Bebin pogled na porod

newborn-baby

 

 

Jeste li se ikad pitali kako se beba osjeća kada porod krene? Evo kako bebe newborn-baby1proživljavaju iskustvo poroda.

Kako glavica prođe kroz porodiljni kanal?

Svaka se trudnica pita kako beba od 3-4 kilograma uspije proći neozljeđeno kroz porodiljni kanal. Kada dodirnete glavu novorođenčeta ona je veoma mekana i imate osjećaj kao da nema kosti na njoj. Mnoge bebe koje su rođene vaginalim putem imaju par dana nakon poroda neobičan oblik glave. To se dešava baš iz razloga što je glavica mekana i tijekom spuštanja kroz porodilni kanal i trudova dolazi do širenja i sužavanja maternice. Nemojte brinuti oblik glave se vraća nakon par dana, a beba nema nikavih oštećenja to je prirodno kako bi lakše došla na svijet.

Kako beba diše?

Tijekom trudnoće vaša beba se priprema za dolazak na svijet i za svoj prvi udah zraka.

Beba u stomaku ne dobiva kisik putem zraka nego kroz posteljicu. Kada se beba rodi i pupčana vrpca presječe, ono više ne može udisati zrak kroz posteljicu. U utrobi bebina pluća su ispunjena tekućinom koja im pomaže u razvoju. Svakim trudom ta se tekućina isušuje tako da kad se beba porodi pluća se rašire i ono uzma svoj prvi uzdah kisika.

Dali beba osjeća bol pri porodu?

Tek rođene bebe vjerojatno osjećaju bol, ali još uvijek se raspravlja koliko osjete tijekom trudova i samog poroda. Neki stručnjaci tvrde da beba osjeti čitav proces poroda, ali da vaša bol i njezina se ne može mjeriti.

Šta čuje i vidi?

Isto kao što ne možemo tačno odrediti šta sve beba osjeti tijekom putovanja kroz porodiljni kanal, tako ne možemo tačno utvrditi koliko ono vidi i čuje tijekom poroda. Već je utvrđeno da beba vjerojatno čuje samo se još ne zna kolika je ta frekvencija sluha. Doktori kažu da beba čuje majku tijekom 9 mjeseci u stomaku i zato kada dođe na svijet prepoznaje njezin glas što je jedan dio prirodnog povezivanja majke i djeteta. Također nije poznato koliko beba vidi u stomaku, ali znamo da pri rođenju njezin vid je zamućen i ne može se fokusirati na jednu stvar. Pri rođenju iako je vid zamućen ono vidi nekih 2-5cm (vjerojatno radi dojenja kako bi raspoznalo dojku) dojenje je također jedna od važnijih poveznica majke i djeteta.

Pokreti bebe prilikom poroda?

Tijekom poroda vaša beba daje sve od sebe kako bi što prije došla na svijet. Kako bi sam proces poroda mogao započeti beba se sama okreće glavicom prema dolje i spušta u porodiljni kanal. Ono pritšće sve više i više porodiljni kanal i vi tada osjećate trudove. Kada bebina glava izađe ostatak bi trebao ići glatko i brzo.

 

Kako je pri porodu carskim rezom?

Kako se porođajno iskustvo kod beba razlikuje prilikom vaginalnog i carskog poroda? Jedna stvar je sigurna, bebe koje se rode carskim rezom nisu se spustile i pritiskale porodiljni kanal, tako da imaju već oblikovanu okruglu glavicu koja je manje naborana. Još jedna velika razlika jeste u disanju. Bebe koje se spuste u porodiljni kanal svakim trudom im se isušuje tekućina iz pluća, tako da su pluća prazna prije dolaska na svijet. Carskim rezom bebi je prekinuta ta radnja i prilikom poroda pluća su vlažna i u njima ima još tekućine. Bebe rođene carskim rezom dišu jače i brže kako bi se tekućina što prije apsorbirala što traje između 24-48 sati.