Carski rez: rizik ili spas?

Carski rez: rizik ili spas?

Carski rez na koji se odlučuje sve više žena, u velikom je porastu kako kod nas tako i u svijetu. U SAD-u se primjerice broj porođaja udvostručio u posljednjih 20 godina, a u Brazilu, kako se pisalo, procjenjuje se da se gotovo više od 50 posto porođaja izvede carskim rezom.

U Australiji svaka treća žena porodi se carskim rezom, u Švicarskoj se više od 30 posto porođaja obavi na ovaj način, a slično je i u Italiji.

Dakako, ni Bosnu i Hercegovinu nije zaobišao taj trend – često se u javnosti ovakav način porođaja smatra privilegijom slavnih i bogatih.

Među slavnim mamama koje su otvoreno progovorile o iskustvima carskog reza i slavna je glumica Kate Winslet koja je u jednom intervjuu otkrila kako je bila istraumatizirana činjenicom da nije imala prirodni porođaj.

‘Moja Mia je rođena hitnim carskim rezom. Svima sam govorila da sam imala prirodni porođaj jer sam bila tužna što nisam uspjela roditi prirodno. Imala sam dojam da sam pravi promašaj’, rekla je Kate dodajući da se osjećala loše jer nije ušla u kako je rekla, ‘klub moćnih žena.

Iako se uvriježilo kako je to lakši i bezbolniji način rađanja, doktori upozoravaju kako se radi o zahtjevnoj operaciji koja kao i svaki operativni zahvat donosi rizike.

‘Porođaj carskim rezom ne smatra se manje rizičnim za majku ni dijete, a svjetski trendovi porasta broja carskih rezova prisutni su i u nas. U susjednoj Hrvatskoj je 2015. učestalost carskog reza bila 21,91 posto, a u KB Merkur 18,02 posto’, rekao je za tportal dr. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porođaje u KB Merkuru u Zagrebu.

‘Indikacije se dijele na apsolutne kod kojih vaginalni porod nije moguć i relativne kod koji se smatra da je rizik vaginalnog porođaja veći no rizik operativnog zahvata. Najčešće indikacije vezane su za ugroženost ploda ili majke samim vaginalnim porođajem. Isto uključuje fetalnu hipoksiju (nedostatak kisika) zatim disproporciju, odnosno dijete koje je preveliko za porođajni kanal, zatim krvarenja, prethodeću posteljicu, abnormalne položaje ploda, zatim tumore koji blokiraju porodni kanal, ali i brojne druge koje nije moguće kompletno nabrojati. Smatra se da je spinalna anestezija bolja od opće za porođaj carskim rezom, naravno u slučaju da za nju ne postoji kontraindikacija.  Za carski rez treba se odlučiti samo ako za njega postoji dobar i pravi razlog. Odluku za carski rez donosi doktor naravno nakon informisanog pristanka rodilje’, objašnjava dr. Matijević.

Carski rez veliki je operativni zahvat koji ima svoje koristi zbog kojih se i radi, ali i svoje rizike, kaže on.

‘Strah od porođaja postoji u velikog broja rodilja i na nama, zdravstvenim djelatnicima je da pomognemo rodiljama da prevladaju svoj strah, kako bi se trudnoća i porod priveli sretnom kraju s najmanje rizika. Carski rez je način operativnog dovršavanja porođaja, radi se o velikom operativnom zahvatu koji ima svoje jasne indikacije kada ga treba činiti. Carski rez nije i neće biti kompletna zamjena za vaginalni porođaj te ga treba činiti onda kad za to postoji opravdan razlog’, rekao je.

Opširnije na: tportal.hr