Debljanje u trudnoći

Kako vaša beba raste, postepeno ćete se debljati. Dobijanje manje ili više kilograma nego što se preporučuje može imati zdravstvene posljedice za vas i vašu bebu, kao što je prevelik porast kilograma koji povećava rizik od gestacijskog dijabetesa. Ako imate nedoumica oko toga koliko se debljate (ili ne) u trudnoći, razgovarajte o tome sa svojim doktorom ili babicom.

Šta je normalno debljanje u trudnoći?

Koliko ćete se debljati ovisit će o tome koliko ste imali kilograma prije trudnoće.

Da biste izračunali koliko biste trebali dobiti, prvo izradite indeks tjelesne mase prije trudnoće (BMI). Formula za izračunavanje BMI je:

Vaša težina prije trudnoće (u kilogramima) podijeljena s kvadratom vaše visine (u metrima).

Dakle, ako ste teški 68 kg i visoki 1,7 m, vaš BMI bio bi 68 / 1,7 x 1,7 = 23,5.

Ako je vaš BMI iznosio 18,5 do 24,9, bili ste u rasponu zdrave težine prije nego što ste zatrudnjeli, a idealno bi bilo da udebljate između 11,5 kg i 16 kg: 1 do 1,5 kg u prva 3 mjeseca, a zatim 1,5 do 2 kg svakog mjeseca dok ne rodite.

Ako ste bili iznad raspona zdrave težine, trebali biste dobiti manje. Ako ste ispod raspona zdrave težine, trebali biste dobiti više.

Na vaš porast kilograma mogu utjecati i:

 • blizanci
 • jutarnje mučnine

Razgovarajte sa svojim doktorom o tome koji je najbolji dobitak na težini za vas.

Zašto se debljam?

Ne samo da vaša beba raste, već i vaše tijelo razvija dodatna tjelesna tkiva. Udebljat ćete se jer:

 • vaše grudi postaju veće
 • vaša maternica postaje veća
 • oko bebe postoji amnionska tečnost
 • posteljica postaje veća
 • vaše tijelo stvara višak krvi i tečnosti

 

Koji su problemi sa previše debljanja?

Porast kilograma pratit će vas tokom cijele trudnoće. Ako se udebljate više od 16 kg, vi i vaša beba možete biti u većem riziku od komplikacija kao što su:

 • gestacijski dijabetes
 • hipertenzija
 • carski rez
 • velike beba (makrosomija)
 • mrtvorođenče

Bebe rođene od majki koje su se previše ugojile vjerovatnije će razviti prekomjernu težinu i pretilost u kasnijem životu, razviti više zdravstvenih problema i roditi se sa srčanim bolestima (posebno ako i vi pušite).

Upravljanje debljanjem

Možete pomoći u postizanju odgovarajuće težine:

 • jesti zdravu, hranjivu prehranu koja uključuje svježe voće i povrće, integralni hljeb i žitarice, mahunarke, nemasno meso, ribu i nemasne mliječne proizvode
 • izbjegavanje masne i slatke hrane i pića
 • redovno umjereno vježbanje

Koliko još hrane treba da pojedem?

Važno je da se dobro hranite u trudnoći kako biste djetetu dali zdrav početak, ali ne morate ‘jesti za dvoje’, kao što su možda predložili neki dobronamjerni ljudi.

Vjerojatno ćete otkriti da u prva 3 mjeseca ne trebate unositi previše kalorija. Kako vaša beba raste, dodatnih 300 do 450 kalorija dnevno u drugom i trećem tromjesečju vjerovatno će osigurati zdravo debljanje. Najbolje je dodati te kalorije kroz zdravu hranu. To uključuje svježe voće i povrće, integralni hljeb i žitarice, mahunarke, nemasno meso, ribu i nemasne mliječne proizvode.

Trebali biste provjeriti da li vaša prehrana sadrži hranjive sastojke koji vas održavaju zdravima i koji će vašoj bebi dati zdrav početak, kao što su folna kiselina, željezo, kalcij, jod i proteini.

Važno je izbjegavati hranu koja sadrži puno šećera i / ili masti i koja ne sadrži vitamine ili minerale.

Kontinuirano uzimanje tečnosti je također važno – preporučuje se da pijete oko 2L vode svaki dan. Jutarnja mučnina može vas dehidrirati, pa razgovarajte sa svojim doktorom ako ne unosite dovoljno tekućine.

Koliko trebam vježbati?

Ako doktor ne savjetuje drugačije, možete započeti ili nastaviti redovnu tjelovježbu dok ste trudni sve dok svoju aktivnost prilagođavate svojoj fazi trudnoće. Otprilike 30 minuta svakog dana šetnje, plivanja ili časova vježbi u trudnoći će vam pomoći – ali nemojte raditi više od 20 minuta brze fizičke aktivnosti odjednom, kako biste izbjegli pregrijavanje.

Časovi hodanja, plivanja, akvarobika su dobar izbor. Pomoći će vam u sprječavanju prekomjerne težine, umanjit će rizik od gestacijskog dijabetesa i učiniti vas spremnijima kako biste se bolje nosili s radom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave