Često mokrenje (polakisurija) u djece: uzroci, dijagnoza i liječenje

Učestalo dnevno mokrenja kod djece je sasvim bezazleno stanje, ali zbog stalnog odlaska na toalet u pravilu uzrokuje zabrinutost roditelja i često nepotrebno širok dijagnostički postupak.

Polakisurija ili pojačano mokrenje tokom dana je bezazleno stanje, pri koje se dijete često osjeća kao da će mokreti bez ikakve tjelesne potrebe. Dijete može svaki put propustiti samo malu količinu urina. Kako se ovo stanje javlja bez ikakvih drugih simptoma, dobro je i samoograničeno, a traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Također neka djeca mogu imati ponavljajuće epizode polakisurije u dužem vremenskom razdoblju. U nastavku teksta pročitajte uzroke i simptome polakisurije i kako možete pomoći svom djetetu u prevazilaženju ovog stanja.

Ne postoje čvrsta pravila o broju koliko puta dijete može urinirati u danu. Međutim, bilo bi sigurno reći da je posjeta toaletu svaka dva sata normalna. Ponekad dijete može urinirati češće ako je uzimalo više tekućine, ako je vrijeme hladno ili samo radi zabave (mlađa djeca). Uzrok učestalog mokrenja tokom dana nije tačno poznat. Rijetko je fizički uzrok povezan s ovim stanjem. Stručnjaci vjeruju da to može biti povezano s psihološkim uzročnicima. U određenim slučajevima, stres ili problemi povezani sa školom, domom ili porodicom mogu biti pokretački uzročnici kod djece. Faktori pokretanja ovakvog stanja kod djece  mogu uključivati ​​sljedeće :

Psihološki uzroci kao što je stres povezan sa školom; smrt člana porodice ili prijatelja; preseljenje u novi dom ili školu; rođenje braće i sestre; zlostavljanje ili nasilje; ili razvod roditelja ;

Prehrambeni uzroci poput prekomjernog unosa mlijeka ili kofeina;

Zatvor ;

Upala mokraćnog mjehura (nebakterijski cistitis);

Upala uretre (hemijski uretritis);

Prekomjerni mjehur ili povećana osjetljivost mokraćnog mjehura (može se pojaviti i tijekom zime ili hladnih dana);

Pretjerano izlučivanje kalcija u urinu (hiperkalciurija);

Često se ne može utvrditi očigledan pokretački faktor kod djece s ovim stanjem.

Znakovi i simptomi mogu uključivati ​​sljedeće:

  • Dijete može urinirati (praznina) jednako često kao i svakih pet do deset minuta.
  • Učestalost može biti tri do četiri puta na sat ili do 30-40 puta dnevno.
  • Može se ponoviti i za nekoliko mjeseci ili godina.
  • Dijete može osjetiti bol u trbuhu, bokovima ili disuriju tijekom mokrenja.
  • Kod djeteta nema urinarne inkontinencije (curenje urina) ili gubitka kontrole mokraćnog mjehura.
  • U svaku prazninu prolazi mala količina urina.
  • Nema promjena u pokretu crijeva.

Dijagnoza

Polakisurija je benigno stanje. Stoga se liječnici ne mogu odlučiti za invazivne preglede ako su izvještaj o pretrazi mokraće i rezultati fizičkog pregleda normalni. Ljekari obično pregledavaju povijest bolesti i izvrše fizički pregled. Osim toga, ljekari razlikuju učestalo dnevno mokrenje od pretjerane proizvodnje ili prolaska urina zbog metaboličkih poremećaja poput dijabetesa insipidusa i dijabetes melitusa.

Ljekari mogu predložiti sljedeće laboratorijske ili kliničke procjene :

Anamneza: Ova procjena može vam pomoći identificirati povijest infekcija mokraćnog siatema, dijabetes melitus ili druge infekcije kod vašeg djeteta. Mogu se otkriti i sve promjene u obrascu mokrenja ili ponašanju vašeg djeteta.

Fizikalni pregled: Može se provjeriti prisutnost bolova u trbuhu ili bokovima. Može se obaviti i normalan neurološki pregled radi provjere donjih ekstremiteta (noge i stopala).

Analiza mokraće: nivo proteina i glukoze, osmolalnost urina i specifična težina mogu se provjeriti analizom mokraće. Također se može obaviti pregled sedimenta. Može se provjeriti prisutnost proteinurije (prisutnost viška proteina u urinu), hematurija (krv u urinu) ili bijelih krvnih zrnaca. Uz to se može procijeniti prisutnost hiperkalciurije (prekomjernog kalcija u urinu). Može se predložiti i kultura urina.

Ultrazvuk: Ultrasonografija mokraćnog mjehura i bubrega može se također izvesti radi otkrivanja bilo kakvih abnormalnosti u nekim slučajevima.

Liječenje učestalog mokrenja kod djece


Nakon što ljekar obavi početni pregled vašeg djeteta i utvrdi čimbenike pokretanja polakisurija, može se razgovarati o potrebnim terapijskim mogućnostima ili mogućnostima liječenja. Obično djeca možda neće trebati lijekove za ovo stanje.

Međutim, vrlo je bitno :
1. Uvjeravanje i podrška i djetetu i roditeljima: Važno je razumjeti da je ovo stanje dobroćudno i neograničavajući (javlja se u određenom trajanju). Uvjerenje i emocionalna podrška mogu pomoći roditeljima da shvate da ovo stanje ne ukazuje na medicinsku komplikaciju ili osnovne bolesti i da je dijete zdravo. Osim toga, ako se kao vjerojatni uzroci identificiraju pokretači emocija ili stresa, djecu treba poticati na razgovor sa roditeljima ili proći savjetovanje. Nemojte se nervirati zbog djetetovog učestalog mokrenja. Pripazite na njihove osjećaje ili emocionalne stanje. Također možete uvjeriti svoje dijete da čekanje još malo vremena za upotrebu kupaonice, a pritom vodeći računa da ne urinira van kupaonice.

2. Promjene prehrane: Primijećeno je da prisutnost prekomjernog kalcija u mokraći i konzumacija kiselih i oksalatnih napitaka imaju povezanost s polakisurija. Stoga liječnici mogu preporučiti izbjegavanje pića bogatih kiselinama ili oksalatima, kofeina i mlijeka. Također, može se preporučiti povećati unos zdravijih tekućina i vode.

Savjeti za kućnu njegu
Ako primijetite neuobičajeno povećanje učestalosti mokrenja kod svog djeteta, obavezno posjetite liječnika koji će postaviti tačnu dijagnozu. Općenito, vašem djetetu za ovo stanje možda neće trebati lijek. Pomoću ovih savjeta možete pomoći svom djetetu u rješavanju ovog stanja. Pazite da nastavnici ili njegovatelji djeteta ne kažnjavaju dijete zbog ovog stanja. Pokušajte otkriti moguće uzroke ili okidače (povezane s emocijama ili stresom) i riješite ih razgovarajući s djetetom često i otvoreno.
Možete ih potaknuti da igraju, čitaju, gledaju omiljene emisije ili rade zabavne aktivnosti kako bi ih odvratili od poriva da odu u kupaonicu.

Komplikacije učestalog mokrenja u djece
Nema komplikacija povezanih s ovim stanjem. Međutim, ako vaše dijete ima simptome kao što su bol, poteškoće s mokrenjem, gubitak kontrole mokraćnog mjehura (curenje ili mokrenje u krevetu) ili nagli porast žeđi, obavezno posjetite liječnika.

Često dnevno mokrenje kod djece mogu se razriješiti za nekoliko tjedana ili mjeseci. Međutim, može se ponavljati i mjesecima ili godinama. U većini slučajeva djeca možda neće trebati nikakve lijekove. Ako su okidači emocionalni ili stresni, pokušajte djetetu učiniti ugodnijim i razgovarati s njim o bilo kakvim problemima, problemima ili strahovima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave