Danijela Dragosavljević: Fizička aktivnost je bitna, ali je još bitnije znati dozirati tu aktivnost.

Istina je da trudnoća i fizička aktivnost idu jedna uz drugo samo je potrebno znati odrediti pravu mjeru i biti voljan prilagođavati se kako se okolnosti mijenjaju. 

Piše: Danijela Dragosavljević, trenerica


Danijela Dragosavljević, poznata i kao FITMAMA BA je trenerica. blogerica i mama koja stalno podsjeća na potrebu za funkcionalnim vježbanjem. Rođena je 1974. godine u Priboju u Srbiji. Djetinjstvo je provela u Rudom u BiH. Nakon završetka srednje škole upisala je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Radila na Kipru u fitnes centru. Danas sa porodicom živi i radi u Sarajevu. 

Danijela Dragosavljević je trenerica, blogerica i ona je Fitmama ba. Danijela je dugo godina živjela na relaciji Beograd-Zagreb. Danas živi sa suprugom i dvoje djece u Sarajevu. Sa  ovom zanimljivom ženom smo razgovarali o značaju fizičke aktivnosti u svakodnenvom životu ali i sa posebnim osvrtom na period trudnoće. U nastavku možete pročitati naš razgovor sa Danijelom.

Danijela Dragosavljević široj javnosti je poznata kao autorica bloga FITMAMA BA. Možete li nam reći kako je nastao Vaš blog? 

Blog je nastao kao dio završnog ispita u toku edukacije za Restorative Exercises Specialist kod Katy Bowman. Zapravo jedan od uslova za dobijanje sertifikata za RES je bilo pokretanje bloga ili nekog sličnog načina komunikacije putem kojeg bi se radilo na popularizaciji restorativnih vježbi. Vrlo brzo nakon nekoliko objavljenih blogova sam shvatila da me teme fizičke aktivnosti i vježbanja trudnica i porodilja veoma interesuju i tu sam nekako usmjerila glavnicu svojih interesovanja. 

Koji je glavni cilj vašeg bloga?

Glavni cilj je bio pisanje o tada još uvijek malo poznatim temama poremećaja u funkciji tijela nakon poroda, poput dijastaze rektusa ili poremećaja u funkciji zdjeličnog dna. Prije svega da bi se ta stanja normalizovala, da se žene ne osjećaju loše ako imaju neke od poremećaja u funkciji tijela nakon poroda i da bi lakše potražile pomoć za svoje probleme. Cilj je bio da se popularizuje vježbanje u toku i nakon trudnoće i da se otkloni predrasuda da su neke stvari sudbina i da se tu ništa ne može. Kada kažem “bio” mislim da se taj cilj sada promijenio prije svega jer se način komunikacije promijenio pa sad osim bloga koji rijetko pišem, više koristim društvene mreže za komunikaciju. Pored toga područje interesovanja mi se proširilo na poremećaje u ishrani, odnos prema sopstvenom izgledu kroz propagiranje prihvatanja sopstvenog izgleda i slične teme koje su mene pratile na mom razvojnom putu.

Koliko je bitno da su žene aktivne?

Fizička aktivnost je vrlo bitan faktor za održavanje i unapređenje zdravlja žena svih uzrasta. Kao žena koja završava reproduktivnu fazu svog života mogu kroz sopstveno iskustvo ali i iskustvo u radu sa velikim brojem žena, da posvjedočim benefite dozirane fizičke aktivnost za psihofizičko zdravlje žena. Ovdje bih istaknula doziranu fizičku aktivnost jer u ovom slučaju više nije bolje. Vježbanje je dobro ali više vježbanja ne mora nužno da bude više benefita. U tom smislu mislim da dosta nas ima primjere iz svoje bliže okoline. Imamo žene koje puno rade, reklo bi se nose kuću na svojim plećima. Takvim ženama je potrebno manje fizičke aktivnosti. Dakle, fizička aktivnost je bitna ali je još bitnije znati dozirati tu aktivnost.

Portal i časopis Roditelj čitaju trudnice i mame. Možete li posavjetovati trudnice o tome koliko je važna tjelesna aktivnost tokom trudnoće?

Da, nadovezala bih se na prethodno pitanje o važnosti fizičke aktivnosti za žene. Isto vrijedi i za trudnice. U početku kada su trudnice tražile savjjete od svojih ljekara koji im vode trudnoću, često su znale dobiti odgovor “samo slušaj svoje tijelo”. Veliki broj ljekara je mislio da ako je žena vježbala prije trudnoće da će znati kako da se prilagodi vježbanju u trudnoći. To baš nije uvijek bilo tako.  Ako uzmemo za primer profesionalne sportašice, to su žene koje su nerijetko morale da razviju sposobnost NE slušanja svog tijela i da istrpe kad ih nešto boli da bi postigle rezultat koji je glavni cilj u sportu. Zbog toga nije rijetkost da upravo profesionalne sportašice imaju problema sa dijastazom rektusa ili zdjeličnim dnom.  Dakle više nije bolje. Na drugoj strani spektruma “trudnoća i fizička aktivnost” imamo trudnice koje ne smiju ništa da rade. Istina je da trudnoća i fizička aktivnost idu jedna uz drugo samo je potrebno znati odrediti pravu mjeru i biti voljan prilagođavati se kako se okolnosti mijenjaju. 

Mnoge trudnice se žale na bolove u leđima. Da li vježbanje može pomoći i na koji način?

Vežbanjem u trudnoći može se djelovati preventivno, da se smanji mogućnost nastajanja bolova u leđima. Isto tako vježbanjem u toku trudnoće mogu se smanjiti bolna stanja. U slučaju bolova u leđima potrebno je istaknuti važnost odmora budućih mama kao i regulisanje nivoa stresa kojem je trudnica izložena. Bilo da se radi o poslovnim stresovima ili onim u kućnom okruženju. Zapravo, idealno bi bilo raditi na sebi, stvarati navike u vježbanju i brige o sebi još prije trudnoće. Tako da spremnije dočekamo promijene koje trudnoća i porod nose sa sobom.

Mame nakon poroda često žele da brzo izgube kilograme. Da li postoji neki lagan način?

Vjerovatno da postoji. Sigurno postoje žene koje nemaju problema sa viškom kilograma nakon poroda. Mnogo više vjerujem da postoje takve žene nego što vjerujem u jednoroge. To bi bio kratki šaljivi odgovor.  Međutim, iskustvo nam pokazuje da regulisanje kilaže nije lagan i brz proces kako nam to nekada izgleda na društvenim mrežama. Ako na nečiji oblik i izgled tijela gledamo kao na proizvod navika, genetskih predispozicija i okruženja, onda nam je kompleksnost rješavanja problema sa viškom kilograma malo jasnija. Ja ću se i ovdje našaliti i citirati samu sebe, tačnije jednu moju objavu na društvenim mrežama gdje sam rekla: “Upoređivati moje tijelo nakon poroda sa tijelom Amre Džeko je isto kao da bi upoređivali nogometne sposobnosti mog muža i Edina Džeke”. Cilj ove objave je bio da se žene potakne na  stvaranje održivih navika koje će dovesti do regulisanja tjelesne težine u onim okvirima koji su za njih realni. 

Dugo godina ste živjeli u Beogradu. Danas živite u Sarajevu. Možete li nam malo uporediti te dvije sredine kada je u pitanju pogled na fizički aktivan tj. zdrav život?

Interesantno pitanje. U Beogradu nisam bila od kako je proglašena pandemija i vjerovatno se dosta toga promijenilo. Beograd je pored Zagreba veliki regionalni centar za dešavanja po pitanju fitnesa. Sjećam se da sam prvu opremu za studio u Sarajevu u kojem sam držala vježbe za trudnice, kupila u Beogradu jer u Sarajevu nije bilo radnje koja je imala potrebnu opremu. To je bilo prije skoro 15 godina! Stvari su se u međuvremenu promijenile na bolje i Sarajevo ima mnogo više ponuda za vježbanje i aktivan zdrav život. Ono što vidim kao apsolutnu prednost Sarajeva u odnosu na Beograd i Zagreb je blizina i dostupnost ski centara, planinskih staza i prirode. Nigdje u regionu nemate priliku da sjednete na kabinsku žičaru sa ili bez bicikla i da ste za 15 minuta na planini. Dok Beograd i Zagreb imaju više urbanih prilika za fizičku aktivnost, Sarajevo ima u svom dvorištu planine i to je velika mogućnost za aktivnosti u prirodi za cijelu porodicu.

Šta Vam se najviše sviđa u Sarajevu i kako ste se snašli u novoj sredini?

Najviše mi se sviđa geografski položaj, blizina planina, kulturološka šarenolikost i lakoća življenja. Mislim da smo se kao obitelj dobro snašli, skućili i odomaćili u Sarajevu. Zbog prirode posla mog supruga koji plovi, obišli smo bukvalno pola svijeta, ali svaki povratak kući u Sarajevo je potvrda da smo napravili pravu odluku da se tu skrasimo.

Za kraj imate li neku poruku za trudnice i mame?

Zapravo imam dvije poruke! Prva je za one mame koje se nalaze na jednoj strani, koja je pasivnija i nesigurnija (u odnosu na fizičku aktivnost) : Ne čekajte 8 mjesec da krenete na psihofizičke pripreme u dom zdravlja. Dozirana fizička aktivnost je korisna po psihofizičko zdravlje trudnica i mama. Pobrinite se za svoje zdravlje jer se na taj način brinete za zdravlje cijele obitelji. Druga poruka je za one mame koje su navikle da sve mogu same : ” naučite da tražite pomoć i da kažete ne mogu i da budete ok s tim”

Kako Vas trudnice i mame mogu kontaktriati za savjete?

Možete me kako se to popularno kaže “za pratiti” na društvenim mrežama na Instagramu fitmamaba (ako možete dodati link na moj profil) ili na blog FITMAMABA.WORDPRESS.COM na Facebook mreži možete pratiti stranicu Fitmamaba jer svoj privatni profil Danijela Dragosavljević pokušavam razdvojiti od svog profesionalnog profila.  Naravno za one koji su navikli na “starinski” način komunikacije tu je i moj broj telefona 063 989 385.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave