Devet pitanja prije objave fotografije vašeg djeteta

Devet pitanja prije objave fotografije vašeg djeteta

Današnja generacija djece je najfotografiranija i javno najobjavljivanija generacija do sada. Istraživanje tvrtke AVG  pokazuje kako preko 80% djece prije navršene druge godine života ima “digitalni otisak”, zahvaljujući svojim roditeljima.

 

 

Ako ste trudni s vašim prvim djetetom i razmišljate o imenima za dijete, bojama za dječiju sobu, također biste trebali razmisliti i o ovom izrazito važnom pitanju: želite li stvoriti “digitalni otisak” vlastitog djeteta (i koliko velik), bez njegovog dopuštenja? Ako želite, evo o čemu trebate razmisliti prije nego podijelite njegov život na internetu.

 

Prije objave fotografije vašeg djeteta na internetu, odgovorite na ovih devet pitanja:

  1. Je li ovaj trenutak preintiman? Svaka osoba će na ovo pitanje odgovoriti drugačije budući da taj trenutak može biti uspavano dijete, dijete u kadi ili na tuti.
  2. Ako će dijete vidjeti ovu fotografiju za nekoliko godina, što će reći? Ako niste sigurni, upitajte se zbog kojih slika iz djetinjstva bi vama bilo neugodno kada bi ih vaši roditelji podijelili sa svojih 700 prijatelja?
  3. Kakve osjećaje dijelim o svom djetetu? Jesu li to pozitivni osjećaji, osjećaji ohrabrenja i ljubavi? Ili ih ponižavam i omalovažavam? U pitanju nisu samo fotografije već i komentari koji dolaze s fotografijama.
  4. Tko će sve vidjeti ovu fotografiju? Želim li ju pokazati svim svojim “prijateljima”? Ukoliko objavljujete fotografiju na Instagramu, možete odabrati opciju dijeljenja i na drugim platformama kao što su Facebook i Twitter. Provjerite postavke privatnosti drugih platformi budući da se one mogu razlikovati od onih na Instagramu. Također, upitajte se jesu li svi vaši “Facebook prijatelji” zaista vaši pravi prijatelji. Možda je vrijeme za “čistku” liste prijatelja.
  5. Hoće li netko zadirkivati vaše dijete zbog ove fotografije pa čak i nakon nekoliko godina? Kada dijelimo fotografiju našeg djeteta, pretpostavljamo kako ju dijelimo s našim prijateljicama koje su također mame, ali postoji velika mogućnost kako će tu fotografiju vidjeti i njihova djeca. Ukoliko dijelimo fotografiju našeg djeteta odjevenog u smiješnu odjeću, vidjet će ju netko od njihovih vršnjaka i vjerojatno zadirkivati zbog toga.
  6. Otkriva li ova fotografija osobne podatke o mome djetetu ili mojoj obitelji? Na primjer, podaci o mjestu stanovanja (pa čak i slika kuće ili zgrade), ime škole ili vrtića koje dijete pohađa, vrijeme dnevnog odmora, slike parkića u kojem se svakodnevno zadržavate itd. Vrlo lako se možete opustiti i podijeliti više od onog što je razumno o mjestu na kojem se trenutačno nalazite ili kuda krećete na odmor. Zapamtite, svaki komadić osobne informacije koju objavite može se spojiti u “digitalnu sliku” vašeg identiteta. Sve te informacije mogu se iskoristiti protiv vas, pri krađi identiteta ili prilikom provale u vaš dom.
  7. Otkriva li ova fotografija osobne zdravstvene informacije? Na primjer, možda ćete htjeti podijeliti s prijateljima kako je vaše dijete prehlađeno, ali vjerojatno ne trebate podijeliti informaciju kako ima probavne smetnje.
  8. Kako je dijete odjeveno na fotografiji? Iako ne vidite nikakve loše strane u fotografiji vašeg djeteta bez pelene, jeste li sigurni kako je pametno takvu fotografiju objaviti na internetu pa čak i ako ste cenzurirali privatne dijelove tijela sa zvjezdicom ili smajlićem? Ovo je nešto oko čega se zajednički trebate dogovoriti, kao roditelji.
  9. Može li ova objava utjecati na buduće zaposlenje moga djeteta, na sklapanje prijateljstava i pojavljivanje na društvenim događajima? U današnje vrijeme, sve više poslodavaca pretražuje imena potencijalnih kandidata na internetu kako bi saznali nešto o njima. Želite li da pronađu staru fotografiju vaše kćeri u donjem rublju, kako trčkara po dvorištu? Vjerojatno ne.

roda.hr