Čvrsta hrana tokom dojenja

Nuđenje čvrste hrane svojoj bebi dok još doji sjajan je način da osigurate da beba dobija blagodati majčinog mlijeka dok započinjete s istraživanjem ukusa i teksture čvrste hrane.

Imajte na umu da kada počnete unositi čvrste materije u bebinu prehranu, čvrsta hrana nije namijenjena zamjeni majčinog mlijeka kao prehrane ili kalorija. U ovoj fazi vaša beba jednostavno eksperimentiše i uči o novoj hrani.

Kada uvesti čvrstu hranu

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje majčino mlijeko kao primarni izvor prehrane za otprilike prvih 6 mjeseci života. Čak i nakon uvođenja čvrste hrane, dojenje treba nastaviti najmanje do 12. mjeseca života.

Kako možete odlučiti kada djetetu početi nuditi čvrstu hranu? Pazite na znakove da je vaše dijete spremno za razvoj da počne s manipulacijom čvrstim tvarima u ustima i pripazite na povećano zanimanje za ono što jedete.

Znakovi spremnosti

  • Vaše dijete može sjesti na visoku stolicu i podići glavu gore bez pomoći.
  • Zanima ih vaša hrana (i čak mogu pokušati oponašati vas dok jedete.)
  • Mogu zgrabiti stvari i prinijeti ih ustima.
  • Oni više nemaju refleks potiskivanja jezika koji gura hranu iz njihovih usta; sada mogu uzeti kašiku hrane u usta i progutati.
  • Počinju žvakati.

 

Alergije na hranu danas sve više zabrinjavaju roditelje. Prema Američkoj akademiji za alergije, astmu i imunologiju (AAAAI), najčešći alergeni uključuju kikiriki, orašaste plodove, jaja, soju, mliječne proizvode, ribu, školjke i pšenicu.

Suprotno prošlim preporukama koje su savjetovale čekanje uvođenja alergene hrane dok bebe ne odrastu, novo istraživanje pokazuje da rano uvođenje visokoalergijske hrane zapravo može smanjiti razvoj alergija na hranu kod djece.

Kad s bebom započnete s čvrstim sastojcima, nudite jednu po jednu hranu, čekajući dva do tri dana između svakog novog uvoda kako biste pazili na alergijski odgovor poput proljeva, povraćanja ili osipa na koži. AAP preporučuje zaustavljanje nove hrane i savjetovanje s vašim pedijatrom ako primijetite bilo koji od ovih znakova.

Ako imate porodične alergije na hranu u svojoj porodici, razgovarajte sa svojim doktorom o tome kako i kada uvesti alergenu hranu svojoj dojenčadi.

Šta je dopunsko hranjenje?

Dopunsko hranjenje je praksa upoznavanja djeteta s čvrstom hranom kao nadopunom (a ne zamjenom) dojenju.

Imajte na umu da su dojenje i majčino mlijeko i dalje vrlo važni jer vaše dijete prelazi na čvrstu hranu. Može im trebati neko vrijeme da prihvate čvrstu hranu, ali budite strpljivi i dopustite im da napreduju svojim tempom.

Početak čvrste hrane nije zamijenjen dojenjem.

Nakon otprilike mjesec dana dohrane, shvatili ste da vaša beba jede više čvrste supstance i počinje piti manje majčinog mlijeka. To je normalno i svako se dijete razvija vlastitim tempom, pa pripazite da ne napredujete prebrzo.

Dopunsko hranjenje čvrstom hranom namijenjeno je dopunjavanju majčinog mlijeka i sprečavanju smanjenja zaliha.

Kako ponuditi dječju hranu

Počnite uvoditi dječju hranu postepeno, počevši od hrane bogate željezom i proteinima, kao što su pasirano meso (puretina, piletina, govedina) i dječje žitarice obogaćene željezom. Nakon toga može uslijediti mekano pire povrće i voće.

Možda ćete htjeti uzeti u obzir odvikavanje kao način uvođenja čvrstih tvari. Koristeći ovu tehniku, svojoj bebi pružate oblike hrane koju jedete i omogućavate joj da je istraže i odluče koliko žele jesti – ili žele li je uopće jesti.

Isprobajte nekoliko kašika čvrste supstance nakon dojenja, tako da se vaša beba ne napuni čvrstim materijama i ne pije dovoljno majčinog mlijeka. U početku vaša beba može odbiti čvrstu supstancu ili imati problema s novom hranom. U redu je, nastavite pokušavati.

Budite strpljivi; vaše dijete će na kraju uspjeti. Ako ih čvrsta hrana ne zanima, nastavite dojiti kao i obično i probajte ponovo za nekoliko sedmica.

Dodajte majčino mlijeko bebi žitaricama. Prvo ih napravite rjeđe (konzistencije mlaćenice), tako da beba lakše jede. AAP upozorava da žitarice za dojenčad ne stavljate u bočicu vaše bebe jer bi se mogle zadaviti.

Nudite hranu jednu po jednu i pričekajte nekoliko dana između započinjanja nove hrane kako biste mogli znati da li vaše dijete ima reakciju na novu hranu.

Pričekajte da ponudite hranu poput suhih žitarica, krekera, izrezanog kuhanog povrća i mekog voća do oko 8 mjeseci starosti. Izbjegavajte hranu koja može zadaviti vašu bebu, poput grožđica, orašastih plodova, cjelovitog grožđa, hrenovki i kokica.

Možda ćete primijetiti promjene u boji i postojanosti kakastog djeteta kada počne jesti čvrstu hranu. Obično je gušći, oblikovaniji i može poprimiti boju hrane koju jede. Početne čvrste supstance takođe povećavaju šanse za zatvor. Samo pripazite na unos djetetove tekućine u to vrijeme.

 

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave