Đak prvak i roditeljski sastanak

Roditeljski sastanak pruža mogućnost da razgovarate s učiteljem i razmijenite mišljenja. Kako korisno iskoristiti ovaj sastanak – u kojem pravcu treba ići razgovor?
Za svaku školsku godinu: Pravila razgovora
Svejedno da li vaše dijete ima problema ili ne – na roditeljski sastanak svakako trebate ići, jer tako ćete saznati iz prve ruke kako je vašem djetetu u školi i možete uspostaviti dobar kontakt s učiteljem. To ćete uspostaviti ukoliko se pridržavate pojedinih pravila razgovora:
– Držite svoje osjećaje pod kontrolom i izbjegavajte prebacivanja. To će uvrijediti učitelja i uzet će razgovoru konstruktivnu osnovu.
– Predstavite svoju tačku gledišta objektivno i nedvosmisleno. Ali budite spremni da primite kritiku u vezi djeteta.
– Pustite da učitelj kaže svoje stavove, a da mu ne upadnete u riječ. On ima drugačiju perspektivu i gleda vaše dijete drugačije od vas.
– Tražite zajedničko rješenje – iako nije jednostavno. Jer ipak imate jedan cilj: da se vaše dijete snađe u školi.

Prva školska godina

Vaše dijete još ne dobija pravo svjedočanstvo, ali ipak postoji nekoliko važnih stvari o kojima trebate razgovarati, jer što se prije otkrije smetnje u učenju, utoliko lakše ćete taj problem ukloniti. Zato zamolite učitelja vašeg djeteta da vam da iskrene odgovore na pitanja koja ste prethodno pripremili. Nikada nemojte otići na roditeljski sastanak nepripremljeni. Imajte na umu ono što vam je bitno da saznate, što ste sami uočili pa želite vidjeti i učiteljevo mišljenje. Neka pitanja smo vam mi pripremili.

Pitam te…

U kojim predmetima je mom djetetu potrebno napredovanje?
Koje su njegove jačine?
Kako se razvija njegov sopstveni osjećaj percepcije?
Šta je sa njegovom motorikom?
Kako napreduje sa čitanjem?
Kako se snalazi sa brojevima i računanjem?
Kako stoji sa sposobnošću apstrakcije, prijenosa i koncentracije?
Da li kod samostalnog rada pokazuje mogućnost izdržljivosti i prigodnu brzinu?

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave