Dajana Švraka Milutinović: Pravilna ishrana je ključ uspjeha za trudnoću

Za ostvarenje trudnoće savjetujem povećan unos proteina.

Ishrana prije trudnoće igra ključnu ulogu u začeću i  zdravlju majke. Pravilna ishrana pruža neophodne hranljive materije koje podržavaju organizam žene, pomažu budućoj majci da se osjeća dobro i smanjuje rizik od komplikacija prilikom ostvarenja trudnoće. 

Intervju: Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije i master ishrane i suplementacije

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Dajana Švraka Milutinović, magistar sam farmacije i master ishrane i suplementacije. Moj master rad je bio na temu NUTRITIVNE MODIFIKACIJE KAO NOVI  TERAPIJSKI PRISTUP U TRETMANU INFERTILITETA, i ovaj rad menja pravac mog posla. Sada radim uglavnom sa parovima koji se spremaju za roditeljstvo, ali i onima koji kad postignu trudnoću pratimo celi proces ishranom zajedno. Posle fakulteta radila sam nekoliko godina u farmaceutskoj inudstriji, a zatim odlučila da želim da radim nešto za sebe. Kako je ishrana nešto što volim i tokom celog svog obrazovanja pratim, tako je pala odluka i na ovaj master na fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Studije farmacije završila sam u Banja Luci, jer sam poreklom iz Gradiške. Ljubav me odvela u Srbiju gde i živim poslednjih 10 godina. Srećna sam supruga, kćerka, sestra i tetka.

Magistar ste farmacije, i bavite se izradom indvidiualnih planova prehrane, pa nam recite malo više o tome? 

Posle mastera ishrane i suplementacije na  medicinskom faluktetu, edukovani smo da možemo ishranom da pomognemo u svim kliničkim stanjima. Uvek želim da naglasim da je Ishrana prevencija i velika pomoć u raznim zdravstvenim izazovima, ima veliku ulogu, ali nikako jedini lek posebno kad se radi o ozbiljnim oboljenjima gde terapiju ne smemo preskočiti. Moji planovi ishrane su individualnog karaktera. Tražim određene analize koje su neophodne da dobijem sliku zdravstvenog tanja pacijenta, zatim razgovor i anketiranje kako bi stekla dojam navika i stila života pacijenta. Posle toga radim plan ishrane za mesec dana i pratimo zajedno napredak. Kod pripreme za trudnoću neophodno je minimalno tri meseca pridržavanja plana, a neko okvirno vreme do rezultata u ovom slučaju je od 3 do 6 meseci uz pomoć ishrane i suplementacije.  Ovo ne obavezuje pacijente da 6 meseci plaćaju nove planove ishrane, dovoljno je da se drže pravila iz prvog meseca. Pored pripremem za trudnoću, radim individualne planove za regulaciju telesne mase, ishrana kod insulinske rezistencije, policističnih jajnika, problem sa štitnom žlezdom i ostale zdravstvene izazove.

Na koji način pomažete kod VTO, šta je u suštini najbitnije kod ishrane u tom cijelom procesu? 

Najvažnije je da kroz analize vidimo šta je uzrok steriliteta, da bi ishranom posvetili se tom uzroku. Ovo se odnosi i na prirodno začeće, ne smo VTO, moram da vidimo šta nam je izazvalo taj problem i šta nam je deficit u ishrani. Moj glavni savet u ovom procesu je da se poveća unos proteina i da ih imamo u svakom obroku, mislim na ribu, jaja, ćureće i pileće meso organsko, dok vodimo računa da smanjimo unos ugljenih hidrata, ali nikako da ih izbacimo. Važno je da nam budu ispod 40% u ishrani. Mediteranska Ishrana je najviše istražena u ovoj sferi i pokazala je dosta benefita, zato bi trebali da u ishranu uvrstimo više svežeg voća, povrča, mahunarki, orašatih plodova, ribe, zdravih masti kao što je maslinovo ulje, avocado, semenke chia i lana. 

Prema Vašem mišljenju koliko ishrana utiče na plodonost općenito? 

Mnogo, prema studijama principa po kojim ja radim, do 4x veći uspeh je bio u uspelim trudnoćama i to često blizanačke. Iz mog iskustva, žene koje su po nekoliko puta bile na procesu VTO, uz ishranu sa mnom ostale su prirodno u drugom stanju. Bitna je istrajnost, volja i doslednost. 

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u svom radu? 

Kad pacijenti to počnu samo zato što su do sada sve već probali, pa ovo je još nešto što bi da probaju da bi štiklirali da su sve uradili. Takvi pacijenti nisu dosledni, ja jedno pišem, oni drugo rade, i onda nemamo šansu za uspehom. Očekivanja su da ako se 30% tako hrane imaju uspeh, to može biti realno ali onda za neki duži period , a ne baš za tri meseca koji je neki najkraći period za uspeh ako smo dosledni. Takođe ženama u ovom procesu definitivno treba psihološka podrška, i onda i sama proživljavam sve trauma sa njima. Jako je osetljiva tema tako da je iyayov svaki novi pacijent, jer svako nosi svoju priču, a ja svaku doživim i proživim sa njima.

S obzirom na to da su naša ciljna skupina roditelji ali više majke i buduće majke, koji savjet biste dali kako bi probudili svijest o važnosti ishrane kod borbe za potomstvo? 

Reci cu da i oni kojima su rekli da nikad nece imati decu jer su u odmaklim godinama dobili su zdravu decu, da je mnogo slučajeva gde su lekari isključivi bili da može samo VTO da se prva trudnoća desila prirodno u procesu pripreme kroz ishranu. Ishrana poboljšava kvalitet jajnih ćelija, reguliše hormonski balans, sprema zdravu sredinu za potomstvo. U svetu je neophodan korak priprema ishranom za VTO i zbog toga imaju manji problem u neplodnošću. Ishranom ne samo da ćemo povečati plodnost, već ishranom možemo u bilo kojoj fazi života prevenirati mnoga ozbiljna zdravstvena  stanja, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, kanceri i sl.

Planovi za dalji razvoj karijere? 

Trenutno pored svojih prostorija za konsultacije u Beogradu, klinike Pronatal u Beogradu, do kraja oktobra planiram i saradnju i sa jednom klinikom u Banja Luci, pregovori su i za Sarajevo i Crnu Goru ako budemo imali dovoljno zainteresovanih pacijenata. Nastavljam sa edukacijama na ovu temu  i u planu su neke inostrane do kraja godine. Najveći uspeh će biti svaki novi život. To je jedini i najvažniji plan.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave