Astma i trudnoća

Ne postoji lijek za astmu i određeni faktori je mogu pogoršati, uključujući trudnoću.

Iako je astma jedan od najčešćih zdravstvenih stanja koja se pojavi u toku trudnoće, može biti poprilično ozbiljna. Astma može uzrokovati oticanje i zbog toga suziti kanale disajnih puteva, a može i proizvesti višak sluzi, od čega i jedno i drugo otežava disanje koje mogu dovesti do otežanog disanja, kašljanja i osjećaja kao da ne možete doći do zraka u potpunosti. Oko 30% žena koje pate od astme kažu da im se stanje pogoršalo u trudnoći.

Ozbiljnost astme varira: može biti blaga i skoro neuočljiva, ili može biti veliki problem koji utječe na svakodnevni život, a može biti i opasna po zdravlje. Ne postoji lijek za astmu, i određeni faktori je mogu pogoršati, uključujući trudnoću. Tokom trudnoće, astma može utjecati ne samo na vaše zdravlje, već i na vaš fetus, zbog čega je kontrolisanje stanja veoma bitno.

Astma – znakovi i simptomi

Znakovi i simptomi astme variraju, i različiti ljudi imaju različite simptome. Najčešći simptom je otežano disanje ili šištanje dok dišete. Drugi simptomi astme mogu biti:

 • Stezanje ili bol u prsima
 • Kašljanje
 • Ne možete doći do zraka
 • Problemi sa spavanjem radi kašljanja i otežanog disanja

Ponekad simptomi astme ili napadi mogu biti pokrenuti nekim elementima poput alergena (polen prašina, dlaka kućnog ljubimca), trening, bolest ili promjena vremena.

Astmu dijagnostikuje doktor za alergije, koji provjerava historiju zdravlja i radi testove za funkciju pluća.

Prepoznavanje simptoma astme

Astma u trudnoći

Prema „Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA)“, jedna trećina trudnica će doživjeti pogoršanje simptoma astme u trudnoći, jedna trećina će uočiti smanjenje simptoma u trudnoći i zadnja trećina neće uočiti nikakve promjene.

Uzrok ovih promjena nije u potpunosti poznat. Ako osjetite promjenu simptoma astme tokom trudnoće, često se vrate u prethodno stanje tri mjeseca nakon poroda.

Trudnoća često uzrokuje otežano disanje za svaku trudnicu, ali one trudnice koje imaju astmu vjerovatno će osjetiti pogoršanje.

Njegovanje tokom trudnoće

Recite svom obstetričaru ili babici za astmu i posjetite doktora za astmu ako je potrebno. Vaša pluća trebala bi biti pod nadzorm tokom trudnoće da bi se mogao prepisati ispravan tretman ako je potrebno.

Izbjegavajte pogoršivače astme da biste smanjili simptome i napade. Ako možete izbjegavajte osobe koje su bolesne ili imaju respiratorna oboljenja, izbjegavajte ili smanjite koliko je moguće dolazak u kontant s dimom cigarete i pokušajte vježbati  regularno.

Glavni cilj liječenja astme tokom trudnoće je dobro kontrolisanje i njegovanje majke ako je potrebno. Postoje lijekovi koji se mogu uzimati tokom trudnoće, i neki su poželjniji od drugih. Nekontrolisana astma može biti opasnija nego lijek i za mamu i za bebu. Medikacije koje se inače koriste uključuju:

 • Inhalirani bronhodilatatori, obično kratkog djelovanja
 • Lijekovi protiv leukotriena, kao što je Singulair (montelukast)
 • Neke inhalirane kortikosteroide

Vaš doktor će odabrati najbolje lijekove za vas, ovisno o vašem zdravlju, historiji i jačini simptoma. Drugi lijekovi poput Advair, koji je dužeg djelovanja, ili oralnih steroida, mogu biti neophodni ako se astma ne može kontrolisati drugim lijekovima.

Komplikacije

Ako se astma ne kontroliše djelimično ili u potpunosti, može loše utjecati na vaše i bebino zdravlje. Astma može smanjiti količinu oksigena u vašoj krvi. Kad se to desi, može doći i do smanjenja oksigena u bebinoj krvi, što stvara komplikacije i probleme s rastom i disanjem. Komplikacije do kojih može doći ukoliko ne kontrolišete astmu su:

 • Preeklampsija (visok krvni pritisak u trudnoći)
 • Prijevremeni porod
 • Loš razvojh intrauterina
 • Niska tjelesna težina pri rođenju

Dok većina žena s astmom nemaju simptome tokom poroda, otprilike 10% će imati simptome astme u ovo vrijeme. Uzmite lijekove koje inače uzimate, i recite doktoru ili babici o vašim simptomima da ih mogu nadgledati i dati vam nešto za olakšanje.

Astma tokom trudnoće ne mora utjecati loše na vaš život ili zdravlje. Ako imate astmu i želite imati bebu, razgovarajte s ginekologom i doktorom za alergije o stvarima koje morate imati na umu, i kako bi trudnoća mogla utjecati na simptome astme.

Prelazite korak po korak da biste kontrolisali astmu prije začeća i trudnoće, a kada budete u trudnoći, posjećujte doktora redovno da nadgledate simptome i budete sigurni da imate kontrolu nad astmom. Ako budete sve radili korak unaprijed i kontrolisali sve simptome astme, možete olakšati sami sebi dok budete trudni.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave