Dijabetes u trudnoći

Gestacijski dijabetes je dijabetes dijagnosticiran prvi put u trudnoći (gestacija). Kao i druge vrste dijabetesa, i gestacijski dijabetes utječe na to kako vaše ćelije koriste šećer (glukozu). Gestacijski dijabetes uzrokuje povišeni šećer u krvi što može utjecati na vašu trudnoću i zdravlje vašeg djeteta.

Buduće majke mogu pomoći u kontroli gestacijskog dijabetesa jedući zdravu hranu, vježbajući i, ako je potrebno, uzimajući lijekove. Kontrola šećera u krvi može vas i vašu bebu održati zdravima i spriječiti teške porođaje. Kod žena s gestacijskim dijabetesom, šećer se obično normalizira ubrzo nakon porođaja. Ali ako ste imali gestacijski dijabetes, veći je rizik da obolite od dijabetesa tipa 2. Morat ćete češće biti testirani na promjene šećera u krvi.

Ako je moguće, potražite zdravstvenu njegu rano – kad prvi put razmišljate o pokušaju da zatrudnite – kako bi vaš doktor mogao provjeriti rizik od gestacijskog dijabetesa. Kad zatrudnite, doktor će uključiti pretrage koje se tiču gestacijski dijabetes u vašu prenatalnu njegu. Ako razvijete gestacijski dijabetes, možda će vam trebati češći pregledi. Najvjerovatnije da će se dogoditi tokom posljednja tri mjeseca trudnoće, kada će doktor pratiti nivo šećera u krvi i zdravlje vaše bebe.

Uzroci

Istraživači još ne znaju zašto neke žene obolijevaju od gestacijskog dijabetesa, a druge ne. Prekomjerna težina prije trudnoće često igra ulogu.

Obično različiti hormoni rade na održavanju nivoa šećera u krvi. Ali, tokom trudnoće, razina hormona se mijenja, što vašem tijelu otežava učinkovitu obradu šećera u krvi. To vam povećava šećer u krvi.

Faktori rizika

Neke žene imaju veći rizik od gestacijskog dijabetesa. Faktori rizika za gestacijski dijabetes uključuju sljedeće:

  • Prekomjerna težina i pretilost.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti.
  • Prethodni gestacijski dijabetes ili predijabetes.
  • Sindrom policističnih jajnika.
  • Dijabetes kod člana uže porodice.
  • Prethodno rođenje teške bebe ( teže od 4,1 kilograma).
  • Rasa

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave