Dermatolog dr.sci.med. Marković: Masna koža lica i borba s bubuljicama: ima li kraja?

Izbjegavaj korištenje proizvoda za njegu lica koji sadrže alkohol i ulja. Masnoj koži sklonoj bubuljicama i aknama, posebno odgovaraju proizvodi s cinkom.

Koliko si samo puta pomislila da je šteta što ti se toliko vide proširene pore na licu i što ti se koža presijava, a da ne spominjemo uporne mitesere i bubuljice koje nonstop izbijaju, pogotovo na T zoni lica? Ako je tvoj odgovor – da, često to pomislim, znaj da nisi jedina i da se možeš lako izboriti sa svim ovim nesavršenostima koji prate masnu kožu lica, ako pratiš ove savjete.

Kakve proizvode koristiti za masnu kožu

Osnovna karakteristika masne kože je pretjerano lučenje sebuma, koje moraš staviti pod kontrolu, bez previše isušivanja kože. Zbog toga, pravilna njega masne kože ne znači samo redovno skidanje šminke i nanošenja mazalica koje ti padnu pod ruku, već podrazumijeva odabir proizvoda koji odgovaraju baš tvom tipu kože, kako za hidratiziranje, tako i za čišćenje lica.

 

  1. Proizvodi koji sadrže #cink

Izbjegavaj korištenje proizvoda za njegu lica koji sadrže alkohol i ulja. Masnoj koži sklonoj bubuljicama i aknama, posebno odgovaraju proizvodi s cinkom. Pročišćujući cink povoljno djeluje na upalne procese, te je veoma koristan u borbi s bubuljicama. Biraj proizvode koji u sebi sadrže cink!

2. #Nekomedogeni proizvodi

Važno je i da kozmetika koju koristiš bude nekomedogena. Ako nisi znala, oznaka nekomedogeni, usko je povezana s takozvanim komedonima na koži, koji izgledaju kao neobične bubuljice. Govorimo o onim ispupčenjima na koži, pogotovo na čelu, bradi i nosu, koje ne izgledaju kao bubuljice već kao tvrda ispupčenja bijele boje ili boje kože, ali i o miteserima koji su ti, vjerujemo, dobro poznati. Zato uvijek obrati pozornost na etiketu proizvoda i na to je da li na njoj piše nekomedogeni, kako bi spriječila nastanak komedona na licu.

3.  Izaberi proizvode formulisane pod nadzorom dermatologa

Proizvodi formulisani pod nadzorom dermatologa su jedno od najsigurnijih rješenja koje možeš da odabereš jer ti proizvodi imaju efikasne formule specijalizovane po tipu kože, a ujedno su formulisani tako da ne izazivaju dodatne reakcije i alergije kože tj. hipoalergeni su. Ovo ti je svakako važno ukoliko želiš da izbjegneš dodatno crvenilo i iritacije već postojećih problema sa bubuljicama i nesavršenostima. Također, odstustvo parabena, alkohola i ostalih agresivnih sastojaka kod ovakve vrste proizvoda dodatna je prednost na koju treba da obratiš pažnju.

Isprobaj #Mixa Anti-Imperfection liniju formulisanu pod nadzorom dermatologa

Koja sadrži apsolutno sve proizvode neophodne za borbu protiv nesavršenosti na licu i čiji proizvodi su obogaćeni pročišćavajućim cinkom, hipoalergeni, nekomedogeni i dermatološki testirani.

Dermatolog dr. Marković već godinama savjetuje svoje pacijente u Zavodu za kožne bolesti da isprobaju ovu liniju i umanje i/ili spriječe nastanak i pogoršanje nesavršenosti i dodatno mašćenje kože i nastanak komedogena.

1. Nježno ukloni površinske nečistoće

Isprobaj Anti-Imperfection micelarnu vodu, koja nježno čisti područje oko očiju i efikasno uklanja šminku i nečistoće s cijelog lica. Veoma je  važno da se prvo uklone površinske nečistoće da bi ostali proizvodi mogli da djeluju kako treba. Ova micelarna voda ima neutralnu pH vrijednost 5,5 koja je ista kao pH vrijednosti kože i zbog toga neće oštetiti barijeru kože, a dodatak cinka čini je idealnom za masnu kožu sklonu bubuljicama, proširenim porama i miteserima.

2. Detaljnije očisti lice

Gel za umivanje će detaljno ukloniti nečistoću i višak sebuma s tvoje kože. Obrati pažnju da on bude nekomedogeni, da ne sadrži alkohol i da je hipoalergijski, kao i da sadrži neki aktivni sastojak koji čisti pore i kožu. Pomoću Anti-Imperfection gela za čišćenje lica, s blagom formulom bez sapuna i alkohola, nježno ćeš ukloniti nečistoće, bez osjećaja isušivanja kože. Možeš ga koristiti i ujutru i navečer, ali i poslije svakodnevnih aktivnosti tokom dana, po povratku kući.

Dok je za neki drugi tip kože, sasvim dovoljno oprati lice s gelom, kod masne kože, preporučujemo ti i korištenje losiona, koji oslobađaju kožu od neprijatnog sjaja, a pritom je ne isušuju. Baš takav losion je Anti-Imperfection losion za čišćenje lica, koji sužava pore, matira površinu lica i efikasno umanjuje nesavršenosti. Klinička istraživanja pokazuju da čak 50% nesavršenosti nestane nakon 4 sedmice redovne upotrebe Mixa Anti-Imperfection losiona! Dodatna prednost je što ne sarži alkohol, parabene i hipoalergen je.

3. Hidratiziraj masnu kožu

Nemoj biti u zabludi da masnu kožu ne treba tretirati hidratizirajućom kremom. Istina je da svaki tip kože zahtjeva redovnu hidrataciju. Samo je važno koristiti kremu koja je namijenjena određenom tipu kože. Ne zaboravi da svaki tip kože može biti dehidriran, pa i tako i masna koža. Dehidratacija kože je stanje koje se najbolje rješava korištenjem proizvoda na bazi hijaluronske kiseline i glicerina. Mixa Hyalurogel Light krema je idelano rješenje i za masnu i za dehidriranu kožu zato što je lagane gelaste teksture, a njena formula sadrži ova dva ključna sastojka za hidrataciju koja su neophodna za masnu kožu, a naročito ukoliko je povremeno ili stalno dehidrirana.

Nadamo se da smo razjasnili sve zablude za njegu i čišćenje masne kože.

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave