Anđela Stošić: Istraživanja pokazuju da preko 70% žena ima strah od porođaja

Potrebno je do detalja ispisati zašto nas nešto baš plaši jer nekad imamo iracionalne strahove koji su se prenijeli transgeneracijski i kroz uvjerenja

Piše: Intervju, Anđela Stošić, dula i edukatorica trudnica

Doule su educirane i iskusne u procesima trudnoće, poroda i babinja i najčešće su i same roditelji. Iako dobro poznaju proces poroda, doule ne pružaju nikakvu medicinsku pomoć – to su uloge babice i ljekara. O ulozi dule u pripremi za porod razgovarali smo sa Anđelom Stošić, dulom i edukatoricom trudnica.

Anđela je dula i edukatorica trudnica.  Kako je došlo do toga da se posvetite educiranju žena kada je u pitanju porod i majčinstvo?

Nikad prije nisam o tome razmišljala, sve dok nisam ja ostala trudna kada mi je skroz slučajno drugarica rekla da postoji obuka za dule. Otišla sam tad na obuku sa željom da se tako pripremim za svoj porođaj, ali kroz svoje iskustvo trudnoće, porođaja i postpartuma sam shvatila koliko je potrebno imati dulu uz sebe. Koliko god mi stvari znali ipak je ta podrška, fizička i emotivna, nešto što nam je neophodno za ljepše iskustvo. 

U svojim edukacijama govorite o prevazilaženju straha od poroda. Da li sve žene imaju strah od poroda?

Istraživanja pokazuju da preko 70% žena ima strah od porođaja. Meni je uvijek simpatično kada mi se na kurs prijave žene koje kažu “Plašim se toga što se ničeg ne plašim”, jer ima i tih koje jedva čekaju porođaj ali se ujedno i pitanju da li je okej što nemaju strah. Svako ima svoje brige i svačiji strah je jednako validan, nebitno koliko izgleda malo ili veliko. Strahovi neće nestati sami od sebe. Ako probamo da ih potisnemo, mogu se pojaviti opet na porođaju, kad nam najmanje trebaju. 

Na koji način je najlakše prevazići strah? Da li je razgovor sa stručnom osobom rješenje?

Najbolje je zapisati sve strahove i naći rešenje za one za koje postoji realno moguće rešenje. Potrebno je do detalja ispisati zašto nas nešto baš plaši jer nekad imamo iracionalne strahove koji su se prenjeli transgeneracijski i kroz uverenja. Moramo da vidimo šta je naše i na tome da radimo i za to nam mnogo može pomoći dula ili druga stručna osoba. Nekad imamo realne strahove koji su produkt trauma koje smo doživeli i da bismo se oslobodili tih strahova, moja preporuka je rad sa psihoterapeutom, regresotetapeutom, theta healing terapeutom…

Koliko je bitno da trudnica učestvuje u educiranju prije samog poroda ili je važno da prije samog začeća educira o trudnoći i šta ona sve nosi?

Meni se često javljaju žene koje se spremaju za začeće. To je predivno jer se tako svjesno ulazi u cijeo proces i onda on samim tim bude ljepši i lakši za ženu. Nekada se dešava da žena zbog straha od porođaja ne može da zatrudni, tako da edukacija tu može da igra veliku ulogu što sam imala prilike da doživim – da žene zatrudne nakon što prođu kroz kurs pripreme za porođaj. Opuste se i počnu da priželjkuju trudnoću i porođaj jer onda znaju da mogu u tome da uživaju i samim tim se i začeće lakše desi. Edukacija tokom trudnoće nije neophodna za lijepo iskustvo porođaja, ali je činjenica da možemo izbjeći mnoge nepotrebne intervencije i hitan carski rez samo ako znamo neke stvari, ako znamo šta treba da radimo i ako smo naučile kako o tome da pričamo s medicinskim osobljem. 

Za dule kažu da su dobre vile porodilja i trudnica. Koliko su dule važne u pripremi za porod?

Dule su stvarno dobre vile koje žene pamte cijeli svoj život. Ja i dalje ne mogu da pojmim koliko moje prisustvo i moja podrška ženama ustvari znači. Često mi kažu da su mislile na mene cijeli porođaj i da su im moje afirmacije i meditacije pomogle da budu smirene i da sve prođe super. Mislim da je mnogo bolje pripremati se u školici za trudnice koje organizuju dule jer one stavljaju ženu u centar porođaja. Žena je za njih glavni akter, dok se u školicama pri Domu zdravlja često govori samo o tehničkim stvarima i mogućim problemima i načinima na koje žena treba da prati instrukcije doktora, što može da stvori još veći strah kod trudnica i uopšte ih ne pripremi za porođaj kakav mogu da dožive. A mogu da ga dožive tako da uživaju u njemu i da ga se sećaju sa osmijehom znajući da su uradile sve šta mogu da bude za najbolje dobro njih i bebe. Predlažem, ko je u mogućnosti da pored školice pri Domu zdravlja, isprati i pripreme koje drže dule jer će im promeniti pogled na porođaj i sa uzbuđenjem i mirom će čekati taj dan.

Na koji način trudnice mogu doći do vas i potražiti Vašu podršku kada je u pitanju porod?

Najviše sam aktivna na instagramu i mogu me naći pod imenom tvojadula. Postoji puno besplatnog sadržajanamom profilu jer mi je želja da žene osjete tu podršku samim več dok listaju objave. Za one koje žele detaljnije da se pripremaju, u ponudi su sadržaji koje svako može izabrati prema svojim mogućnostima i načinima kako voli da uči. Žene se mogu pripremati samostalno čitajući e-knjge o porođaju i postpartumu ili kroz kurs pripreme za porođaj gde se radi u manjim grupama. Moj omiljeni način pripreme je individualno kada sa ženom u toku 1 na 1 konsultacija prolazimo konkretno kroz ono šta nju brine i plaši i tako rešavamo sve šta može da je koči u uživanju u porođaju.

Imate li za kraj neku poruku za naše trudnice koje čitaju časopis Roditelj i prate portal?

Želim da kažem jedno veliko BRAVO svim trudnicama i svim ženama koje čitaju ovaj časopis i šire znanje. To su žene koje svoj život ne prepuštaju slučaju već vole aktivno da učestvuju i pripremaju se za sve šta ih čeka. Hvala što stvarate novi život u sebi i što postajete portal korz koji nova duša ima priliku da dođe na ovaj svet. Radite veliku stvar i nikad nemojte da zaboravite koliko ste magične! I zapamtite: Kako sada stvarate bebu, tako umete i da je rodite i da je dojite i brinete o njoj. Sva mudrost je već u vama. Ja ili bilo ko drugi treba samo da je tu da vas podseti koliko ste već mudre i moćne. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave