Bebe guguću na materinjem jeziku

gugutanje-640x376Nema majke koja se nije zapričala sa svojom bebom na njezinom gugućećem jeziku. I dok ste se tako razgovarali, o tko zna čemu, i vi i beba ste znali da je tu mora biti riječ o ljubavi, smijehu i zabavi. Ono što oboje niste znali jest činjenica da vam je beba govorila na vašem materinjem jeziku.

Otprilike krajem šestog mjeseca bebe počinju proizvoditi svoje prve glasove: “ba-ba-ba”, “gu-gu-gu”, “pa-pa-pa”. To je nova faza u razvoju jer bebe sada treniraju svoju čeljust, jezik i zube te usklađuju disanje i glasanje koje će jednog dana postati razgovjetan i smislen govor.

Kako bebe cijelog svijeta više manje gugutaju jezikom kojeg nitko ne razumije, logično bi bilo zaključiti da je prvi jezik beba univerzalan – poanta je ispuštanje zvukova. No, to bi bilo tako da francuski znanstvenici nisu otkrili sljedeće. Snimili su gugutanja raznih beba iz raznih zemalja te ih puštali odraslima. Francuzi su u 75% slučajeva prepoznali gugutanje malih Francuza, a u istom tom postotku su odrasli Kinezi prepoznali gugutanje malih Kineza.