Da li premorene bebe teže i slabije spavaju?

Uspavljivanje bebe čak i u najboljim okolnostima može biti nezgodno, ali kada je vaše dijete premoreno, to može biti još teže. To je zato što se premorene bebe teže odlučuju za spavanje, spavaju samo s prekidima i češće se bude tokom noći.

Rezultat? Premorene bebe teže spavaju i slabije spavaju, što ih čini umornijima, što nastavlja umorni ciklus. Također, može biti teško napraviti raspored spavanja premorenoj bebi.

Kako možete znati da li je vaša beba premorena? Evo znakova, plus savjeta o tome kako usmjeriti bebu ka boljim navikama spavanja.

Kako prepoznati da je beba premorena?

Bebe koje ne spavaju dovoljno i koje ostaju budne duže nego što mogu podnijeti, na kraju imaju reakciju na stres – porast adrenalina i kortizola – što im otežava spavanje.

Ponekad je očito da je vaša beba premorena … a nekad su znakovi suptilni. Evo na što treba paziti kod svog mališana:

  • Teško se smiruje za spavanje.
  • Spava kratko umjesto na duži period.
  • Noću ne spava puno.
  • Jako je nervozan/nervozna.
  • Manje je sposobna nositi se s frustracijom ili bolom.
  • Sklonija je tantrumima (kod starijih beba).
  • Zaspi nasumično u toku dana (na primjer u stolici dok jede, ili čim sjedne u kolica, čak i ako nije vrijeme za spavanje).

Kako spriječiti da se vaša beba premori?

Općenito, pripazite da svojoj bebi pružate dovoljno mogućnosti da udovoljite potrebama za snom. Evo koliko djetetu treba spavanja prema dobi:

Jednomjesečno dijete trebalo bi da spava oko 14 do 17 sati dnevno, podijeljeno na osam do devet sati noću, a ostalih sedam do devet sati tokom dana.

Dvomjesečno dijete trebalo bi da spava oko 12 do 16 sati dnevno, s osam do 10 sati noću i od četiri do osam tokom dana.

Tromjesečno dijete trebalo bi spavati oko devet do 10 sati noću i nekoliko puta po jedan i po do dva sata tokom dana.

Do 4. mjeseca, vaša beba trebala bi spavati između 12 i 15 sati dnevno, s dva ili tri dnevna drijemeža koja ukupno iznose oko tri do četiri sata i oko 10 do 11 sati sna noću.

 

Kada se vaša beba približi 6. mjesecu, trebala bi spavati oko devet do 11 sati noću, s dva duža drijemeža tokom dana.

U savršenom scenariju zaustavili biste bebinu premorenost prije nego što uopće započne. Ovi savjeti za sprečavanje bebe da se premori mogu vam pomoći:

Pripazite na znakove spavanja. Uključuju trljanje očiju, vrtoglavicu, čupanje ušiju ili kose, zijevanje i tako dalje, i odmah reagujte i pripremite bebu na spavanje ili na prvi znak da je umorna.

Slijedite dosljednu rutinu prije spavanja svake večeri. Ovo pomaže bebi da pređe iz budnog stanja u stanje sna.

Ne pretjerujte s igrom sa bebom prije spavanja. To znači zaustaviti igranje pola sata ili više prije spavanja i dati sve od sebe da bebu držite u mirnijem dijelu doma, dalje od televizora ili radija.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave