Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći

Nije nikad lako biti bolestan, a posebno ne u trudnoći, kada ste uz sebe zabrinuti i za dijete koje se razvija u vama. Na sreću, odrasle osobe već su imune na neke bolesti opasne za trudnice, zbog cijepljenja ili preboljene bolesti u djetinjstvu .

trudna-kod-doktora

U većini slučajeve, djeci neće naškoditi infekcija kroz koju majka prolazi za vrijeme trudnoće, iako se neke rijetke mogu  kroz placentu prenijeti na dijete, što može imati ozbiljne konzekvence na plod.

Zbog toga bi bilo dobro izbjegavati izvore infekcija dok ste trudni.

Neke infekcije nisu same po sebi štetne, ali ukoliko se javi povišene temperatura, posebno iznad 38 stupnjeva, to već predstavlja rizik, zbog toga je vrućicu uvijek nužno liječiti, bez obzira kojom bolesti bila uzrokovana. Dodatno, liječenje u trudnoći je nešto kompliciranije jer mnogi lijekovi nisu dozvoljeni za korištenje u trudnoći ili se smiju koristiti samo ako je očekivana korist veća od potencijalnih rizika za dijete.

Obično se rizičnijim bolestima smatraju spolno prenosive bolesti, dok su bolesti koje nemaju izravan doticaj s maternicom i cerviksom neškodljive, iako ovo nije čvrsto pravilo.

Uz spolno prenosive bolesti i infekcije mokraćnih putova, bolesti u trudnoći koje se obično smatraju rizičnima za dijete su: vodene kozice, klamidija, parvovirus, gripa, gnoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, listerioza, rubeola, sifilis, toksoplazma i trihomonijaza.

Budući da je imunitet trudnica nešto oslabljen, važno poduzeti mjere za jačanje imuniteta i izbjegavanje infekcija. Osnovne mjere predostrožnosti su jako bitne, primjerice češće pranje ruku, korištenje rukavica dok radite u vrtu ili čistite sanitarije, te izbjegavate osobe koje su boluju od zaraznih bolesti.

1. Nemojte izbjegavati testove koje vam predloži liječnik. Ako liječnik smatra potrebnim napravite testove, čak i ako nemate simptoma, jer simptomi infekcija nisu uvijek očiti.

2. Ruke perite sapunom i vodom, posebno nakon korištenja zahoda, nakon što ste pripremali jaja, meso ili povrće za ručak, dirali zemlju, bacali smeće, bavili se kućnim ljubimcem, mijenjali pelenu starijem djetetu, igrali se s djecom i svaki put kada uđete u stan nakon što ste boravili u javnim prostorijama, liftu, tramvaju, autobusu, trgovačkom centru…

3. Nemojte dijeliti pribor za jelu s djecom.

4. Meso i jaja obradite dobro termički. Izbjegavajte nepasterizirano mlijeko i sireve za koje ne znate jesu li pasterizirani.

5. Nemojte dirati mačke ili čistiti za njima. One mogu biti prijenosnici parazita koji kod nerođene djece mogu uzrokovati sljepoću ili neurološke probleme.

 

ringeraja.hr