Delila Imamović Muratović: Najbitnije je da su roditelji dosljedni jedno drugom

Za neke stvari je potreban trud da bi se dobile, samim tim će djeca više cijeniti sebe.

Delila Muratović, majka dvije djevojčice, dijeli svoje iskustvo majčinstva, ističući važnost dosljednosti u odgoju, ljubavi i posvećenosti porodici. Kroz opis svakodnevnih rutina, izazova s kojima se susrela i načina kako ih prevazišla, te svoje snove i nadanja, Delila nas podstiče da se zaustavimo, udahnemo i cijenimo vrijeme provedeno s našom djecom, ističući da je zdrava i sretna porodica najvažnija vrijednost u životu.

Intervju: Delila Imamović Muratović, biolog – genetičar i nastavnik biologije

Za početak predstavite nam se, recite nam ko je Delila Imamović Muratović?

Delila Muratović je rođena 06.02.1995. u Sarajevu. Po struci sam diplomirani biolog – genetičar I nastavnik biologije. Nekad bila sportistkinja (karatista), a danas veliki zaljubljenik u modu, kako za odrasle tako i za one najmanje. Uživam u putovanjima i druženju sa porodicom i prijateljima. Ono što je najbitnije, majka sam dvije djevojčice, trogodišnje Nadie i petomjesečne  Dalie.

Kako izgleda Vaš dan, koje su rutine važne?

Naša jutra i večeri liče svakom prethodnom danu. Ja ustajem prva, ispraćam supruga na posao I onda kreće prava avantura. Prva se budi Dalia koja je još uvijek mala beba, a zatim Nadia. Moja sreća je u tome pa su mi obje djevojčice spavalice i prespavaju cijelu noć. Potom slijedi zajedničko maženje i igranje. Kakvo god da je vrijeme vani mi obavezno izlazimo, naročito zbog starije djevojčice koja je jako aktivna. Puno pričamo, pjevamo, smijemo se i plešemo. Ono u čemu posebno uživam je oblačenje i stilizovanje djece. Nadam se da ću jednog dana ostvariti sebi san i okušati se u dizajniranju odjeće i modnih detalja za djecu. Navečer, kada muž dođe sa posla, svi zajedno se družimo, potom beba i djevojčica odlaze na spavanje, a mi imamo vrijeme samo za sebe. U ovom periodu su rutine izuzetno važne, naročito da je vrijeme buđenja i spavanja u isto vrijeme. Svako remećenje rutine utiče na njihovo raspoloženje tokom dana.

Koji su izazovi majčinstva s kojima ste se susreli i kako ih prevazilazite?

Ono što je meni jako teško palo jeste rastanak sa starijom djevojčicom kada sam krenula u bolnicu da se porodim i naša razdvojenost 6 dana. Od toga dana vaše dijete i vaš odnos neće biti isti. Starije dijete naglo odrasta htjeli mi to ili ne i tu kreću prvi izazovi. Jedan od glavnih izazova koji smo mi imali jeste ljubomora Nadie na Daliu. S obzirom da su novorođenčad itekako zahtjevna mora im se maksimalno posvetiti, a starije dijete to osjeti. Ono je jučer bilo zjenica oka, mezimica i jedino dijete u našoj porodici, a sada je dobila “konkurenciju”. No, vremenom je sve došlo na svoje i sada Nadia svoju seku Daliu voli najviše na svijetu.

Šta je za Vas najbitnije u odgoju djece?

Najbitnije je da su roditelji dosljedni jedno drugom. Ako je “ne” kod mame onda je “ne” i kod oca. Mada danas vidimo da je uglavnom jedan roditelj strožiji, a drugi popustljiv i onda dolazi do konfuzije u dječijoj glavici što može biti problem u osjetljivom dječijem razdoblju. Suprug i ja ne želimo biti ni previše strogi a isto tako ne želimo ni da sve dopustimo. Za neke stvari je potreban trud da bi se dobile, samim tim će djeca više cijeniti sebe. Želimo da ih odgojimo u časne, poštene, dobre i empatične osobe.

Šta biste poručili roditeljima? 

U današnjem vremenu, gdje je trka za novcem, uspjehom i materijalnim dostigla vrhunac, zastanite, udahnite, privijte djecu uz sebe i upijte svaki njihov miris i dah. Već sutra to će biti odrasli ljudi i žalit ćete što više vremena niste provodili sa njima. Neka vam zdrava i sretna porodica bude na prvom mjestu, ostalo će doći kada je ovo prvo kako treba.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave