti, ali biste ih trebali i smisleno sastaviti: Idealni dobavljači energije su složeni ugljikohidrati i vitamini.

– Slušajte svoje tijelo: Niko ne poznaje vaše tijelo kao Vi sami. Pazite na promjene i osjećajte koliko pokreta je dobro za vaše tijelo. Čak i kada ste u top formi, bit će dana kada vam nije do fizičke aktivnosti. Zato je bolje da slušate na svoj unutarnji glas.

– Pazite na svoje zglobove: Sportovi u kojima nisu opterećeni zglobovi su u trudnoći od posebnog značaja. Tokom trudnoće se povećano distribuira relaksin, koji povećava elastičnost tetiva i ligamenata, a samim time i rizik od ozljeda.during-pregnancy