Da li možemo biti prebrižni roditelji

Da li možemo biti prebrižni roditelji

Roditelji često previše pokušavaju zaštiti svoju djecu od ozljeda, vanjskih utjecaja, rizičnog ponašanja ali takvim djelovanjem mogu loše utjecati na dječji razvoj i shvaćanje svijeta.

Djeca moraju koji puta razbiti koljena ili laktove u igri te iz tog neugodnog iskustva naučiti svoje granice, sposobnosti i biti spremna na suočavanje sa svojim strahom. Dijete se ne može stoposto zaštiti. Roditelji koji se previše zaštitnički odnose prema svojoj djeci vjerojatno će odgojiti, kažu istraživanja, oholo dijete.

Ponašanja roditelja

Često puta roditelji obavljaju sve kućanske poslove dok dijete uživa u gledanju televizije ili igranju na računalu. Obavljanje svakodnevnih poslova i zadataka po kući djetetu daju dobru osnovu za buduću samostalnost i osjećaj samosvijesti za prostor u kojem žive te uredno i čisto stanovanje.

Kada školarac dođe kući a roditelji mu pretjerano pomažu u obavljanju školske zadaće daju mu krivi uzor za budući život. U kasnijem obrazovanju a potom poslu neće moći rješavati njegove probleme a osoba u toj zrelijoj životnoj dobi neće biti sposobna samostalno uhvatiti se u koštac sa svojim problemima.

Pustite neka dijete pogriješi. Iz pokušaja i pogrešaka dijete može naučiti kako stvari funkcioniraju, razviti svoju znatiželju i poboljšati motoričke sposobnosti. Roditelji ponekad prečesto sprječavaju dijete u pravljenju pogrešaka i više ili manje ih navode na “ispravan” način rješavanja problema. Dopustiti djetetu da pogriješi te ga nakon toga ohrabrite, potaknite ga da samo dođe do zaključka gdje je pogriješilo i na koji način treba ponovno pristupiti problemu.

Roditeljska dužnost je usmjeriti dijete na pravi put. Kako bi se djeca uspjela u svom životu roditelji moraju biti odgovorni i sposobni držati se svojih riječi i dijela jer će dijete gledajući učiniti isto.

wishmama.hr