Dalila Čurić: Svaka trudnica na porod dođe sa dozom straha, neke to više, neke manje ispoljavaju

Ono što svaka od babica može učiniti da odagna strah kod trudnice, za početak jeste imati nasmijano i raspoloženo lice, ohrabriti trudnicu, koliko je to moguće opustiti je.

Dalila Čurić – Bachelor sestrinstva

Dalila Čurić je po zanimanju bachelor sestrinstva. Srednja medicinska škola Travnik -opšti smjer i Srednja medicinska škola Mostar – smjer primalja.

Poziv babice jedan je od najljepših, najhumanijih, a ujedno i najodgovornijih poziva. Babice su žene koje su trudnicama podrška u trenutku poroda, ali i periodu nakon poroda i njihov značaj za porodilju i bebu su ogromni. Njihova uloga u perioda poreda i savjeti koji daju trudnicama je neizmjeran, a posebno kada uz sebe imate babicu koja je predana svom pozivu. Upravo jedna od takvih babica je mlada babica Dalila Čurić sa kojom smo razgovarali o pozivu babice, ulozi na porodi. U nastavku donosimo naš intervju sa Dalilom.

Što se tiče vaših iskustava, kako je raditi jedan tako odgovoran posao, posao babice?

Posao babice je sam po sebi jako odgovoran i zahtjevan, u momentima panike i stresa kod trudnica potrebno je zadržati smirenost koliko god je to moguće. Ovaj posao moguće je raditi isključivo s ljubavlju, jer je kao sam poziv jako osjetljiv i prati najemotivnije momente u životu mladih majki. Nužno je biti spreman na sve. Svaka od nas babica teži ka tome da porod bude uspješan i da se sve dobro završi, međutim postoje i situacije kada jednostavno ne ide sve svojim tokom pa dođe i do komplikacija, u suštini to su najteži i najstresniji trenuci kako za majku tako i za babicu kada je potrebna maksimalna koncentracija i kontrola.

Da li je poziv babice/primalje dovoljno promovisan kao zanimanje, da ljudi dovoljno znaju o tome?

Prema mom mišljenju posao babice nije dovoljno promovisan kao zanimanje, tome u prilog, nažalost ide i činjenica da danas imamo vrlo mali broj babica kao i, generalno, slabiji odziv za ovo zanimanje. Nakon završene osnovne škole većina učenika se odluči upisati opšti smjer jer je pristupačniji, odnosno imamo više srednjih škola samo sa opštim smjerom, a ista je situacija i kada govorimo o fakultetima. Zbog takvih okolnosti dolazi do manjka kadra.

Na koji način bi bilo dobro promovisati vaše zanimanje?

Bilo bi dobro održavati edukativne radionice nakon završene osnovne škole, a prije upisivanja srednje, da učenici jednostavno imaju u vidu da postoji i to zanimanje. Također, od velikog je značaja da fakulteti na kojima postoji ovaj smjer, više eksponiraju profesiju babica.

Kako izgleda školovanje za posao babice? 

Obrazovanje za babicu obuhvata opšte i stručne predmete. Vrlo mala je razlika u stručnim predmetima od onih koje slušamo u srednjoj medicinskoj školi-opšteg smjera. A informacija za neljubitelje matematike, imamo je samo prve dvije godine.

Kakve su reakcije trudnica kada dođu na vaš odjel? Da li su uplašene?

Svaka trudnica na porod dođe sa dozom straha, neke to više, neke manje ispoljavaju. Ali neminovno je da svaka ima strah od poroda.

Kako ukloniti ili ublažiti strah trudnica od poroda? 

Ono što svaka od babica može učiniti da odagna strah kod trudnice, za početak jeste imati nasmijano i raspoloženo lice, ohrabriti trudnicu, koliko je to moguće opustiti je i polako je pripremiti za ono što slijedi. Najvažnije u svemu jeste da razgovaramo sa trudnicom o medicinskim radnjama koje radimo i da joj pružimo osjećaj sigurnosti i povjerenja u nas same. Jer bez obzira koliko uplašene bile, ne smijemo im stvarati dodatni strah, i od nas samih.

Koliko je važna podrška babica tokom poroda i nakon samog poroda? 

Svo vrijeme prije poroda, tokom poroda i nakon poroda babica je uz trudnicu, tako da je njena podrška trudnicama jako važna.  Kako psihička tako i fizička.  U momentima bola trudnice se uspaniče, postanu jako napete, a samim tim se mišići grče i ne opuštaju te dolazi do jačih bolova, stoga nam je jako važno biti uz njih  podučavati ih metodama opuštanja i tehnikama disanja.  A nakon poroda naravno pomoći im oko ustajanja, tuširanja; pomoći im oko držanja djeteta, te objasniti im kako da doje, i pomoći im prilikom istog.

Da li ste imali iskustvo prisustva oca na porodu? Ako jete kakvo je bilo Vaše iskustvo? 

Nažalost nisam imala niti jedan slučaj gdje je otac prisustvovao porodu. Budu oni ispred, sačekaju ali niti jedan nije imao dovoljno hrabrosti da prisustvuje samom činu porodu.

Koji je Vaš savjet  trudnicama kada dođe vrijeme poroda? 

Moj savjet svakoj trudnici jeste da ne paničari kada dođe vrijeme poroda, jer opuštenost je ono što je u tim momentima prijeko potrebno . Vježbajte disanje, naučite kako disati za vrijeme prvog, drugog i trećeg porođajnog doba.

Za kraj koja je vaša poruka našim čitateljima?

Budite okruženi pozitivnim ljudima i pozitivnim iskustvima, jer tuđa loša iskustva ne moraju biti i Vaša.. Porod ne mora biti i nije samo strah, patnja i bol. Porod može biti i jedno sasvim drugačije iskustvo. Ne ustručavajte se pozvati i partnera kao podršku prilikom poroda. Jer to je početak predivne, ovozemaljske povezanosti i ljubavi između Vas i Vašeg djeteta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave