Da li grčevi kod beba moraju biti 100 dana plača?

Da li grčevi kod beba moraju biti 100 dana plača?

Pravi uzrok nastanka grčeva nije do sada razjašnjen. Sigurno je da je glavni uzrok u nezrelosti probavnog trakta, gdje nakupljeni gasovi izazivaju bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazrijeva tako i grčevi prestaju.

Autor: dr Duška Savić, spec.pedijatrije subspec.neonatologije Klinički Centar Banja Luka

Kada bi se analizirali razlozi dolaska beba kod pedijatra u prvih 3-4 mjeseca života grčevi bi bili na samom vrhu. Obično se javljaju već u prve dvije-tri nedjelje i prestaju do kraja četvrtog mjeseca. Upravo zbog toga se u Kini infantilne kolike nazivaju još i 100 dana plača. Sve bebe plaču, ali infantilne kolike su definisane pravilom trojke: bebe plaču duže od tri sata, više od tri dana nedjeljno u periodu od najmanje 3 nedjelje.1

Grčevi, odnosno infantilne kolike, vrlo su česta tegoba od koje pati 10-30% beba u prvim mjesecima života. Stomačni grčevi se ispoljavaju nekontrolisanim, produženim plačom kod bebe koja je inače zdrava, dobro uhranjena i normalno napreduje. Grčevi se podjednako javljaju kod dječaka i kod devojčica, kod beba koje se doje i koje se hrane formulama. Nešto su češći kod prvorođene i prijevremeno rođene djece.

Pravi uzrok nastanka grčeva nije do sada razjašnjen. Sigurno je da je glavni uzrok u nezrelosti probavnog trakta, gdje nakupljeni gasovi izazivaju bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazrijeva tako i grčevi prestaju. Drugi mogući uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema, preosjetljive su i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promjena položaja. Pri kraju dana bebe su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača koji se može produžiti na cijelu noć.2

Zabrinutost roditelja može dodatno pogoršati stanje, jer bebe osjećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava novim napadima plača, a ako sve dugo traje, uznemirena je cijela porodica.

Grčevi kod beba uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja, pa uz bebu ne spavaju ni roditelji. Iako su prolazno stanje, postoje načini da se grčevi spriječe ili smanje, što poboljšava kvalitet života ne samo bebe već i roditelja i cijele porodice. Prije nego što se bilo šta preduzme, treba se zaista uvjeriti da nema drugih razloga za plač bebe. To uključuje glad, umor, nedostatak kontakta sa majkom, povišenu temperaturu, bol ili neku drugu neprijatnost.

Prevencija i ublažavanje grčeva kod beba

Majke koje doje treba da izbjegavaju hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je prije svega hrana koja nadima, kao što su : kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i bijeli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol.

Postoje položaji i postupci koji umirujuće djeluju na bebu sa grčevima – beba se drži uspravno ili na trbuhu, može da se nosi u kengur nosiljci. Duže kupanje omogućava da topla voda opusti stomačne mišiće, a svakako prija i lagana masaža stomačića. Najbolje je uvijek bebu uzeti u naručje i utješiti je, čime se postižu veoma važni efekti, jer na ovaj način roditelji pokazuju bebi da je vole i da su tu za nju. Srećom po nas i naše bebe, danas postoje preparati koji umnogome mogu pomoći kod pomenutih stanja. Brojne studije su pokazale da određeni sojevi dobrih, probiotskih bakterija, koje uzete u dovoljnoj dozi, mogu da smanje tegobe koje prate infantilne kolike odnosno grčeve kod novorođenčeta.

Za primjenu probiotskih preparata kod grčeva postoje bar dva dobra razloga

Prvi razlog leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i starije djece. Naime, još 2007. je objavljeno istraživanje gdje se pokazalo da su probiotske bakterije korisne za ublažavanje grčeva, a ista grupa italijanskih autora je ovo potvrdila i 3 godine kasnije na velikoj studiji gdje su bebe podijeljene u dvije grupe: prva je dobijala probiotik, a druga placebo (vodicu bez lijeka). Već sedmog dana terapije probiotikom je došlo do značajnog smanjenja intenziteta i učestalosti plača kod beba u grupi na probiotskom preparatu. Kod beba koje su dobijale placebo učestalost plača nije bila smanjena. Od tada je bilo još istraživanja, a većina njih je potvrdila dobar efekat probiotika u ublažavanju kolika odnosno grčeva kod beba.3

Drugi razlog za primjenu dobrih bakterija je jednostavan. Probiotik praktično nema neželjenih dejstava, ne šteti bebi, a može da pomogne.

Koji probiotski preparat može biti dobar izbor u borbi sa grčevima?

Da bi probiotski preparat ispoljio svoju efikasnost mora da se vodi računa koji konkretni sojevi se nalaze u preparatu koji dajemo bebi, u kojoj količini, i treba da se odredi prava doza. Kod preporuke konkretnog probiotskog preparata uvijek se treba pridržavati preporuka i smjernica svjetskih strukovnih udruženja pedijatara kao što su WGO i ESPGHAN. Probiotici se međusobno razlikuju i naučne studije koje porede različite sojeve probiotika pokazale su da samo pojedini sojevi preživljavaju u probavnom sistemu, što je odlučujući kriterij za definiciju probiotika. 

U toku in vitro naučnih studija, 35 različitih sojeva probiotika su podvrgnuti testiranju, kako bi se ispitalo njihovo 5-dnevno preživljavanje u simuliranom probavnom sistemu. Lactobacillus reuteri Protectis zajedno sa još dva soja probiotika su preživjela u simuliranom probavnom sistemu.6

Također, studijski je potvrđeno da primjena Lactobacillus reuteri Protectis značajno reducira vrijeme plača kod beba sa dojenačkim kolikama u poređenju sa simetikonom4, kao i u poređenju sa placebom.6

Gdje se može nabaviti probiotik Lactobacillus reuteri Protectis?

Probiotik nove generacije koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, renomirane švedske farmaceutske firme. BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. 

BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost infantilnih kolika kod beba.7

Na tržištu postoje i BioGaia® kapi sa vitaminom D3, koje u jednom proizvodu sadrže klinički dokazani probiotski soj Lactobacillus reuteri Protectis i preporučenu dnevnu dozu vitamina D3.  

I ovaj oblik probiotskih kapi se može također primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno, 8 za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna, i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.9

Savjet majkama jeste da svakako doje svoju djecu i da kod pojave grčeva kod beba koriste probiotike sa naučno i klinički dokazanom efikasnošću.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o Sarajevo.

Reference:

  1. Freedman SB et al. The crying infant: diagnostic testing and frequency of serious underlying disease.Pediatrics 2009;123:841-848.
  2. Hyman PE et al., Childhood Functional Gastrointestinal Disorders:Neonate/Toddler.Gastroenterology 2006;130:1519-1526.
  3. Rosen LD et al. Complementary Holistic, and Integrative Medicine: Colic. Pediatrics in Review, Vol. Oct 2007; 28:381-385. 
  4. Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130.
  5. Gibson G.R. and Brostoff J. An evaluation of probiotic effects in the human gut: microbial aspects.2005. www.foodstandards.gov.uk.
  6. Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in Infantile Colic: A Randomizes, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pediatrics 2010; 126;e526 e533.
  7. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
  8. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3
  9. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete