Bez panike: Šta kada PAPA test pokaže loše rezultate

“Papa test je obrisak spontano oljuštenih ćelija grlića materice, vagine i sluznice grlića maternice, koji se razmazuje na stakalce i potom analizira pod mikroskopom u citološkoj laboratoriji”, rekla je Jadranka Belan Žuklić dr med., specijalista ginekologije i akušerstva za portal Ordinacija.hr.

U slučaju abnormalnog nalaza, ne treba odmah pomišljati na rak, nego preduzeti određene korake.

BEZ PANIKE

Američka akademija porodične medicine (AAFP) tvrdi kako većina žena sa abnormalnim nalazom zapravo nema rak. Takav nalaz, naime, pokazuje da u grliću maternice postoje ćelije koje treba držati na oku, a koje bi, ukoliko se ne leče, mogle postati kancerogene. 

“Razlog zbog kog se podvrgavamo Papa testu upravo je prilika da se sve sumnjive promene zabeleže na vreme, pre nego što postanu problem”, tvrdi dr Abigejl Katler. 

RAZUMLJIVI REZULTATI

Ovakva analiza u određenim slučajevima može abnormalnost prikazati kao nisko rizičnu ili visoko rizičnu, tvrdi AAFP, dok u drugim slučajevima ne može pružiti dovoljno informacija kako bi utvrdila važnost abnormalnosti.  

U korist tome ide i činjenica da je najčešći uzrok abnormalnog nalaza HPV infekcija, koja može dovesti do promena ćelije, što će je vremenom učiniti kancerogenom. 

HPV je toliko učestala kod osoba koje su seksualno aktivne, pa će većina osoba dobiti infekciju bar jednom tekom života, tvrdi dr Katler.

DODATNE ANALIZE

U slučaju abnormalnog nalaza, vaš lekar bi mogao preporučiti dodatne analize koje mogu biti u vidu ponovljenog Papa testa, kolposkopije ili biopsije.

UPUTI LJEKARA

Ukoliko i dodatne analize pokažu velike promene, lekar će vam preporučiti neke tretmane kojim ćete se rešiti abnormalnih stanica, a dr Katler navodi kako to može biti krioterapija, laserska terapija ili postupak elektrohirurškog odstranjivanja petlje.

“Poslije takvih tretmana biće potrebne dodatne analize, ali i redovne pretrage raka grlića materice”, zaključuje. 

Izvor: yumama.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave