Danijela Kesar Dimitrijević: Prvi mjeseci života su važni za pravilan rast i razvoj djeteta

Danijela Kesar Dimitrijević, specijalista ginekologije i akušerstva: Dojenje i ishrana

Prvi mjeseci života su važni za pravilan rast i razvoj djeteta. U tom periodu za dijete je najbitnije dojenje, jer majčino mlijeko sadrži sve ključne hranjive materije bitne za razvoj djeteta. A pri tome se ostvaruje i bliski kontakt sa majkom. Tokom perioda dojenja jako je bitna ishrana majke, koja mora biti što raznovrsnija, umjerena i prije svega uravnotežena.

Majka koja doji ima veće potrebe za energijom od žene koja ne doji, jer treba unijeti dovoljno hranjivih materija za sebe i novog člana porodice. Neophodno je da tokom dojenja svoju ishranu „pojačate“ za 300-500 kcal dnevno, a ukoliko dojite blizance za 400– 800 kcal. Iako su energetske potrebe povećane, pravilan gubitak težine nakon porođaja iznosi najviše pola kilograma mjesečno. 

Mršavljenje i nutritivne dijete se ne preporučuju tokom dojenja. Održavanje težine najbolje odgovara vašim potrebama i potrebama vašeg novorođenčeta, a dijete bez alergena nemaju dokaza o djelotvornosti. Dobro je da razgovarate sa svojim pedijatrom ili ginekologom o ishrani vašeg dijeteta i mogućim alergijama. 

Prilikom odabira namirnica uvijek imajte na umu da direktno utičete na kvalitet mlijeka kojim hranite vaše dijete. I da izvjesne supstance „prelaze“ u mlijeko, te izazivaju tegobe kod vaše bebe. U nastavku navodimo koje se namirnice preporučuju tokom dojenja, a koje je bolje izbjegavati.

Preporučena hrana:

Voće i povrće (svježe,bareno, u vidu variva ili pirea)

 • Voćni sok (najbolje je da sami cijedite sok, bez dodatka šećera) 
 • Integralne žitarice i njihove proizvode 
 • Mlijeko i mliječni proizvodi (izbjegavajte punomasne proizvode) 
 • Crveno meso
 • Orašasti proizvodi 
 • Morski proizvodi: srdele, girice, rakovi, škampe i lignje

Nepoželjna hrana:

 • Morska hrana: morski pas, skuša, tuna, školjka
 • Začinjena i pržena hrana; i jela bogata mastima koja prouzrukuju gasove, proliv ili grčeve kod djeteta 
 • Slatkiši, alkohol, kafa, crni čaj i gazirani sokovi 
 • Voće: citrusi 
 • Povrće: kupus, pasulj

Pravilna ishrana je ključna za dovoljan unos onih nutrijenata koji su potrebni majci i bebi u prvim mjesecima nakon rođenja. Najvažniji od njih su:

FOLNA KISELINA: neophodna za stvaranje novih ćelija, rast crvenih krvnih zrnaca i normalno funkcionisanje imunološkog sistema. Dojilja treba približno 500 mikrograma folne kiseline dnevno. 

ŽELJEZO: gubitak krvi prilikom porođaja i ako ima menstruacije tokom dojenja stvaraju niske zalihe željeza. Dojilji je potrebno oko 9 mg željeza dnevno. 

OMEGA-3 MASNA KISELINA DHA: doprinosi zdravom razvoju vida, psihomotornim funkcijama i normalnom rastu djeteta. Dojilja treba najmanje 200 mg DHA dnevno

Pored zdrave i uravnotežene prehrane ponekad je neophodno u ishranu uvesti i dodatke prehrani kako bi se zadovoljile sve potrebe za ključnim nutrijentima tokom dojenja. Sve to možete pronaći u: 

NOVALAC PRENATALNIM KAPSULAMA, koje sadrže aktivni oblik folne kiseline QUATREFOLIC®, željezo LipoferTM mikrokapsule, omega-3 masnu kiselinu DHA i 14 drugih ključnih sastojaka u samo 1 kapsuli dnevno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave