Devleta Balić: Šta se dešava sa vašim tijelom nakon porođaja?

Kod porodilja se dešavaju intenzivne fizičke, psihičke i emocionalne promjene 

Prof.dr.sci. Devleta Balić je specijalista ginekologije i akušerstva. Od samih početaka svoj stručni i naučni rad je orijentisala ka polju ginekološke endokrinologije, dječje adolescentne ginekologije, menopauze i neplodnosti i ginekološke endoskopije. Do 2008. godine je radila na UKC Tuzla, a od 2008. radi u Ginekološkoj klinici “Dr Balić” u Tuzli. Sa svojim timom uvela je metode vantjelesne oplodnje i liječenja neplodnosti na naše prostore što je rezultiralo rađanjem prve bebe 2008. godine u Tuzli i prvog porođaja iz odmrznutih embriona 2012. godine. Pored toga uvodi i minimalno-invazivne ginekološke endoskopske metode u svakodnevnu praksu kao sto su ofice hysteroskopija, transvaginalna hidrolaparoskopija. Ima veliko iskustvo u tretmanu PCOS, nadzoru visokorizičnih trudnoća i ultrazvučne dijagnostike. Pored stručne ima i zavidnu akademsku karijeru; predavač je na više domaćih i međunarodnih simpozija, član Komisija za polaganje specijalističkih ispita i mentor na više magistarskih radova i doktorskih disertacija. Predstavnik je Federacije BiH u Evropskom udruženju za humanu reprodukciju – ESHRE. U Slobodno vrijeme bavi se aktivno fitnessom i trčanjem i kao svaka žena rado provodi vrijeme u kuhinji.

Pitate se što se događa s vašim tijelom poslije porođaja? Saznajte više o bolovima nakon poroda, lohiji, epiziotomiji, dojenju i još mnogo toga kako biste se brže oporavili i uživali ​​u svojoj novoj ulozi, ulozi majke. O ovoj temi za Roditelj piše prof.dr.sci. Devleta Balić je specijalista ginekologije i akušerstva.

U trudnoći dolazi do intenzivnih promjena u tijelu žene čiji cilj je prilagođavanje organizma trudnice  čime se omogućava iznošenje trudnoće i porođaj. Te promjene zahvataju sve organe i organske sisteme, a rezultiraju fizičkim promjenama u tijelu trudnice,  ali  psihičkim i  emocionalnim promjenama karakterističnim za trudnoću. Neke promjene ostavljaju trajne tragove dok su druge potpuno reverzibilne. Period prvih 6 sedmica ili 40 dana nakon porođaja naziva se puerperium ili babinje. Zašto je taj period toliko značajan i za majku i za novorođenče? To je jedan od najosjetljivijih perioda u životu žene i novorođenčeta. Novorođenče se polako prilagođava uslovima života izvan materice, uspostavljaju se nove funkcije i način ishrane. Kod porodilja se dešavaju intenzivne fizičke, psihičke I emocionalne promjene s ciljem prilagođavanja novoj ulozi majke. Uspostavlja se laktacija, dolazi do involucije na genitalnim organima, a nova uloga je povezana sa mnoštvom izazova kojima se sve žene ne mogu prilagoditi na isti način.

Kako se tijelo mijenja u danima nakon porođaja?

Nakon porođaja se uspostavljaju funkcije koje do tada nisu prisutne kao što je dojenje  za što se tijelo priprema tokom cijele trudnoće. Dolazi do značajnog povećanja dojki na račun žlijezda koje će proizvoditi mlijeko. Uspostavljanje dojenje nije jednostavno i uzrok je trauma za porodilju ali i za okolinu. Prvo mlijeko koje se luči zove se kolostrum, a prava laktacija  obično  započinje u prva 2-3 dana nakon porođaja. Može biti otežano i zbog ragada na bradavicama koje su bolne, mogu se inficirati pa čak i krvariti kod podoja. Beba također uči da doji tako da ti prvi dani dojenja mogu biti prilično traumatični za majku i bebu.

