Bucmasta beba – pretilost?

Već ste vjerojatno čuli kako bebe rastu nevjerojatnom brzinom. Takav rast koji dožive u prvoj godini više se nikada neće ponoviti u životu. Nakon otprilike četiri do šest mjeseci beba će udvostručiti svoju težinu. Na prvi rođendan, bit će teška tri puta više no što je imala kad se rodila. I to je zaista čudesan rast. No, može li beba biti predebela?

Koliko god to roditeljima možda bilo važno jer imaju potrebu pratiti tjedna očekivanja u porastu težine, ti podaci nisu toliko važni i presudni u ocjeni blagostanja bebe, svakako ne točno na gram. Puno je važnije da bebino dobivanje na težini prati očekivanu krivulju odnosno da beba dobiva ujednačeno i na težini i na visini. Svaki pedijatar će na redovitim pregledima pratiti krivulju djeteta i koliko je ona u skladu se prosječnim krivuljama rasta. Ustvari se vrlo rijetko događa da su bebe patološki debele ili mršave.

Trebaju li bebama masni jastučići?

Biti bucmasta beba nije nedostatak. Dapače, masni jastučići služe kao spremnik energije i izolacijski sloj protiv hladnoće tako da ne treba razmišljati o smanjivanju obroka ili dijeti. S druge strane, postoje bebe koje su poprilično mršave i nemaju puno masnih jastučića. Takve bebe su također zdrave – mršave su jer imaju takve predispozicije i roditelji su im možda bili takve bebe – i nije im potrebno davati dodatne količine mlijeka, već samo onoliko koliko traže. Problem, međutim jest ako dijete snažno gubi na težini. Tada obavezno treba porazgovarati s pedijatrom.

 

Imaju li bucmaste bebe veće šanse postati pretila djeca?

Ne! Kada djeca postanu ozbiljnije motorički aktivna, kad prohodaju, jastučići se postupno počnu topiti. Ali već u prvoj godini roditelji znaju napraviti grešku pa na prvo djetetovo negodovanje kao rješenje nude piti ili grickati iako dijete nije gladno već je napunilo pelenu ili mu je dosadno. Tako dijete gubi svoj prirodni i urođeni osjećaj za glad i sitost i postaje mala papalica.

 

Jesu li dojene bebe kasnije manje debele?

Da. U bavarskom istraživanju s gotovo 10000 prvašića pokazalo se da su djeca koja su bila dojena znatno rjeđe pretila u usporedbi s nedojenom djecom. Još zanimljiviji se pokazao sljedeći podatak: što su djeca dulje bila dojena to su rjeđe imala prekomjernu težinu. To naravno ne znači da će djeca na bočici automatski kasnije biti debela. Iznimno je važno kod pripreme bočice držati se preporučenog doziranja adaptiranog mlijeka naznačenog na pakiranju. Ako dijete volumenski pije manje ili više od preporučenog, to nije problem, ali ako pije pregusto pripremljeno mlijeko, to već može biti problem.

Kako roditelji mogu zaštititi svoje dijete od problema s težinom?

  • Ponudite djetetu jesti kad je gladno. Ne nudite ga s hranom kada mu je dosadno ili je umorno.
  • Neka dijete samo odlučuje koliko će piti ili jesti. Ako okrene glavu u stranu ili ne želi otvoriti usta, vjerojatno je sito.
  • Omogućite djetetu mirnu i opuštenu atmosferu prilikom obroka bez obzira dojite li ga, hranite na bočicu ili samo jede prstićima ili priborom. Igračke ili televizor odvlače pažnju.
  • Kad navrši šest mjeseci, odnosno kad počne polako sjediti i jesti kašice, navikavajte dijete na zajedničke obiteljske obroke.
  • Nemojte djetetu davati keksiće, perece ili bocu između obroka. Jede se za stolom čim dijete može sjediti, a ne jede se u automobilu ili tijekom igre u dnevnom boravku.
  • Izbjegavajte slatke čajeve i sokove.
  • Dajte djetetu dovoljno mogućnosti za puzanje i istraživanje.

Smije li se bebu staviti na dijetu?

Nikada i ni u kojem slučaju! Dijeta ne samo da je nezdrava za bebe, već dijete može izgubiti osjećaj za glad i sitost te još gore, povjerenje u svijet u koji je tek stiglo.

 

roditelj.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave