Bedrana Muračević Begović: Najvažniji korak za siguran porod je da trudnica ima povjerenje u svog ginekologa i babicu

Doktorica Bedrana Muračević Begović je specijalista ginekologije koja je stekla izuzetnu reputaciju i nesebičnu podršku brojnih trudnica i majki. Njen izuzetan profesionalizam i predanost brizi o ženskom reproduktivnom zdravlju su postali sinonim za stručnost u ovoj oblasti. dr. Muračević Begović je omiljena među svojim pacijentima zbog svoje posvećenosti i empatičnog pristupa. Njene riječi i djela prate se s velikim poštovanjem i povjerenjem, a njena stručnost je putokaz nade za mnoge žene. U ovom intervju imat ćemo priliku da bolje upoznamo ovu izvanrednu doktoricu, da saznamo više o njenim iskustvima, perspektivama i savjetima u vezi ženskog reproduktivnog zdravlja.

Kako ste se odlučili za karijeru u oblasti ginekologije i šta vas najviše inspiriše u vašem radu?

Moram priznati da ginekologija nije bila moj prvi izbor u odbiru specijalizacije, ali je svakako bila u užem krugu. Vi kada ste mladi ljekar imate neka svoja gledišta, koja se u praksi i životu dosta razlikuj. Neke životne okolnosti i putevi vas tačno usmjere i predodrede tamo gdje možete dati svoj maksimum i pronaći inspiraciju za više i bolje. Ovaj posao svakako prvo morate zaista voljeti da bi ga dobro radili. Najveća inspiracija je taj novi život koji  pratimo intrauterino, a kasnije pomažemo da se onako lično upoznamo. 

Možete li nam objasniti razlike između prirodnog poroda i carskog reza? Koje su prednosti i nedostaci svake od ovih opcija?

Razlike prirodnog porođaja i carskog reza su zaista velike. Prirodni porođaj, sama mu riječ kaže je nešto za šta se priroda pobrinula da porođajni objekat, a to je beba, uz pomoć porođajnih snaga, a to su kontrakcije, pređe svoj  porođajni put gdje se prekida pupčana veza sa majkom i beba ima svoj prvi udisaj. Carski rez je velika abdominalna operacija gdje se reže 6 slojeva da bi se ekstrahovala beba, potom revidirao uterus i ponovno svi slojevi ušili.  Prirodan porod ponekad zahtijeva kako bi se proširio porođajni kanal akušersku operaciju, epizotomija koja se odmah zbrine. Majka nakon prirodnog poroda, može odmah jesti, piti,  već nakon dva sata uz pratnju sestre može ustati istuširati se, i imati svoju bebu kod sebe, te puno lakše uspostave dojenje. Već sutradan mogu biti otpuštene kući sa svojom bebom. Kod carskog reza je to sve puno teže. Imaju ranu, na trbuhu, ne mogu odmah ustati, imaju kateter koji se drži sve dok ne budu mogle dobro samostalno hodati, piju tek 24 h sata nakon ,ako su rađene u opštoj anesteziji, a ne u spinalnoj, obično se u praksi pokazalo da teže uspostave dojenje, otpuštaju se 4 ili 5 dan nakon poroda. Bebe rođene prirodno imaju bolji imunitet jer se koloniziraju florom majke prolazeći kroz porođajni kanal. Djeca rođena carskim rezom imaju veće šanse za respiratorne i imunološke poremećaje.  To su neke suštinske razlike, ali ima ih još.


Kako se odvija proces praćenja trudnoće i pripreme za porođaj u vašoj praksi?

Praćenje trudnoće nastojimo raditi tako što ćemo se posvetiti svakoj trudnici prema njenim potrebama i stanjem, vodeći se principima dobre kliničke prakse. Nastojimo stalno raditi  na usavršavanju i usvajanju novih vještina, kako bi naše trudnice imale povjerenje i dobile sve što im je potrebno. Priprema za porod je jako važna, stojimo na raspolaganju da upoznamo trudnice sta je potrebno i šta mogu očekivati. Mada smatram da je to malo, te da bi škole za trudnice bile idealno mjesto za to. 

Kako biste savjetovali buduće majke koje razmišljaju o izboru između prirodnog poroda i carskog reza? Koji faktori treba uzeti u obzir?

Moj savjet za buduće majke je da opcija poroda carskim rezom bude samo onda kada za to postoji opravdana indikacija od strane vašeg ljekara ili ljekarskog tima. Sve drugo , želje, strah, neznanje nije opravdanje za jednu veliku operaciju kao što je carski rez  i moguće komplikacije koje ona sa sobom nosi.  

Koji su najvažniji koraci za obezbeđivanje sigurnog porođaja, bilo da je riječ o prirodnom porodu ili carskom rezu?

Najvažniji korak za siguran porod je da trudnica ima povjerenje u svog ginekologa i babicu, te da se porođaj obavi u uslovima koji su neophodni kako bi se svi rizici sveli na najmanju moguću mjeru.  

Koje su najčešće zablude ili mitovi o ginekologiji s kojima se pacijentkinje suočavaju, i kako se nosite s njima u vašoj praksi?

Najveće zablude su kada i same traže savjete od nestručnih osoba, liječe se po forumima i Googlu. Tamo ima puno netačnih stvari, nerealnih , prema tome savjet uvijek od stručne osobe.  I za kraj ja bi svim trudnicama bih poručila da kada dođe vrijeme za porođaj imaju samo jednu misiju, doći na porođa , sarađivati s ljekarom i cijelim medicinskim timom, roditi zdravu bebu i što prije ponijeti svoju bebu kući.   

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave