Briga o novorođenčetu kod kuće, šta sad?

Briga o novorođenčetu kod kuće, šta sad?

Beba je rođena, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici vrijeme je da se krene kući, ali ne paničite!

Sigurno ćete imati puno nedoumica, ali mi ćemo se potruditi ovim tekstom olakšati ti brigu oko bebe kada stignete kući iz bolnice.

Morate znati da prve dane bebinog života, primjetit ćete da je koža pomalo suha. To se dešava zbog adaptacije na novi svijet i suh zrak, shodno tome da je 9 mjeseci bio u vodenom okruženju gdje se i razvijao. Kako biste bebi vlažili kožu, možete koristiti ulja i kreme namjenjene za bebe, nekoliko puta u toku dana.

Zbog ne uravnoteženog probavnog sistema, bebe često štucaju do svojih 6 mjeseci. Kada krenu da štucaju to najčešće traje nekih 10-15 minuta i nakon toga se smire. Iako posebna formula da prestanak štucanja ne postoji, ne sekirajte se, to je sasvim uredu. 

Bebe jako puno spavaju u doku dana. Zapamtite da beba mora spavati na leđima. Ako novorođenče često bljuca, okrenite mu glavu na stranu ili ga podignite i nagnite preko ramena. Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostorije u toku trudnoće i nakon poroda, te također sklanjajte sve sitne lutkice iz bebinog krevetca.

Dojenačke kolike znaju biti jako naporne i zamorne kako za dijete tako i za roditelje. Ovaj problem se dešava zbog nezrelosti probavnog sistema, ali to ne utječe na rast i razvoj djeteta. Ovo je sasvim normalna pojava, budite strpljivi dok ne prođe, a obično prestaje u četvrtom mjesecu bebinog života.

Kosti bebe su jako krhke i mekane, zato je bitno da beba ne leži stalno u istoj poziciji nego da se svako malo stavlja u drugu ležeću poziciju. Ako primjetite bilo kakvu deformaciju, potrebno je da se obradite pedijatru i sa njim se savjetujete. 

Kada dođe vrijeme kada je beba gladna, ukoliko doji slobodno dojite dijete na njegov zahtjev u prvih mjesec dana. Ukoliko beba uzima mlijeko iz boce, trebate je hraniti svaka 3 sata.

Vrijeme je za kupanje! Beba se može kupati od dana kada je stigla kući. Bitno je da soba u kojoj beba spava bude topla i da prilagodite temperaturu vode kako bi joj bilo ugodno. Nakon što završite sa kupanjem, nježno osušite bebinu glavu i tijelo, ne zaboravljajući nagibe kože, kako biste izbjegli iritacije. Također vodite računa da budete nježnji kada sušite pupčanu vrpcu kako ne bi došlo do infekcije. 

U prvim mjesecima bebinog života češće mjenjajte pelene, kako se od njih ne bi stvorila iritacija. Dobro operite bebinu guzu, posušite je i namažite kremom.

Leave a Reply