Carski rez

Kaiserschnitt

Rađanje carskim rezom u posljednjih je petnaestak godina dobilo na popularnosti. Sve više budućih majki želi izbjeći bolove i napore koje  iziskuje porođaj, pa se odlučuju na porođaj kirurškim putem. Iako carski rez slovi kao sigurniji, brži i bezbolniji način rađanja i ono ima svoje nedostatke i rizike.

U usporedbi s vaginalnim porodom, uz koji idu manje količine korištenih lijekova i kraći boravak u bolnici, porod kirurškim putem nije lišen rizika i komplikacija. Zato liječnici u pravilu, osim ako to situacija ne iziskuje,  preporučuju prirodni, vaginalni porod.

Nedostaci carskog reza

1. Duže oporavljanje. Strah od bolova prilikom porođaja često trudnice dovede do odluke rađanja carskim rezom, za koji se smatra kako je to brži proces koji zahtjeva tek dan ili dva boravka u bolnici. Zbog korištenja anestezije i drugih lijekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak je duži u usporedbi s prirodnim porodom.

2.  Povećana mogućnost infekcija, krvarenja i tromboze. Za razliku od prirodnog poroda, carski rez povećava šanse infekcije i vanjskih i unutarnjih rezova. U nekim se slučajevima može pojaviti jaka infekcija koja zahtijeva daljnje operativne zahvate i jake doze antibiotika.

3.  U mnogim se slučajevima žene nakon poroda carskim rezom žale na dobivanje viška kilograma koji se koncentriraju u području ispod reza. Isto tako, mnoge se žene žale na gubitak osjeta na i oko područja reza.

4.  U usporedbi s bebama rođenim prirodnim putem, bebe rođene kirurškim zahvatom, radi lijekova korištenih za vrijeme operacije, nisu u potpunosti receptivne odmah nakon poroda. Također, dojenje „kirurških“ beba zahtjeva više napora od dojenja beba rođenih vaginalnim putem.

Carski rez je dobio naziv po Gaju Juliju Cezaru koji je na taj način izvađen iz majčina tijela. Danas više od 10 posto žena rađa tim zahvatom. U Europi je po tome na prvom mjestu Italija. Ako je žena već imala carski rez, ginekolog će najčešće i kod drugog poroda savjetovati isto. Kada se dijete rada nogama naprijed, umjesto glavom, liječnici će također savjetovati kirurški zahvat.

Carski rez znači porod bez trudova pa žene na njemu inzistiraju kada misle izbjeći porođajne bolove. To nije sasvim tačno: u postoperativnom razdoblju osjećaju se kontrakcije maternice, istina, slabije. Ne treba zaboraviti da je carski rez prava, ozbiljna operacija koja se izvodi u potpunoj anesteziji te, poput svake druge operacije, predstavlja određen rizik pa i opasnost za život majke, a moguće su i postoperativne komplikacije.

Carski rez je kirurški postupak koji se koristi za porođaj kroz rez u trbuhu. Neki puta se carski rez planira zbog komplikacija u trudnoći ili zbog prethodnih carskih rezova. Ali, u mnogim slučajevima, potreba za prvi carski rez ne postaje očita sve dok porođaj nije počeo. Znajući što možete očekivati tokom postupka i oporavka može vam pomoći da se pripremite.

Vaš porođaj ne napredujeMožda se cerviks ne otvara dovoljno unatoč jakim kontrakcijama kroz nekoliko sati. Ili je bebina glava jednostavno prevelika da prođe kroz porođajni kanal.

Ako beba ne dobiva dovoljno kisika i liječnik se brine o promjenama u otkucajima srca, može preporučiti carski rez.

Stopala ili stražnjica ulaze u porođajni kanal prije glave, a liječnik nije u mogućnosti premjestiti bebu u povoljniji položaj prije nego što počne porođaj. Carski rez bi u tom slučaju smanjio rizik od komplikacija. Carski rez je također potreban ako beba leži horizontalno uz maternici.

Kada nosite više beba, jedno ili više djece može biti u nepravilnom položaju. U tom slučaju, carski rez je često sigurniji, posebice za drugu bebu.

Ako se posteljica odvaja od maternice prije nego počne porođaj (abrupcija placente) ili placenta pokriva otvor vrata maternice (placenta previa), carski rez je često sigurnija opcija.

Carski rez se preporuča ako pupkovina klizi kroz cerviks ispred dijeta ili ako ju pritišće maternica tijekom trudova.

Neke bebe su jednostavno prevelike za sigurni vaginalni porođaj. Obično je to ako imate dijabetes.

Ako imate dijabetes, bolesti srca ili pluća, liječnik može inducirati porođaj da se smanji rizik od komplikacija. Ako indukcija ne uspije, možda trebate carski rez.

U drugim okolnostima, carski rez može se preporučiti ako imate aktivnu infekciju genitalnim herpesom.

Carski rez mogu biti sigurniji za djecu s određenim smetnjama u razvoju, kao što je spina bifida i višak tekućine u mozgu (hidrocefalus).