Bolovi u trbuhu

Bolovi nastaju zbog kontrakcija materice i javljaju se pogotovo tokom dojenja, a nastaju kao posljedica kontrakcija materice koja se od veličine dječje glavice neposredno nakon porođaja smanjuje na veličinu kokošjeg jajeta nakon 6 sedmica. Obično nije potrebno uzimati lijekove protiv bolova u ovom slučaju.

Epiziotomija i rana od carskog reza

Najčešće tegobe kod žena koje su se porodile prirodnim putem nastaju kod onih koje su imale epiziotomiju ili rascjepe međice koji nastaju tokom porođaja. Rane koje su zbrinute kao što su epiziotomija ili racjepi  mogu biti vrlo bolne. Otežavaju sjedenje, mokrenje i pražnjenje debelog crijeva i zahtijevaju njegu kao što su hladniji oblozi, tuširanje ili sjedenje na specijalnim jastucima.

Kod carskog reza imamo ranu od operativnog zahvata na trbuhu koja kao i svaka rana praćena bolom, otežanim ustajanjem. Oporavak  je obično duži a i rizik od komplikacija veći.

Krvarenje iz materice

Krvarenje iz materice je normalno i taj krvavi iscjedak ima naziv lohije. Mogu biti krvave, tamne, boje ćilibara i žute, a krvarenje se zaustavlja u prvih 4-6 nedjelja. Svako obilnije ili produženo krvarenje zahtijeva pregled ginekologa jer može biti znak komplikacija.

Prekomjerno znojenje

Prekomjereno znojenje kod porodilja je posljedica hormonskih promjena. Vezano je za dojenje i nivo prolaktina, hormona koji potiče stvaranje mlijeka. Obično se kaže da se  dobre dojilje puno znoje.

“Baby blues” i postporođajna depresija

“Baby blues” je posebno postporođajno raspoloženje parćeno strahom, zabrinutosti, umorom, nesanicom. Obično traje do 2 sedmice i prolazi spontano. Postporođajna depresija je produženo stanje depresivnog raspoloženja  zahtjeva medikamentozni tretman.

Opstipacija i hemoroidi se javljaju nerijetko posebno kod žena koje su se porodile prirodnim putem kada rana od epiziotomije ili rascjepa otežava pražnjenje crijeva. Važno je u ovakvim situacijama unositi dosta tečnosti i hranu bogatu vlaknima a ponekad se mogu dodati sredstva koja omekšavaju stolicu. Upotrebu laksativa treba izbjegavati.

Opadanje kose se dešava kod određenog broja žena i zove se postpartalni efluvijum. Vlasište se može izmijeniti u toku 1,5 godina nakon porođaja. To kod porodilja stvara zabrinutost koja je opravdana jer se volumen kose značajno može smanjiti. Važno je znati da su promjene prolazne.

Kod nekih žena što zbog viška kilograma što zbog prerastegnutosti trbušnog zida tokom trudnoće ostane veći stomak i prerastegnuta koža trbuha sa strijama nastalim tokom trudnoće. Smanjenjem tjelesne težine koja bi trebala da se vrati na težinu prije porođaja to se značajno smanjuje ali strije na koži ostaju trajno ali od vidnih postanu bjeličaste i teže vidljive.

Međusobni odnosi u porodici se mijenjaju,  a  navikavanje na nove uloge-roditeljstvo nije lako. Raspoloženje majke je promjenjivo ovisno o stanju bebe. Majka je samo fokusirana na bebu i njene potrebe. Nova uloga žene, briga o djetetu, nedostatak vremena dovodi  do umora ili jednostavno do nedostatka slobodnog vremena da se uopšte razmišlja o drugim stvarima kao što su spolni odnosi. Smanjen libido je rezultat ne samo porođaja nego i posebno hormonskog miljea, ali i psihološkog stanja žene. Žena se možda i ne osjeća privlačno posle porođaja, kako zbog viška kilograma tako i zbog nabreklih grudi. Pored toga se plaše seksualnog odnosa nakon porođaja zbog rane od epiziotomije.

Sve promjene nakon porođaja prolazne i kako na početku rekosmo neke su i trajne. Međutim  nova dimenzija života dovodi do toga da sve te promjene doživimo kao dio nove uloge za koju se priprema svaka žena-ulogu majke.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave