D VITAMIN

Vitamin D ili Kalciferol, predstavlja antirahitični vitamin. Poznat u narodu kao „vitamin sunca“. D vitamin iako svrstan među vitamine, svarstava se i među hormone, zbog svoje steroidne strukture.

postporodjajna-depresija

Ovaj vitamin je, zajedno sa paratiroidnim hormonom, zadužen za regulaciju koncentracije kalcijumovih jona u krvnoj plazmi.

Pre nego što je otkriven, mnogo ljudi, a najviše dece je bolovalo od rahitisa. Danas je ovu bolest moguće sprečiti, a i adekvatno lečiti, upravo, zahvaljujući pronalasku D vitamina!

Ova grupa vitamina, obuhvata 7 vitamina,međusobno različitih prema strukturi, ali kada se govori o samom D vitaminu, misli se na smesu D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Prvi je biljnog porekla, dok je drugi provitamin kolekalciferola. Vitamin D nije topljiv u vodi, ali se otapa u alkoholu, eteru i biljnim uljima. Nestabilan je u kristalnom stanju, pa ga češće nalazimo u uljanim, stabilnim rastvorima.

     

D vitamin se može proizvesti u telu i to u koži, pod dejstvom UV zraka sunca iz provitamina. Takođe, moguće ga je uneti i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima, te u žumancetu jajeta.

Dnevna potreba za ovim vitaminom kod odraslih je mala, tako da ga odrasli sasvim lepo nadokanđuju izlaganjem suncu ili preko hrane, za razliku od dece, gde su potrebe znatno veće.

Glavna uloga D vitamina je u održavanju konstatne koncentracije kalcijuma i fosfata u krvnoj pazmi. On podstiče apsorpciju ovih minerala iz sistema organa za varenje, te doprinosi jačanju kostiju, zdravim zubima, što je naročito važno kod dece. Osim njegove, od života bitne uloge za kosti, ovaj vitamin je značajan za pravilan rad brojnih organskih sistema, kao što je imuni sistem, za održavanje zdravlja srca, te kontrola metabolizma i inflamatornih procesa u organizmu.

Nedostatak vitamina D se klinički ispoljava hipokalcijemijom (manjkom kalcijuma), hipofosfatemijom (manjkom fosora), demineralizacijom kostiju, bolovima u kostima, spontanim prelomima i slabošću mišića, a sve ovo zbog manjka kalcijuma i fosfora u krvnoj plazmi. Ovo stanje neminovno dovodi do jedne metaboličke bolesti kostiju tzv. Rahitisa, usled koje kosti postaju mekane, sklone deformacijama, a zubi postaju defektni. Ova bolest se najčešće javlja kod dece, kojoj je vitamin D i najpotrebniji.

S druge strane, ukoliko bi došlo do preteranog unosa D vitaminu, javili bi se simptomi hipervitaminoze ( preterane koncentracije vitamina u plazmi ), kao što su: umor, smetnje pri varenju, gubitak telesne težine, anemije,a posledično se taloži u bubrezima i pankreasu. Ovaj vitamin može biti najtoksičniji vitamin, ukolikose unese u prevelikim dozama.

Potreban je dobar balans unosa, kako bi se izbegle nepotrebne komplikacije.

Kome je potreban dodatan D vitamin?

D vitamin je potreban svima, a najpotrebniji deci u razvoju.

Odojčad:

Majčino mleko je najbolje za svako dojenče, tako da sve majke koje mogu da doje, neka hrane svoju dojenčad, svojim mlekom, jer majčino je najbolje!

Važno je znati da deci u dojenčanskom  periodu mora da se daje ovaj vitamin najmanje u prvoj godini i to do 400ij na dan, a poželjno je i kasnije u 2 godini. Po nekim stručnjacima čak posle  3 godine života, s tim da se, posle navršene prve godine, u letnjim mesecima, kada je mnogo sunčanih dana, ne dodaje.

Dojenčad koja sisaju moraju svakodnevno da unose D vitamin preko uljanih rastvora (Vigantol ili AD kapi). Vigantol se daje 1×1 kap na dan, a AD kapi se daju 2-3 kapi na dan, sve u zavisnosti od količine sisanja (kada više sisa – prvih 6 meseci 2 kapi, a posle kako se broj podoja smanjuje, povećati unos na 3 kapi AD vitamina). Najbolje je da se mamice posavetuju sa svojim pedijatrom u vezi AD prevencije!

Dojenčad koja koriste adaptiranu, mlečnu formulu kao zamenu za sisanje, u količini većoj od 500 ml na dan ( koje popiju više od ½ l adaptirane formule na dan ), ne treba da unose dodatni D vitamin, jer mlečna formula u sebi već sadrži izbalansiran odnos svih vitamina, hranljivih supstanci i minerala, tako da bi dodatan unos vitamina D mogao da dovede do hipervitaminoze ovog vitamina i brojnih posledica.

Onog momenta,kada dojenče počne da smanjuje unos adaptirane, mlečne formule u ishrani, tada započeti unos Vigantola ili AD kapi, redovito, svaki dan u dozi kao preporučenoj ( Vigantol 1x1kap, AD kapi 1×2-3 kapi). Najbolje je posavetovati se sa svojim pedijatrom u vezi Ad prevencije!

Deca od 2 godine:

Kao što je već pomenuto i ovoj uzrastnoj grupi je potrebno davanje D vitamina u preventivne svrhe.

Naime, deci koja su do tada dobijala Vigantol ili Ad kapi svakodnevno, nastavljaju tim tempom i dalje, do navršenog drugog rođendana. Princip dodavanja ovog vitamina, kod ove uzrastne dobi je takav da se D vitamin daje tokom cele godine, izuzev letnjih meseci, tj od 01.05. – 31.08. se ne daje vitamin, jer je u toku letnjih meseci broj sunčanih dana daleko veći, nego zimi, a mali, dečji organizam, sada, već može sam da izmetaboliše dovoljno vitamina samom sebi.

Dojilje:

Kada je u pitanju D vitamin, važno je još spomenuti mamice, dojilje, koje AD kapi koriste za razmekšavanje bradavica i prevenciju mastittisa. Od velike je važnosti da te mamice obavezno operu sav ostatak AD kapi sa svojih dojki, kako dojenče ne bi tokom sisanja unelo više nego što mu je potrebno i time sebe dovelo u opasnost od predoziranosti ovim vitaminom.

Prema standardima o prevenciji, D vitamin se preporučuje i dojiljama i trudnicama.

Drage mamice, nadam se da će vam ovaj članak pomoći u razrešenju nekih nedoumica vezanih za D vitamin.

(MAMASAVETA.COM)