Crijevni paraziti kod djece 

Mala dječja glista (lat. Enterobius vermicularis) je parazit iz skupine crva koji kod ljudi, koji su im jedini prirodni domaćini, izazivaju bolest koju nazivamo enterobijazom.

To je jedna od najčešćih parazitarnih crijevnih infekcija i godišnje se u svijetu inficira oko 500 miliona osoba, uglavnom djece. Raširena je po cijelom svijetu bez obzira na klimatske i socioekonomske prilike, a zaraza je najčešća u predškolskim ustanovama, školama i domovima gdje su zarazi izloženi odgajatelji i nastavnici. 

Odrasle jedinke male dječije gliste žive u crijevima čovjeka (na kraju tankog i početnom dijelu debelog crijeva) te se hrane crijevnim sadržajem i sluznicom, pa katkad i oštećuju epitel stvarajući sitne ranice. 

Ženke polažu ljepljiva jajašca na kožu analne i perianalne regije, skrotuma, na genitalnom području, ali i u vagini, mjehuru i uterusu, pa čak i u trbušnoj šupljini te nakon toga uginu. U jajima su larve koje već za četiri sata postaju invazivne, a mogu u povoljnim vanjskim uslovima preživjeti oko dvije sedmice. Zaraza kod djece nastaje analno-oralnim putem, najčešće autoinfekcijom preko onečišćenih prstiju prijenosom jajašaca ispod noktiju (dijete se češe zbog svrbeža anusa). Moguć je prijenos zaraze preko kontaminiranih predmeta, donjeg rublja, posteljine, pa čak i udisanjem prašine u kojoj se nalaze jajašca. 

Metoda izbora u dokazivanju infekcije malom dječjom glistom je uzimanje perianalnog otiska ljepljivom celofanskom trakom („selotejp“) . 

U liječenju zaraženosti malom dječjom glistom lijek izbora je mebendazol koji se daje u jednokratnoj dozi od 100 mg. U novije vrijeme dostupni su i preparati na biljnoj bazi koji se mogu primjenjivati I preventivno i u liječenju stvarajući sredinu u crijevima nepovoljnu za parazite.

Suzbijanje enterobijaze je prilično složeno. Vrlo je važna edukacija o ličnoj higijeni uz obvezno pranje ruku sapunom i toplom vodom prije jela i rada s namirnicama, poslije korištenja toaleta i mijenjanja pelena. Preporučuje se skratiti nokte, izbjegavati griženje noktiju i češanje oko anusa, a prostorije u kojima se boravi redovno održavati čistima. Ako ima više inficiranih u jednoj grupi ili u porodici treba istovremeno provesti liječenje svih članova, djece i odraslih, bez obzira na simptome ili nalaze pretrage.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave