Dajte svojoj bebi šansu da zavoli svu zdravu hranu

Bebe odnosno djeca uče posmatrajući i imitirajući najbliže osobe iz svoje okoline, a to su najčešće roditelji. Upravo od njih uče o svijetu, životu, gledajući odrasle stiču svoje navike i formiraju mišljenja na razne teme. Ako tata voli fudbal – i dijete će. Ako mama čita knjige – i dijete će. Ako roditelji jedu zdravo – i dijete će. 

  1. Jedite zajedno sa svojom bebom/djecom 

Kada govorimo o učenju djece da se hrane zdravo, morate im to pokazati sopstvenim primjerom. Sjedite sa djecom zajedno za sto i pokažite im šta je prokelj, šta je brokoli, a šta karfiol (ukoliko im već niste predstavili zelene i bijele cvjetiće). Tako će i vaša beba posmatrati vašu reakciju na hranu koju i njoj dajete. Naravno, njihova hrana neće biti začinjena kao vaša, ali treba da osjete ukus pravih namirnica. Kada uvodite čvrstu hranu svojoj bebi, starosti od 4 – 6 meseci, prvo im ponudite: krompir, šargarepu, pirinač, spanać, bundevu, bananu itd. Sve su to namirnice koje će beba lako da prihvati. 

Kako biste pomogli sebi i uštedjeli vrijeme na pripremi hrane, mogu vam pomoći Nutrino organic kašice. Napravljene od 100% organskog voća i bez dodatih šećera, aditiva i konzervanasa. Nutrino organska kašica od jabuke savršen čvrst obrok za popodnevnu šetnju. Pored dodatka vitamina C, ova kašica sadrži i vitamine A i B, kao i minerale koji pomažu rast i razvoj djeteta, jačaju imuni sistem i povećavaju otpornost na infekcije. Kašica od suhe šljive se također može naći u ponudi Nutrino organic proizvoda, napravljena od 100% organske šljive, šljiva veoma hranljiva, ima visok sadržaj vlakana, ne sadrži natrijum i bogata je vitaminom A i C. Za bebin, ali i digestivni trakt odraslih, šljive su pravi izbor, jer pospješuju lakše varenje.

Kada su djeca u pitanju, najbitnije je slušati sebe i naravno pedijatra koji je tu da prati rast i razvoj bebe. Obratite samo pažnju na deklaracije, jer ćete na njima naći detaljan spisak nutritivnih vrijednosti, šećera, soli, masti i ostalih sastojaka. Na svakoj teglici je jasno naznačeno i za koji je uzrast bebe ili djeteta primjerena: 4 mjeseca, 6 mjeseci, 12 mjeseci, 2 godine itd. 

  1. Vizuelni efekat – pomoć u prihvatanju novih namirnica 

Kada beba počne sa kašicama, ona može da osjeti ukus i miris namirnice koju jede, ali ne zna kako ona izgleda. Dajte svojoj bebi jedan krompir ili šargarepu dok jede pire od te namirnice. Cvijet brokulija koji vi jedete, dajte i svom mališanu. Biće mu zanimljivo da se igra i ispituje “tu zelenu stvar” u svojim ručicama, a u kašici će osjećati njen ukus. Kada mu dajete kašice iz teglice, dajte joj da gleda sliku namirnice. Sigurno će lakše pojesti sve što joj pripremite. 

  1. Pozitivan stav o zdravoj hrani 

Uvijek imajte pozitivan stav o hrani koju jedete i pokušajte da ne ucjenjujete dijete rečenicama poput: “Nećeš dobiti sladoled ako ne pojedeš boraniju”. Tako će dijete shvatiti da je boranija loša, jer MORA da je pojede kako bi dobilo desert odnosno nagradu. 

Kada uvodite nove namirnice, uvijek kažite nešto pozitivno za to povrće, voće, meso ili ribu. Dajte svom mališanu šansu da zavoli sve što mu stavite u tanjir, pa i ono što vi sami ne želite ni da okusite. Pokušajte da ne utičete svojim ukusom na djetetov. Glumite malo, kažite “mmmmm, što je ovo ukusno” i pojedite makar jedan zalogaj – sa osmjehom na licu. 

  1. Krenite sa djetetom u nabavku namirnica 

Kada je dijete malo veće, napravite zajedno spisak namirnica koji treba da kupite u supermarketu i na taj način dajte primer kako bi obrok trebalo da izgleda: na primer, za doručak stavite na spisak hljeb od cijelog zrna, mladi sir za namaz, svežu papriku (neka dijete samo izabere boju paprike), jogurt, mlijeko. 

Neka samo izabere koje povrće želi u čorbi, koje da izaberete kao dio glavnog obroka uz meso, a koje za salatu, voće kao desert ili užina. Uz svaku namirnicu mu kažite zašto nam je važna. Tako će naučiti da treba da vodi računa o tome šta jede. 

Dozvolite mu da na kraju odabere i u korpu stavi i neki slatkiš, koji će moći da pojede poslije obroka. Ne branite mu da jede slatkiše, ali ga svakako uputite da se konzumiraju u ograničenim količinama. 

  1. Igrajte se sa namirnicama 

Pretvorite to igru – neka svaka namirnica ima neku super moć, poslije čijeg konzumiranja u djete dobije neku super moć. Povežite neke superheroje sa određenom namirnicom, na primer Popaj je jeo spanać, Bananamen – samo mu ime kaže. Ipak morate i ovdje da budete oprezni. Nindža kornjače jedu samo picu, pa objasnite svom mališanu da ovakva hrana ne može da se jede svaki dan, jer nije zdravo jesti samo suhu hranu. Izmislite zajedno nekog super lika koji jede svu hranu koju mu mama pripremi i zato je pametan, jak, hrabar… 

Igrajte se sa namirnicama i u smislu pravljenja raznih likova ili oblika. Napravite zajedno neku poslasticu i dozvolite mu da poliže posudu sa kremom. Takve trenutke i mi pamtimo, pa zašto ne bismo takva sećanja stvorili zajedno sa našim najvoljenijim bićima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave