Ana Tikveša: Tokom trudnoće, porođaja i perioda nakon porođaja, partneri su prva i najjača podrška

 Mama, tata i beba su tim, i kao tim i djeluju.

Ana Tikveša, dipl.med.zdravstvene njege, porođajni edukator

Ana Tikveša, žena sa više od 20 godina iskustva u zdravstvenoj njezi, predstavlja inspirativnu priču o predanosti i promjenama. Odabravši put manje utaban, napustila je tradicionalni sistem bolničke njege kako bi se posvetila podršci trudnicama i porodiljama na putu ka prirodnim porođajima i dojenju. Njeno iskustvo, stručnost i predanost, pretvaraju se u ključne korake prema promjeni paradigme majčinstva u Bosni i Hercegovini. 

Za Anu, put je započeo u porodilištu, gdje je više od dvije decenije radila kao pedijatrijska sestra na odjelu Neonatologije. Bila je svjedokom izazova koje porodilje doživljavaju u prvim danima nakon poroda, što ju je potaknulo da se posveti podršci trudnicama i porodiljama na dubljem nivou. Odluka da osnuje prvu Školu za trudnice u Bijeljini 2016. godine bila je početak njenog revolucionarnog rada. “Moji počeci su vezani za rad u porodilištu gdje sam bila u direktnom kontaktu sa mamom i bebom, i svakodnevno svjedočila izazovima koje porodilje doživljavaju. Kroz svoju ulogu u majčinstvu, znala sam koliko mi je nedostajala podrška, prave informacije i upute koje bi mi olakšale sve ono što se dešavalo”, izjavila je Ana. 

Ana se fokusira na pružanje podrške budućim roditeljima kroz edukaciju o procesu porođaja i periodu poslije porođaja. Naglašava važnost informiranja trudnica o prirodnim procesima tijela i promovira prirodan pristup svom tijelu. “Moderno doba nas je udaljilo od sopstvenog tijela i osjećaja, a pogotovo u trudnoći gdje smo izloženi informacijama i uvjerenjima koje često djeluju zastrašujuće. Informisanje o svim procesima u trudnoći i porođaju, ali na način koji propagira prirodan pristup tijelu, omogućava prepoznavanje i prihvatanje promjena koje se dešavaju u tijelu žene”, ističe Ana.

Jedan od ključnih fokusa njenog rada je podrška u dojenju. „Izazova na samom početku i u toku dojenja je mnogo, i mnogo zavisi od samih uvjerenja  s kojima je  žena rasla i kojima je bila okružena, kao i od načina pripreme za dojenje. Ono s čim se nova mama sreće jeste nedoumica da li je beba gladna i da je bebin plač isključivo vezan za tu vrstu potrebe. Prvo što pokažem budućim mamama na pripremi za dojenje jeste fotografiju bebinog želuca koji je veličine višnje, a u koji može stati tečno onoliko mlijeka koliko ga mama ima u tom času. Nažalost postoje i slučajevi gdje je je žena imala komplikacije u toku porođaja, koje itekako utiču na sam proces dojenja i tu je pristup potpuno drugačiji. U tom slučaju prvo je važno da se žena oporavi i osnaži. Tu ne igra ulogu puko predavanje, nego  sam ljudski odnos pun razumijevanja i strpljenja.“ 

U svom poslanju promocije dojenja, Ana ističe potrebu za promjenom u cijelom zdravstvenom sistemu. “Da bismo sproveli pravu promociju dojenja, ona mora početi u društvu, u cijelom zdravstvenom sistemu, kroz sve nivoe zdravstvene zaštite, u svim sferama gdje žena može dobiti prave informacije i podršku. Edukacija zdravstvenih radnika, jer su oni prve osobe s kojima se žena sreće u ovom osjetljivom periodu, ključna je. Udruživanje svih nas koji radimo pripremu za porođaj i dojenje je također važno, jer smatram da i mi možemo izgraditi jedan sistem podrške koji je bitan za društvo u cjelini.”

Ana naglašava važnost pravilnog informiranja i osiguranja podrške novim majkama, te ističe ulogu partnera kao neizostavnog dijela podrške u ovom procesu. “Tokom trudnoće, porođaja i perioda nakon porođaja, partneri su prva i najjača podrška. Mama, tata i beba su tim, i kao tim i djeluju. Mama je nosila bebu 9 mjeseci , ali ne smijemo zaboraviti da je tatina uloga veoma veoma važna. Tata je  štit od spoljašnjeg svijeta, i cuvar svog malog tima.”, naglašava Ana.

Ana Tikveša, svojim predanim radom i revolucionarnim pristupom majčinstvu, ne samo da mijenja način na koji se trudnice i porodilje pripremaju za svoje uloge, već gradi mostove podrške i razumijevanja unutar zajednice. Njeno nasljeđe će biti neizbrisivo u promjeni paradigme majčinstva i zdravstvene njege u Bosni i Hercegovini.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave