Da li su bolne grudi znak trudnoće?

Ako ste u posljednje vrijeme pokušavali zatrudniti, vjerovatno mislite da su bolne grudi mogući znak trudnoće.

Pitate li se da li ste trudni? Bolne grudi mogu se pojaviti iz više različitih razloga. Neki od tih razloga vežu se za hormone regularnog ciklusa, ne samo za trudnoću.

Evo kako možete razlikovati razloge bolnih grudi.

Kakav je osjećaj u trudnoći

Bol se može pojaviti u jednoj ili obje grudi. Bol možete osjetiti svuda, na određenom mjestu ili blizu potpazuha. Bol može biti konstantna, ili se može pojavljivati i nestajati. 

U toku najranijih sedmica trudnoće, bol u grudima je tupa. Možete imati osjećaj težine i natečenosti. Grudi mogu biti veoma osjetljive na dodir, zbog čega je svaka aktivnost neugodna. 

Za mnoge žene, bradavice su posebno osjetljive u prvih nekoliko sedmica. Osjetljive su na dodir i bolne dok ih sušite nakon tuširanja ili oblačite grudnjak. To inače prođe nakon nekoliko sedmica.

Kako prvo tromjesečje prolazi, osjećat ćete punoću i težinu umjesto osjetljivosti. Neke žene osjete i trnce u bradavicama i areolama u toku prvog tromjesečja. 

Oštra bol u grudima, poput noža u specifično mjesto, nije čest znak u trudnoći. Iako se može desiti, ovaj tip bola je rijedak kod trudnica.

Zašto se bol u grudima javlja u toku rane trudnoće?

To je inače prvi simptom, i javlja se u prvoj ili drugoj sedmici nakon začeća. To se dešava zato što je vaše tijelo preplavljeno hormonima. Ovi hormoni imaju bitnu funkciju pripremanja vašeg tijela da u njemu raste mali čovjek – gladni mali čovjek. 

Da bi se nahranila ta glad, hormoni brzo rade da bi se vaše grudi pripremile za dojenje. Povećava se dotok krvi i vaše grudi postaju veće. Iako možda volimo povećane grudi, to može biti i bolno, čak uzrokujući iritaciju i svrabež. 

Druge promjene u grudima u toku trudnoće

Moguće je da ćete primijetiti i da plave vene pumpaju više krvi u vaše grudi i mijenjaju oblik ili veličinu bradavica. Bradavice također mogu potamniti, pa čak nastaviti tamniti u drugom i trećem tromjesečju.

Možete primijetiti i male izrasline na areolama, što je sasvim normalno. To su žlijezde koje luče ulje i služe kao lubrikant u toku dojenja. 

U drugom i trećem tromjesečju možete primijetiti curenje žutkaste tekućine koja se zove kolostrum. Ne brinite. Kolostrum je tekućina koja poboljšava imunitet bebe koja se tek rodila, prije nego što počnete proizvoditi mlijeko.

Curenje iz bradavica se može uvijek pojaviti, i boja se nekad mijenja od bijele, do žute, zelene ili smeđe. To se može pojaviti i u toku trudnoće. Najčešće kao rezultat proizvodnje mlijeka. U zadnjim sedmicama trudnoće možete primijetiti da su vaše grudi postale još veće i teže, a i curenje može postati veće.

Da li je bol u grudima rani znak trudnoće?

To jeste jedan od najranijih znakova trudnoće. Ali isto vam se trebaju pojaviti drugi simptomi poput kašnjenja menstruacije. 

Ako ste pokušali zatrudniti i osjetite bol u grudima, uradite test za trudnoću. Zapamtite, ipak, da prerani test može ne otkriti trudnoću pa se testirajte opet za nekoliko dana. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave