Bebe imaju poseban miris

Na bebinim glavicama zaista postoji nešto posebno što im daje miris, i svako novorođenče ima svoj, različit od ostalih, koji im pomaže da formiraju jasnu vezu s roditeljem odmah nakon napuštanja materice, pokazalo je istraživanje tima na čelu sa profesorom sa japanskog Univerziteta Kobe, Mamikom Ozakijem. Ovak tim prvi je koji je identifikovao hemijsku strukturu mirisa proizvedenih na glavama novorođenih beba.

Dugo vremena nije bilo baš jasno odakle potiče miris novorođene bebe. Može li da bude od znoja? Od supstanci nakon porođaja, odnosno rođenja? Tečnosti koja okružuje bebu dok raste u maminom stomaku?

 Nova studija se bavila i hemijskim sastavom i psihološkim uticajima mirisa bebine glave kako bi se otkrilo kako taj slatki miris može pomoći bebama da privuku pažnju roditelja.

Naučnici su najpre opremili pet novorođenih beba posebnim šeširima punim zrnaca koja upijaju miris, a potom su sakupljali mirise iz fiola napunjenih plodovom vodom. Odmah nakon analize uzoraka, Ozaki i njegov tim otkrili su svoje prve revolucionarne rezultate – iako su mnogi naučnici smatrali da miris bebine glave potiče od amnionske tečnosti, njihova analiza pokazala je da su hemikalije prisutne u mirisu bebine glave različite.

Štaviše, mirisi prikupljeni nekoliko sati nakon rođenja bili su mnogo drugačiji od onih sakupljenih nakon nekoliko dana. To znači da beba može da izrazi svoju individualnost kroz miris koji proizvede ubrzo po rođenju u poređenju sa nekoliko dana kasnije.

Sve je to fascinantno samo po sebi, ali postaje još zanimljivije kada pogledate šta znači za odrasle.

Istraživanje objavljeno u jednom švajcarskom istraživanju pokazalo je da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju da u mozgovima odraslih izazove jak osjećaj zadovoljstva koji liči na onaj koji se dešava kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

To pokazuje da koju god supstancu bebe proizvode kako bi stvorile taj miris, on djeluje kao jedinstveni identifikator koji bi mogao da se koristi za formiranje veze sa roditeljem i da osigura da beba bude nahranjena, obučena i bezbjedna.

www.roditelji.me

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave