Da li trudnoća mijenja mozak žena?

Trudnički mozak i zaboravnost tokom trudnoće

Zaboravnost izazvana trudnoćom istinsko je (i zaista frustrirajuće) obilježje trudnoće. Ako patite od takozvanog “trudničkog mozga”, možda ćete zaboraviti sastanke, ono zbog čega ste upravo ušli u supermarket, gdje ste ostavili torbicu, jeste li isključili peglu – i, možda, svoj telefonski broj. Ova zaboravnost nije samo nedostatak sna: istraživanja sugerišu da trudnoća zaista mijenja mozak žene.

Šta uzrokuje trudnički mozak?

Kao i obično, trudnički mozak su samo vaši hormoni koji se zabavljaju – ovaj put na štetu vašeg pamćenja. Nedostatak kvalitetnog sna zbog brojnih uslova koji narušavaju san tokom trudnoće (posebno uobičajeno u prvom i trećem tromjesečju) također može igrati ulogu, kao i činjenica da vam se stalno troši energija (koju vaš mozak treba da ostane fokusiran).

Štaviše, sve te velike i uzbudljive promjene koje se događaju u vašem životu mogle bi utjecati i na vašu sposobnost fokusiranja.

Zapravo, istraživanje je pokazalo da vaš mozak zaista funkcioniše drugačije tokom trudnoće, povećavajući aktivnost na strani povezanoj s emocionalnim vještinama (kako biste osigurali da ste neurološki prilagođeni bebinim osjećajima pri rođenju, pa se lakše vežete) .

I vjerovali ili ne, volumen vaših moždanih ćelija se zapravo smanjuje tokom trećeg tromjesečja trudnoće (što bi moglo objasniti zašto se ne možete sjetiti onoga o čemu ste upravo čitali u tom posljednjem paragrafu). Ne brinite se – vaš mozak će se vratiti na staro nekoliko mjeseci nakon porođaja.Je li trudnički mozak normalna pojava?

Zaboravnost je potpuno normalna i izuzetno je česta. Čak i ako se ponosite svojim majstorskim multitasking vještinama ili sposobnošću da ostanete organizobani, i dalje ćete imati problema s koncentracijom ili pamćenjem. Dobra vijest je da je i privremena – vratit ćete se u normalu čim prije.

Šta možete učiniti po tom pitanju?

Udahnite duboko. Pokušajte ne biti prestrogi prema sebi. Stres će vam samo više zamutiti mozak

Zapisujte. Ako se trebate nečega sjetiti – da biste kupili određene namirnice, telefonirali, pitali svog liječnika, uzeli prenatalni vitamin – ostavite veliku bilješku na vidljivom mjestu. Bilješke i olovku možete pohraniti i na lako pamtljiva mjesta poput torbice, automobila i kupatila.

Oslonite se na tehnologiju. Oslonite se na podsjetnike kalendara na telefonu koji će vam pomoći da budete organizovani i manje zaboravni.

Imajte rezervni sistem. Smanjite broj stvari kojih se morate sjećati delegiranjem nekih poslova drugima. Kad je moguće, zatražite pomoć okoline. Lakše je reći nego učiniti, ali vrijedi probati. (Ionako ćete zaboraviti na manje važne stvari.)

Konzumirajte holin. Ovaj mineral je gradivni element za mozak-hemikalija koja stvara memoriju i naziva se acetilholin. Istraživači vjeruju da konzumacija puno hrane bogate holinom tokom trudnoće može pomoći u jačanju funkcije vašeg i bebinog mozga. Konzumirajte omega-3. Hrana bogata DHA (uključujući ribu koja je sigurna u trudnoći, poput lososa) još je jedan hranjiv sastojak koji pomaže zdravom radu i razvoju mozga i za vas i za vašu bebu. Ne uzimajte gingko. Zaboravite na uzimanje biljnog dodatka gingko bilobe. Ovaj “pojačivač memorije” nije dokazano siguran za upotrebu tokom trudnoće. Pripremite se. Očekujte da će se zaboravnost zadržati tokom prvih sedmica ili mjeseci nakon porođaja. Postporođajni umor može zamijeniti hormone kao primarni krivac, ali i to će proći.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave