Cucla i boca!

 

Hranjenje iz bočice je najbliži način hranjenja dojenju. Nepotrebno je reći da je ovo najomiljeniji način hranjenja kako za djecu tako i za roditelje.

Bočice za novorođenčad su prošle drastične transformacije, od običnih staklenih bočica pa do plastičnih bočica koje se koriste danas. Tržište je preplavljeno sa bezbroj dječji bočica koje možemo naći u različitim oblicima, veličinama i dizajnu.

Staklene ili plastične bočice

Prije je staklo bilo jedini materijal od kojeg su se pravile bočice za bebe.  Ali one su imale jedan nedostatak, lako su se razbijale i teške su. Frustrirajuće je da prilikom noćnog hranjenja vaše bebe boca ispadne i razbije se. To vas donosi dodatni posao čišćenja. Ali one imaju i svoje prednosti. One su jednostavne za čišćenje. Supstance od kojih su napravljene nisu opasne za bebe. Staklene boce se ne moraju mijenjati sve dok se ne razbiju. Vrijednosti hranljivi sastojaka se bolje održavaju u staklenoj bočici.

Ali u zadnje vrijeme staklene boce su uveliko zamijenjene sa plastičnim bocama. One su mnogo laganije od staklenih boćica. Mana ovih bočica je ta što većina od njih u svom sastavu imaju štetnu tvar BPA – bisphenol A, t.j. sintetički polni organ koji je po svom sastavu sličan estrogenu. BPA se dodaje plastici kako bi bila providnija i čvršća. Čak i u malim količinama može da dovede do pojave nekih oblika kancerogenih oboljenja, hiperaktivnosti kod djece, prerane pojave puberteta, dijabetesa i t.d. BPA dospijeva u hranu iz boce ukoliko je hrana zagrijana na 80°C i ako stoji u boci 20-30 minuta. Zbog toga  prilikom kupovine bočica obratite pažnju da na njima postoji oznaka BPA free. Osim toga plastične bočice se moraju često mijenjati.

 Ravna ili pod uglom

Dječje bočice se nude u dvije varijante: one koje su ravne do vrha i one koje su pod uglom na vrhu. Ravne bočice su jeftinije i lakše za održavanje. Korištenjem bočice koja je pod uglom cucla direktno ide u usta djeteta.  Sa njima možete svoje dijete hraniti dok stoji.

Ventilirajuča bočica ili ne

Ključna poteškoća sa kojom se susrećete prilikom hranjenja svoje bebe je ta što bebe uz hranu usišu i pretjeranu količinu zraka. To rezultira grčevima u stomaku vaše bebe. Da bi se riješili ovih poteškoća koristite ventilirajuće bočice. One su sastavljene od dva dijela, bočice i dijela koji liči na slamku koja ide direktno u cuclu. Zbog ovoga prilikom uzimanja hrane iz bočice zrak ne ulazi u stomak vaše bebe. Također je spriječen ulazak zraka ponovno kroz cuclu. Jedini nedostatak ove boce je ta što ju je zbog svoje strukture teže održavati od obične bočice.

 Kako održavati higijenu bočice


Ono na što trebate obratiti pažnju prilikom hranjenja bebe iz bočice je higijena.

Slijedite ova zlatna pravila za sigurno i zadovoljavajuće hranjenje:

• Bočice treba sterilizirati nakon svakog hranjenja sve dok dijete ne navrši 12 mjeseci, kako bi se smanjio rizik gastrointestinalnih zaraza.
•  Bočice treba isprati hladnom vodom i oprati ih u vrućoj vodi sa detrđentom i četkom za boce. Nakon toga trebate propustiti vruću vodu kroz cuclu i bočicu i temeljito ih isperite. I bočica i cucla trebaju biti besprijekorno čiste prije nego ih sterilizirate . Ukoliko su vam ostali tragovi mlijeka to će sterilizacija biti manje učinkovita Tragovi mlijeka učinit će sterilizaciju manje učinkovitom. Nakon sterilizacije boce ostaju sterilne 24 sata ukoliko ih držite u frižideru. Prilikom rukovanja steriliziranim bocama i prilikom pripremanja hrane ruke moraju biti čiste.

Sterilizirati bočice možete na više načina, prokuhavanjem, hemijskim i parnim sterilizatorima. Prilikom njihovog korištenja obavezno slijedite uputstva koja su priložena uz sterilizator.

 Kako grijati hranu u bočici

 Ugrijte bočicu tako da je stavite u posudu sa vručom vodom ( ne prokuhalom) na deset minuta

Provjerite temperature tako što čete okrenuti bočicu naopačke i pustite da iscuri par kapi na vašu ruku. Hrana bi trebala da bude iste temperature kao i vaša koža. Nikada ne grijte bočicu u mikrovalnoj jer to nije sigurno. Moguče je da u boci ostanu vruča mjesta koja mogu opržiti vašu bebu.

 Stvari koje morate uzeti u obzir prilikom odabira cucle za bočicu

 Protok

Pvo provjerite da cucla odgovara dobi vaše bebe. Na večini cucla je označeno za koju dob odgovaraju. Tada će protok biti odgovarajući za vašu bebu.Testirajte tok tako što čete okrenuti bočicu naopako – hrana bi trebala konstantno kapati. Ukoliko je kapanje presporo beba će se umoriti i prije nego bi hranjenje trebalo završiti. Ukoliko hrana izlazi prebrzo beba bi se mogla zagrcati prilikom hranjena.

 Oblik cucle

 Na tržištu su vam na raspolaganju više vrsta cucli za koje se tvrdi da su tačna replika majčinih bradavica Ali nijedna  od njih ne može biti savršena kopija. Odaberite onu koja najviše podsjeća obliku majčine bradavice.

 Zrak.

 Otpustite malo poklopac sa cuclomtokom hranjenja. Tako će se mjehurići zraka podizati kroz mlijeko dok beba pije.

 Odaberite kvalitet


Ne postoji nijedna marka cucle koja se preporučuje. Prednost dajte poznatim brendovima zato što su dobro ispitani. Na neki način, dobiti čete ono što ste platili. Izbjegavajte najjeftinije cucle, neprovjerenog kvaliteta, kao i one koje izgledaju slabo, tanko i loše napravljeno.

 Silikonske cucle ili cucle od kaučuka

 Možete se sjetiti tamnih kaučuk cucli iz vašeg djetinjstva. Pojavom novih silikonskih one su sada manje popularne nego što su to bile prije. Silikonske cucle ne kupe mirise i okuse, čak i nakon dužeg korištenja. Nema opasnosti od alergija kao što je to slučaj sa cuclama od kaučuka. Silikonske cucle bebe teže progrizu pa tako se smanjuje mogućnost da bebe progutaju komadić cucle.

 

 1616967Baby-Feeding-1400X1050-459bottle-feeding