Devet koraka do efikasnijeg roditeljstva

Devet koraka do efikasnijeg roditeljstva

Odgoj djece jedan je od najtežih i najpotpunijih poslova na svijetu

 

Odgoj djece jedan je od najtežih i najpotpunijih poslova na svijetu. Također to je posao za koji biste se mogli osjećati najmanje pripremljeni.

Donosimo devet savjeta za odgoj djece koji vam mogu pomoći da se osjećate ispunjenije kao roditelj.

  1. Jačanje samopoštovanja vašeg djeteta

Djeca počinju razvijati osjećaj za sebe kao bebe kada vide sebe kroz oči roditelja. Vaš ton glasa, govor tijela i svaki izraz djece upijaju vaša djeca. Vaše riječi i postupci kao roditelja utječu na njihovo razvijanje samopoštovanja više nego išta drugo.

Hvaleći se postignućima, koliko god bila mala, učinit će da se osjećaju ponosnim. Ako djeca ostvare stvari samostalno, učinit će da se osjećaju sposobnima i jakim. Suprotno tome, omalovažavanje komentara ili uspoređivanje djeteta s drugim djetetom učiniće da se djeca osjećaju bezvrijedno.

Izbjegavajte davati napamet izjave ili koristiti riječi kao oružje. Komentari poput “Kakva glupa stvar za napraviti!” ili “ponašaš se više kao beba nego tvoj mali brat!” uzrokuje štetu jednako kao i fizički udarci.

Odaberite riječi pažljivo i budite suosjećajni. Dajte svojoj djeci do znanja da i kada pogriješe da ih i dalje volite, čak i kad ne volite njihovo ponašanje.

  1. Uhvatite ih kad su dobri

Jeste li ikad prestali razmišljati o tome koliko puta negativno reagirate na svoju djecu? Možda ćete sebe kritikovati daleko češće nego komplimentirati. Kako biste se osjećali prema šefu koji se prema vama odnosio s toliko negativnim smjernicama, čak i ako je to dobronamjerno?

Učinkovitiji pristup je uhvatiti djecu da rade nešto kako treba: “Namjestili ste krevet bez pitanja – to je sjajno!” ili “Gledali smo te kako se igraš sa svojom sestrom i bio si vrlo strpljiv.” Te će izjave učiniti više za poticanje dobrog ponašanja na duže staze od ponovljenih prijekora.

Svakako svaki dan pronađite nešto za pohvalu. Budite velikodušni s nagradama – vaša ljubav, zagrljaji i komplimenti mogu učiniti čuda i često su dovoljno nagrada. Uskoro ćete otkriti da “podstičete” više ponašanja koje biste željeli vidjeti.

  1. Postavite ograničenja i budite dosljedni svojoj disciplini

Disciplina je nužna u svakoj kući. Cilj discipline je pomoći djeci da odaberu prihvatljivo ponašanje i da se nauče samokontroli. Oni mogu testirati granice koje ste im postavili, ali potrebna su im ograničenja da prerastu u odgovorne odrasle osobe.

Postavljanje kućnih pravila pomaže djeci da razumiju vaša očekivanja i razviju samokontrolu. Neka pravila mogu uključivati: nema TV-a dok se ne završi domaća zadaća i nije dopušteno udaranje, nazivanje pogrdnim imenima ili bolno zadirkivanje.

Možda biste htjeli imati uspostavljen sistem: jedno upozorenje, praćeno posljedicama kao što je “istek vremena” ili gubitak privilegija. Česta greška koju roditelji čine je nepoštivanje posljedica. Ne možete disciplinirati djecu da razgovaraju jedan dan, a drugi dan zanemariti. Dosljednost uči ono što očekujete.

  1. Stvorite vrijeme za svoju djecu

Roditeljima i djeci često je teško okupiti se za porodični obrok, a kamoli da zajedno provedu kvalitetno vrijeme. Ali vjerojatno ništa više ne biste željeli. Ustanite 10 minuta ranije ujutro kako biste mogli pojesti doručak s djetetom ili ostavite posuđe u sudoperu i prošetajte se nakon večere. Djeca koja od roditelja ne dobivaju pažnju koju žele, ponašaju se loše ili nikako, jer su zasigurno primijećeni na taj način.

Mnogi roditelji smatraju korisnim zakazati vrijeme zajedno sa svojom djecom. Stvorite “posebnu noć” svaku sedmicu kako biste bili zajedno i neka vaša djeca pomognu odlučiti kako provesti vrijeme. Potražite druge načine povezivanja – stavite poruku ili nešto posebno u kutiju za ručak vašeg djeteta.

Čini se da adolescenti trebaju manje roditeljske pažnje od mlađe djece. Budući da su manje mogućnosti da se roditelji i tinejdžeri okupljaju, roditelji bi trebali dati sve od sebe kako bi bili dostupni kada njihov tinejdžer izrazi želju za razgovorom ili sudjelovanjem u porodičnim aktivnostima. Odlazak na koncerte, igre i druga događanja s vašim tinejdžerom uklanja brigu i omogućava vam da na važne načine upoznate više o svom djetetu i njegovim prijateljima.

  1. Budite dobar uzor

Mala djeca puno nauče o tome kako postupiti promatrajući roditelje. Mlađi su, više od vas pamte. Prije nego što se naljutite pred djetetom, razmislite o ovome: Je li to način na koji se vaše dijete ponaša kad je ljuto? Budite svjesni da vas djeca stalno prate. Studije su pokazale da djeca koja udaraju obično imaju uzor koji je agresivan kod kuće.

Napravite model koji želite vidjeti u svojoj djeci: poštovanje, susretljivost, iskrenost, ljubaznost, tolerancija. Pokažite nesebično ponašanje. Radite stvari za druge ljude ne očekujući nagradu. Izrazite zahvalnost i ponudite komplimente. Povrh svega, postupajte prema svojoj djeci onako kako očekujete da se drugi ljudi ophode prema vama.

  1. Učinite komunikaciju prioritetom

Ne možete očekivati ​​da djeca rade sve samo zato što vi kao roditelj “tako kažete”. Oni žele i zaslužuju objašnjenja koliko i odrasli. Ako ne budemo imali vremena za objašnjenje, djeca će se početi pitati o našim vrijednostima i motivima i ima li uopšte osnova. Roditelji koji razmišljaju u skladu sa svojom djecom omogućavaju im da razumiju i nauče na način bez osuđivanja.

Izrazite svoja očekivanja. Ako postoji problem, opišite ga, izrazite svoje osjećaje i potaknite dijete da radi na rješenju s vama. Obavezno uključite posljedice. Predložite prijedloge i ponudite odluke. Budite otvoreni i za prijedloge svog djeteta. Pregovarajte. Djeca koja sudjeluju u odlukama motiviranija su za njihovo provođenje.

  1. Budite fleksibilni i spremni prilagoditi svoj roditeljski stil

Ako se djetetovim ponašanjem često osjećate “iznevjerenim”, možda imate nerealna očekivanja. Roditeljima koji razmišljaju o “riješenju” (na primjer, “Moje dijete bi do sad trebalo biti obučeno o nekim stvarima”) moglo bi biti korisno pročitati o tome ili razgovarati s drugim roditeljima ili stručnjacima za razvoj djeteta.

Dječija okolina utječe na njihovo ponašanje, tako da ćete to ponašanje moći promijeniti promjenom okruženja. Ako konstantno govorite “ne” svom dvogodišnjaku, potražite načine kako da promijenite okolinu tako da manje stvari bude izvan granica. To će izazvati manje frustracije kod vas oboje.

Kako se vaše dijete mijenja, postepeno ćete morati mijenjati svoj stil roditeljstva. Šanse su da, što sada radite s vašim djetetom, nećete uspjeti za godinu ili dvije.

Tinejdžeri imaju tendenciju da manje gledaju na svoje roditelje, a više na svoje vršnjake kao uzora. Ali nastavite davati smjernice, ohrabrenje i odgovarajuću disciplinu, omogućujući tinejdžeru da stvara više neovisnosti. I iskoristite svaki dostupan trenutak za uspostavljanje veze!

  1. Pokažite da je vaša ljubav bezuslovna

Kao roditelj odgovorni ste za ispravljanje i vođenje djece. Ali, kako izražavate svoje korektivne smjernice sve je bitno u tome kako to dijete prima.

Kad se morate suočiti s djetetom, izbjegavajte kriviti, kritizirati ili pronalaziti greške, što narušava samopoštovanje i može dovesti do negodovanja. Umjesto toga, nastojte njegovati i poticati, čak i kad disciplinirate svoju djecu. Pobrinite se da znaju da iako želite i očekujete bolje sljedeći put, vaša ljubav je bez obzira na sve.

  1. Spoznajte vlastite potrebe i ograničenja kao roditelja

Suočite se s time – vi ste nesavršeni roditelj. Kao obiteljski vođa imate snage i slabosti. Prepoznajte svoje sposobnosti – “volim i požrtvovana sam.” Radite na svojim slabostima – “Moram biti dosljednija disciplini.” Pokušajte imati realna očekivanja za sebe, partnera  i svoju djecu. Ne morate imati sve odgovore – praštajte sami sebi.

I pokušajte roditeljstvo učiniti upravljivim poslom. Usredotočite se na područja kojima je potrebno najviše pozornosti, umjesto da pokušavate riješiti sve odjednom. Priznajte to kad se smirite. Iskoristite vrijeme za roditeljstvo da biste učinili stvari koje će vas usrećiti kao osobu (ili kao par).

Usmjerenost na vaše potrebe ne čini vas sebičnim. To jednostavno znači da vam je stalo do vlastitog mira, što je još jedna važna vrijednost koju modelirate svojoj djeci.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave