Danijela Kesar Dimitrijević: Značaj željeza u trudnoći

Dr. Danijela Kesar Dimitrijević, spec. ginekologije i akušerstva, JZU Dom zdravlja Prijedor

Trudnoća je posebno  emotivno i fiziološko stanje žene, kojim počinje posebno poglavlje njenog života, ispunjeno novim izazovima. Za vrijeme trudnoće žena je izložena hormonalnim i fizičkim promjenama. Tijelo trudnice se mijenja, pa je potrebno organizam dovesti u psihofizički balans, da bi se tokom trudnoće osjećala zdravo. Važno je da se trudnica upozna sa svim fazama koje će prolaziti u trudnoći, vodi brigu o svom tijelu i pravilno se hrani.

Kao ginekolog, naglašavam važnost unosa željeza u trudnoći, ne samo zbog njegove centralne uloge u proizvodnji hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, eritrocitima, već i zbog njegovog doprinosa opštem zdravlju trudnice i ploda. Željezo je ključni element koji omogućava transport kiseonika kroz tijelo, što je neophodno za podršku rastućim metaboličkim zahtjevima trudnoće. U jetri se nalazi kao rezerva u obliku hemosiderina i feritina. (1)

Potrebe za željezom se tokom trudnoće udvostručuju. Tokom trudnoće, volumen krvi se povećava, što dovodi do smanjenja  hemoglobina i povećenih potreba za željezom, kako bi se zadovoljile potrebe trudnice i ploda. (2) Ova povećana potreba može se teško zadovoljiti samo ishranom, posebno kod žena koje već ulaze u trudnoću sa niskim rezervama željeza. Stoga, nadzor nad unosom željeza postaje ključan dio prenatalne zaštite. Kontrole krvne slike i feritina (pokazatelj rezervi željeza u organizmu), pri prvom pregledu, ponavljanje u drugom trimestru ili prema indikacijama ključne su za ranu detekciju deficita željeza u organizmu. (3)

Nedostatak željeza u trudnoći može dovesti do povećanog rizika od prijeveremenog porođaja, rađanja djeteta niske porođajne mase, kao i postporođajne depresije. Simptomi kao što su umor, brzo zamaranje, bljedilo kože i vidljivih sluzokoža, malaksalost  neki su od simptoma anemije zbog nedostatka željeza. (4) Trudnice koje su u većem riziku da dobiju anemiju su vegeterijanke, ako su imale bliznačku trudnoću, deficit vitamina B12 ili celijakiju.

Liječenje anemije zbog nedostatka željeza uključuje oralne suplemente željeza, prilagođene individualnim potrebama trudnice. Bitno je naglasiti da suplementaciju željezom treba raditi pod nadzorom ljekara, nikako samoinicijativno. Oralni preparati željeza mogu dovesti do niza gastrointestinalnih smetnji, kao što su mučnina, povraćanje, opstipacija i dijareja. Navedeni neželjeni efekti često dovode do prestanka uzimanja terapije, zbog čega je potrebno posavjetovati se sa ljekarom.

Također, trudnicama savjetujem da prilagode svoju ishranu kako bi uključile više namirnica bogatih željezom, kao što su crveno meso, perad, riba, orašasti plodovi, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Željezo se u hrani nalazi u dva oblika, kao hemsko i nehemsko željezo. Razlika između njih je u apsorpciji. Hemsko željezo je prisutno u namirnicama životinjskog porijekla i ima bolju apsorpciju (20%-40%), dok je nehemsko željezo prisutno u namirnicama biljnog porijekla i ima lošiju apsorpciju ( 1%-10%). (5)

Nivo željeza u organizmu je pod uticajam niza faktora, vitamin C, meso i proizvodi od mesa povećavaju bioraspoloživost u organizmu, dok kalcijum, kofein, tanini smanjuju bioraspoloživost željeza. (5)

Samo preventivne mjere, rano otkrivanje i adekvatno liječenje bilo kakvih problema povezanih sa nedostatkom željeza, mogu osigurati najbolji mogući ishod za trudnicu i plod.

  1. Allen, L. H. (2000) Anemia and iron deficiency: effects on pregnancy outcome. Am. J. Clin. Nutr. 71(Suppl), 

1280S-1284S. 

  1. Pulanić D, Včev A. Anemija u trudnoći i perinatalnom razdoblju. U: Anemija – jedna od najčešćih bolesti ili znakova bolesti u medicini. 2014, str. 51-54.
  2. Royal Australian and New Zeland Colllege of Obstetrics and Gynaecology. Vitamin and mineral supplementation in pregnancy. Melbourne: RANZCOG, 2014.
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360, pristupljeno februar, 2024.
  4. Banjari I. Unos željeza prehranom kao mjera prevencije anemije u trudnoći. Hrana u zdravlju i bolesti: znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. 2 No. 2, 2013.

PM-BA-2024-2-850; 02/2024

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave