Autosjedalice i zimski uslovi vožnje beba i djece

Kako osigurati ravnotežu između zagrijavanja mališana i sigurnog vezivanja u njihovim autosjedalicama.


Dijana Maslić je diplomirana ekonomistica, savjetnica za nošenje i savjetnica za auto sjedalice. Dijana je supruga i majka te je voditeljica prodaje u kompaniji Intus pharma

Piše: Dijana Maslić, savjetnica za autosjedalice

Dolazak jeseni i zime, hladnijih dana, donosi i nove izazove za roditelje, kada je u pitanju vožnja beba i djece u autosjedalicama. Osnovna uloga dječjih autosjedalica i sigurnosnih pojaseva je da zadrže putnike na mjestu i smanje uticaj sila udara na osjetljive dijelove tijela putnika. Da bi dijete kao putnik dobilo potpunu zaštitu dječijeg sistema vezanja – autosjedalice, taj sistem mora biti prikladan za dijete, dijete mora biti pravilno vezano i sam sistem mora biti pravilno postavljen u automobil. Primarno pravilo, kada je izbor autosjedalice u pitanju, je najkvalitetnija autosjedalica je ona koja odgovara razvojnoj fazi vašeg djeteta, vašem automobilu i vašim navikama. Dodatno, jednako važno pravilo je da se glomazna odjeća, uključujući debele zimske jakne i skafandere, ne smije odijevati tokom vožnje u autosjedalicama.

Zašto je opasno nositi debele slojeve tokom vožnje?

Da bi autosjedalica vašeg djeteta ponudila maksimalnu zaštitu u sudaru ili pri jačem kočenju, pojasevi moraju biti što bliže djetetu, bez da bilo šta ometa njihovu putanju. Što je više slojeva (odjeće) između djeteta i pojasa, teže je dijete pravilno postaviti i osigurati sigurnosni sistem. Pojas može na prvu izgledati kao da pristaje preko jakne ili kaputa, te da je maksimalno zategnut, ali u slučaju sudara ili kočenja, pojas se zateže i istiskuje se dodatni zrak između slojeva, čak i par dodatnih cm, te pojasevi postaju previše labavi da bi zaštitili dijete. Labavi pojas neće obaviti ono što mu je namjena, a to je zaustaviti dijete da ne dođe do većih povreda, a u najgorem slučaju dijete može iskliznuti ispod pojasa autosjedalice i ispasti iz sjedišta. 

Kako provjeriti da li je dijete sigurno zavezano u autosjedalici, sa dodatnim slojevima?

  1. Zavežite dijete u autosjedalicu u jakni, zategnite pojaseve do kraja
  2. Otkopčajte pojas bez otpuštanja naramenica, izvadite dijete. Skinite jaknu, ponovo stavite dijete u autosjedalicu i zakopčajte pojaseve, bez zatezanja naramenica
  3. Ukoliko između djeteta i pojaseva ima viška prostora (da možete provući ruku ili uraditi tzv. pinch test, odnosno da možete „uštinuti“ pojas palcem i kažiprstom) onda je jakna predebela za nošenje tokom vožnje.

Još jedna važna činjenica, koju roditelji često zanemare, je da djeci ne trebaju svi ti slojevi dok su u automobilu. Čak i ako je potrebno neko vrijeme da se vozilo zagrije, kada se to dogodi, dijetetu može postati vruće, počet će se znojiti i uznemiriti se, ako je odjeveno u previše slojeva. Čak i novorođenčad treba samo jedan sloj više nego roditelji. Dužina putovanja je ta koja primarno određuje i koliko i kakvih slojeva treba obući djetetu – što je kraća vožnja (sporije zagrijavanje automobila) slojevi trebaju biti topliji, a kod duže vožnje slojevi trebaju biti laganiji jer će se vozilo zagrijati i dijete će duže vremena provesti u autosjedalici. U automobilu svakako držite dodatne slojeve, kao što je rezervna odjeća, čarape, rukavice i kapa, dekica, kako bi u slučaju nezgode na putu ili tokom zimskog izleta, riješili eventualni problem mokre odjeće. 

Donosimo vam par savjeta kako da osigurate ravnotežu između zagrijavanja mališana i sigurnog vezivanja u njihovim autosjedalicama.

Kako postići da dijete bude toplo i sigurno u autosjedalici?

  • Vožnja bebe u autosjedalicama grupe 0 (tzv. jaje) – Kada se ne koristi, autosjedalicu čuvajte u kući. To će pomoći da se smanji gubitak topline djetetovog tijela, jer ćete bebu montirati kući, u autosjedalicu koja je na sobnoj temperaturi. Bebu obucite u tanke slojeve, donji sloj bodi dugih rukava i štrample ili helanke, a preko njih topliji sloj poput termo trenerke, vunenog džempera i hlačica, eventualno dodatno još jaknicu od flisa. Danas je dostupna odjeća od posebnih materijala, koja će pomoći u čuvanju toplote. Ne zaboravite kapicu, rukavice, tople čizmice, koje ćete skinuti nakon što se vozilo zagrije. Nakon što ste završili oblačenje, bebu stavite u autosjedalicu, zakopčajte pojaseve. Zategnite pojaseve do kraja, kako bi potpuno prijanjali uz grudi djeteta. Čak i kada dijete izgleda vrlo čvrsto vezano, potrebno je dodatno provjeriti, jer zbog više slojeva odjeće, dešava se da se pojas otežano zateže. Preko djeteta stavite dekicu ili bebinu jaknu, pazeći da ti slojevi ne prolaze ispod bebe ili oko naramenica, kako ne bi ometali putanju pojasa. Nakon što postavite autosjedalicu u automobil, taj dodatni sloj skinite sa bebe, jer će se automobil tokom vožnje vrlo brzo zagrijati i bebi će postati prevruće. Ne koristiti nikakve umetke, vreće za spavanje, opremu iz kolica. Ništa dodatno ne bi smjelo ići između bebe i autosjedalice ili između bebe i pojaseva, jer može ometati zaštitu koju autosjedalica pruža u slučaju sudara. 
  • Vožnja djece u većoj grupi autosjedalica, odnosno tokom vezanja pojasa u 5 tačaka  – ovakve vrste autosjedalica su već montirane u automobilu, te mogu biti hladne. Ukoliko imate mogućnost, upalite automobil par minuta prije polaska, kako bi se malo zagrijao. Također, dijete obucite višeslojno, te jaknu u kojoj je izašlo iz kuće obavezno skinite prije samog vezivanja u autosjedalici. Zatim jaknu naopako navucite na ruke, ili samo prekrijte dijete jaknom ili dekicom. Čak i kada niste u mogućnosti zagrijati vozilo prije, tih par minuta dok se ne zagrije traje zaista kratko. I kod ovog uzrasta su jako praktične trenerke ili tanke jaknice od flisa, jer je to materijal koji drži toplotu i zagrijava.
  • Vožnja djece u boosteru s naslonom ili običnom boosteru. S obzirom da u ovom dobu se dijete veže pojasom automobila, putanja pojasa je drugačija u odnosu na vezivanje u 5 tačaka, odnosno vezivanje je u tri tačke. U ovom slučaju nije uvijek potrebno skidati jaknu (osim ukoliko je predebela ili ćete se duže vremena voziti i djetetu će vrlo brzo postati vruće), jaknu je potrebno otkopčati, te namjestiti da pojas ide pravilnom putanjom, tako da jakna ne ometa – preko ključne kosti gornji dio pojasa, a preko bedara donji dio pojasa. Ovaj način vezivanja se primjenjuje i na odrasle osobe. 

Odvojite nekoliko dodatnih trenutaka kako biste provjerili da je dijete pravilno svzeano u autosjedalici i da između djeteta i naramenica nema ništa glomazno. Tada možete mirno putovati.

Ne zaboravite da je sigurnost tokom vožnje uvijek na prvom mjestu i da svi putnici u vozilu moraju biti ispravno vezani!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave