Blizanačka trudnoća

Ako imate vrlo rane i uočljive simptome trudnoće poput mučnine ili povraćanja, mogli biste se zapitati nosite li blizance. Mogli biste sumnjati i da nosite blizance ako ste liječili neplodnost – posebno ako ste prenijeli više embrija ili ako ste koristili određene lijekove za plodnost kako biste zatrudnjeli.

Jedini definitivan način da saznate imate li blizance je ultrazvučni pregled.

Najbolje vrijeme za ultrazvuk je 10-12 sedmica trudnoće. To je obično kada vaš zdravstveni radnik sa sigurnošću može reći koliko ima fetusa, posteljice i plodnih vrećica. Ove informacije mogu vam reći imate li jednojajčane ili dvojajčane blizance. A, informacije također pomažu vašim zdravstvenim radnicima da preporuče pravu trudnoću za vas. Ne možete se osloniti na testove hormona da biste saznali jeste li trudni s blizancima.

Blizanačka trudnoća: antenatalna njega i mogućnosti porođaja

Budući da blizanačka trudnoća može biti složenija od obične trudnoće, zdravstveni radnici obično preporučuju specijalističku antenatalnu njegu, umjesto zajedničke njege. Ako imate bilo kakvih komplikacija, specijalistički pregledi mogu ih rano uočiti, što znači da se mogu rano liječiti.

Možda će vam se savjetovati da posjetite akušera. Akušeri su stručni i iskusni u pružanju antenatalne njege za blizanačke trudnoće. Također, zdravstveni radnici obično će vam preporučiti da rodite u bolnici, a ne u kod kuće. Bolnice imaju prostorije potrebne za rješavanje bilo kakvih komplikacija blizanačke trudnoće, poput preranog porođaja.

Testovi, provjere i zakazivanje tokom blizanačke trudnoće

Ako ste trudni s blizancima, trebat će vam viši nivo njege, što znači više termina i testova tijekom trudnoće. Vjerojatno vam neće trebati puno dodatnih testova krvi, ali trebat će vam više ultrazvuka. Ako imate blizance s odvojenim posteljicama, općenito se preporučuje ultrazvuk vršiti u 12-13 sedmici, 20. sedmici, a zatim svake četiri sedmice dok se vaše djeca ne rode. Možete imati i češće ultrazvuke od ovog. Blizanačka trudnoća s bebama koje dijele jednu posteljicu mogla bi biti složenija, pa se obično preporučuje ultrazvuk svake dvije sedmice, počevši od 12. sedmice.

Ako ste trudni s blizancima, imat ćete češće prenatalne sastanke. Prenatalni sastanci dobra su prilika da dobijete zdravstvenu podršku i životnu podršku, ako vam zatreba. Također možete dobiti informacije o trudnoći, radu, rođenju i ranom roditeljstvu.

Potencijalne zdravstvene komplikacije u blizanačkoj trudnoći

Žene s blizanačkom trudnoćom češće imaju zdravstvene probleme u trudnoći i komplikacije poput gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, preuranjenog porođaja i krvarenja. Blizanci koji dijele placentu mogu imati dodatne komplikacije. Ponekad se njihova opskrba krvlju dijeli nejednako, što može dovesti do zdravstvenih problema obojice blizanaca. Ili, ako se sama placenta dijeli nejednako, to može značiti da jedan blizanac ne dobija dovoljno hranjivih sastojaka i ne raste dobro. Neke od ovih komplikacija ne možete zaustaviti, ali možete smanjiti rizik od njihovog nastanka – ili zaustaviti da se pogoršaju – odlaskom na prenatalne sastanke i obavještavanju svog opstetričara, doktora ili babice ako imate fizičke simptome ili osjećate da nešto nije u redu.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave