Bočica – kako pravilno nahraniti bebu?

Bočica – kako pravilno nahraniti bebu?

Iako je dojenje najbolja opcija za bebe, ne odlučuju se sve majke na taj korak. Ako se odlučite na ihranu adaptiranom hranom ne znači da ste nemarna majka. Samo se potrudite da to radite na pravi način.

Mlijeko iz bočice ili adaptirano mlijeko ima skoro istu nutritivnu vrijednost kao majčino mlijeko. Ono je dobro za bebin probavni sistem. Ovo ne važi za kravlje mlijeko koje ne biste trebali davati svom djetetu do prve godine života.

Šta vam je sve potrebno za pravilno hranjenje bebe adaptiranim mlijekom?

Da biste to izveli pravi način morate imati: dvije do šest bočica, dudicu za bočicu, poklopac za bočicu, četkicu za čišćenje bočice i dudice, opremu za sterilizaciju i torbicu za bočicu. Tek kada imate ovo sve možete pristupiti hranjenju i naravno morate posebnu pažnju obratiti na higijenu.

Mlijeko ćete pripremiti tako što prvo ostavite vodu da prokuha, nakon čega joj je potrebno oko 45 minuta da se ohladi. Operite ruke i nakon toga slijedite upute na vrećici za mlijeko. Pripremljeno mlijeko beba mora popiti odmah ili najdalje u roku od 24 sata, poslije toga joj ga ne smijete davati.

Nakon pripreme obavezno morate izvršiti sterilizaciju pribora i nikad ne smijete ostaviti neoprano bilo šta od gore navedenog.

Kako hraniti bebu bočicom?

Dajite bebi bočicu onda kada sama zatraži da jede, tj. kada vam da do znanja da je ogladnila. To je mnogo bolje nego da joj dajete hranu po fiksnom rasporedu. Dok je hranite, beba mora biti u uspravnom položaju. Nipošto joj ne dajite mlijeko dok je u ležećem stanju. U toku „jela“ mijenjate joj strane, malo je držite na desnoj, malo na lijevoj strani. Time ćete stimulirati čak i razvoj oka jer će beba instiktivno pogledavati u pravcima u koje je budete smještali. Onda kada se beba zasiti, ona će prestati da jede. To je jedna od prednosti hranjena bočicom. To znači da će stati onda kad u organizam unese dovoljnu količinu mlijeka i neće pojesti ni manje ni više nego što joj treba. Dok hranite bebu, pričajte joj i osmjehujte joj se.

Također obratite pažnju na izgled dude na bočici prilikom odabira iste. Ukoliko duda ne bude odgovarala usnama vaše bebe, ona će odbijati hranu. Morate gledati i širinu rupice na dudi jer širina rupice omogućava protok mlijeka.

Nakon hranjenja, podignite bebu da bi mogla podrignuti. Na taj način spriječit ćete bljuckanje.

roditelj.ba