Da puzanje i prvi koraci budu sigurni

Uspravno sjedenje, puzanje, prvi koraci – sve su to trenuci koji označavaju prekretnicu u djetetovom, ali i životu svakog roditelja. Upravo je stjecanje ovih „vještina“ i više nego dovoljan znak kako vaš mališan iz dana u dan napreduje i naočigled raste.

puzanje

Prvo puzanje i prvi koraci djetetu otkrivaju jedan sasvim novi svijet, u čije istraživanje sada mogu samostalno krenuti. Međutim, upravo to razdoblje može unijeti i jednu dozu zabrinutosti u roditeljsku svakodnevnicu – jer neometanim djetetovim kretanjem moguće su i mnoge ozljede. Za to su česti „krivci“ upravo oštri rubovi namještaja, a dovoljan je tek trenutak nepažnje da vaš mališan završi s masnicom ili posjekotinom.

Jasno je kako ne možete paziti na apsolutno svaki djetetov pokret, te se manje ozljede događaju često i ne trebaju zabrinjavati. No postoji nekoliko načina na koji dom možete učiniti sigurnijim mjestom za svog razigranog mališana.

Osnove sigurnosti

Bez obzira na to imate li u svom domu malog „puzavca“ ili klinca koji već neko vrijeme trči iz prostorije u prostoriju, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se dobro pridržavati za sigurnost mališana. Za početak bi trebalo osigurati sve utičnice, žice i izvore električne energije koji mogu predstavljati opasnost. Sve ormariće koji sadrže lijekove, sredstva za čišćenje i slično bilo bi dobro držati „pod ključem“. Za ekstremno živahne mališane ponekad je potrebno i instalirati sigurnosnu ogradicu koju je moguće kupiti u gotovo svakom dućanu s opremom za bebe. Ona neka bude rješenje za „opasne zone“ poput kupaonice, pogotovo ako se događa da nehotice ostavljate vrata otvorena. Ako živite u kući ili stanu na dvije etaže, bilo bi dobro da je ogradica postavljena i na dnu i vrhu stepenica.

Puzanje u paru

Priznajemo, sama ideja da se spustite na sve četiri i puzite zajedno s vašim mališanom zvuči dosta čudno. No, postoji li bolji način da se postavite u „njegove cipele“? Upravo u ovom položaju moći ćete iz prve ruke vidjeti kako izgleda pogled na svijet koji vaše dijete ima, a samim time i prije uočiti potencijalne opasnosti na njegovoj turneji puzanja po stanu. Tko zna, možda ćete uočiti sitni predmet koji se nespretno zavukao ispod kauča ili pak rubove stolića u dnevnom boravku koji vam odjednom izgledaju znatno oštrije i trebalo bi ih osigurati komadima spužve.

puzanje 2

Puzanje s djetetom otvara vam i mogućnost da mališanu usadite neke osnovne sigurnosne navike. Primjerice, dajte to znanja djetetu kada je posegnuo  za nečim što se ne smije, te pokažite kako neke poteze odobravate i da su sigurni. Nakon nekoliko dana i dijete će dobiti jasniju sliku oko toga što se smije a što ne.

Postavljanje terena za igru

Jasno je kako dijete, čim shvati kako se može kretati, neće čitavo vrijeme provoditi na jednom mjestu ili u istoj prostoriji. Unatoč tome, poželjno je napraviti prostor za igru, koji može biti u dnevnom boravku ili bilo gdje u roditeljskoj blizini. Šareni tepih ili slična mekanija podnica sigurno će barem neko vrijeme okupirati vašeg mališana. Na dohvat ruke neka budu i igračke, najbolje plišane, za kojima će posezati. Čak i ako mu ovakav prostor okupira pažnju na tek sat vremena dnevno, to znači da ćete tih sat vremena moći odmoriti od neprestanog „trčanja“ po domu i praćenja svakog njegovog pokreta u strahu od ozljede.

„Oko sokolovo“

Uza sve mjere predostrožnosti koje ste u svom domu napravili kako biste pripremili teren za novopečenog puzavca, i dalje je najvažnija stvar – obratiti pažnju na njegovo kretanje. Čak i kada mislite da nikakve opasnosti nema, klinci često kao da imaju talent upravo za pronalaženje tih „propusta“.

Dopustite bebici da sama istražuje, no tu i tamo „bacite oko“ na to kuda se kreće, a ako je potrebno zadržite ju i u jednoj prostoriji neko vrijeme. Vjerujte, vaš mali istraživač i u malom će prostoru pronaći izvor zanimacije koji može trajati i nekoliko sati.

 

klinfo.hr