Amra Hadžić-Hadžimusić: Podrška je bitna u svim segmentima našeg odrastanja

Edukacija prije poroda i prvih sedam dana poslije poroda su od velike važnosti.

 Piše: Amra Hadžić Hadžimusić, magistar zdravstvene njege i terapije

Srednju medicinsku školu, pedijatrijski smjer završila 1998. kada i upisuje Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu. Od 2002. do 2004. uposlenik KCUS -u i od 2005. do danas radim u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu, kao profesor praktične nastave  iz predmeta pedijatrija. 2017. godine magistrirala na istom fakultetu i stiče zvanje magistar zdravstvene njege i terapije.

U brizi oko djece veliku podršku majkama pružaju pedijatrijske sestre. Edukacija prije poroda i prvih sedam dana poslije poroda su od velike važnosti. Mame moraju naučiti da prate parametre uspješnog dojenja a to su mokre pelene i tjelesna težina bebe. O ovim i drugim temama razgovarali smo sa Amra Hadžić Hadžimusić, magistar zdravstvene njege i terapije.

Amra je savjetnica za mame i bebe, magistar zdravstvene njege i terapije, profesor u medicinskoj školi Jezero. Kada ste odlučili da se bavite baš ovim pozivom?

Poslije studija na Fakultetu zdravstveni studija u Sarajevu,  moje prvo zaposlenje je bilo KCUS i nakon tri godine rada shvatila sam da rad sa djecom bilo kojeg uzrasta budi u meni osjećaj zadovoljstva, ljubavi i sreće…..spletom okolnosti sljedeće zaposlenje je bila moja škola (19. godina rada u istoj) i rad u educiranju srednjoškolaca, kako postati dobra pedijatrijska sestra, jer rad pedijatrijske sestre, pored pružanja njege i brige oko djece, daje vam neizmjerno pozitivnu energiju i ljubav. To se odrazili u mojem daljem doškolovavanju i još dopunskim radom, u Institutu za majku i dijete. Krećemo sa besplatnim edukacijama za trudnice tj. buduće roditelje, dolazili su nam i očevi i napravili smo divna druženja i pripremu za roditeljstvo. Edukacija, „Prvi dani sa bebom kući“ i „Dojenje“ su postigli nevjerovatan uspjeh, veliku zainteresiranost, da smo morali  iznajmljivati Centre za zdravo starenje i primali po 60 do 70 roditelja i uživali u interaktivnim radionicama. Ubrzo krećemo sa širokom lepezom usluga i nedavno je izdat priručnik ,,PRVI DANI SA BEBOM KUĆU“ gdje sam, ponosno mogu reći sa eminentnom grupom autora i ja jedan od autora na temu DOJENJE.

Koliko je važna podrška trudnici tokom najljepšeg perioda života, trudnoće? I u čemu se ta podrška treba ogledati?

Od trenutka oplodnje u tijelu žene dešava se pravo malo čudo, početak, nastanka novog života. Trudnoća se s dobrim razlogom zove i drugo stanje, to je period kada važe nova pravila i sve je podređeno potrebama razvoja ploda. Podrška je bitna u svim segmentima našeg odrastanja, prvo od roditelja, brata, sestre a tek posebno je bitna za vrijeme trudnoće i naravno tada nam je bitna podrška partnera i zdravstvenog profesionalca. Posebno bi skrenula pažnju na razne grupe koje kruže našim društvenim mrežama, molim vas mame, svaka mama, svaka beba, svaka trudnoća su individualne, slušajte riječ zdravstvene struke.

Često savjetujete buduće majke kada je u pitanju prvi dan sa bebom. Kako treba da izgleda taj dan?

Roditelji, u želji da za svoje dijete,  urade sve najbolje, javlja se strah, što je potpuno prirodno, ne bi valjalo da je drugačije, jer beba je i fiziološki i anatomski drugačija od nas odraslih. Javljaju se brojne enigme, koje mi rješavamo na mojim radionicama kojih imama dva puta mjesečno. Dolaze budući roditelji i rješavamo sve dileme na licu mjesta, nauče kako baš taj prvi dan da se ponašaju i koje parametre da prate. Taj dan izlaska iz porodilišta je onako poprilično ubrzan, nesiguran, pun sreće a i straha. Prilikom izlaska kući potrebno je da se beba smjesti u svoj dom, puno ljubavi i topline su neizbježni a servis mame i tate je prisutan 24 h. To znači da bebu okupamo, obradimo pupak i na kraju slijedi hranjenje a to je dojenje, koje ja uvijek rado preporučujem i savjetovanje kako da roditelji prate parametre uspješnog dojenja. Sita i suha beba spava i jede na zahtjev ili na 2-2,5h .

Mnoge trudnice imaju strah od toga da neće moći da doje. Koliko je važna edukacija i na koji način je najlakše uspostaviti dojenje?

Potpuno ste u pravu, sve je više nedoumica i straha da neće uspjeti, ali poslije educiranja i slušanja zdravstvenog profesionalca, a vjerujte da imam odlične rezultate i povratne informacije. Edukacija prije poroda i prvih sedam dana poslije poroda su od velike važnosti. Mame moraju naučiti da prate parametre uspješnog dojenja a to su mokre pelene i tjelesna težina bebe. Ima tu još mnogo simptoma koje pratimo ali moram napomenuti da je za uspješno dojenje  i od velike važnosti podrška supružnika i ukućana koji pomažu mami. Opet napominjem da dojenje ne možemo generalizirati, nije  isto kod svake mame, svaka beba je individua, svaka dojka je drugačija ali rečenica koju UVIJEK koristim na mojim edukacijama jeste  ,,DOJI DA BI DOJILA“. Da pojasnim, beba je glavni proizvođač majčinog mlijeka i jedino dojenjem ćemo napraviti rudnik mlijeka i uz to pratimo parametre uspješnog dojenja  i uspjeli smo.

Kada je u pitanju njega pupka kod novorođenčeta koji je Vaš savjet? Kako pravilno tretirati pupak?

Najbitnija stvar u njezi pupka je da vam ruke budu čiste. Nečistim rukama poslije mazanja genitalija ne tretirati mame pupak već se prati redoslijed, prvo pupak i obrada pa tek prelazak na genitalije. Pupak po pravilu treba da bude suh, mame dobiju tačne smjernice na otpusnom pismu, koje rastvore ili koji puder za pupak da koriste. Pupak otpadne za  5-10 dana, mada i to je individualno. Imala sam bebe čiji pupak otpadne i 29-og dana i vjerujte sve bude super. Smjernice se mijenjaju, da li će mame koristiti antibiotski prah ili rastvor ili ništa, vjerujte da zarastanja pupka nema nikakvih komplikacija i u sva tri slučaja daje dobre rezultate.

Za kraj imate li neki savjet za trudnice?

Ključ uspjeha za prve dane sa bebom kući i dojenje je edukacija, posjećivanje  edukacija kojih zaista ima u našem gradu i slušanje riječi struke. Podrška okoline je bitna, to sam već napomenula a posebno partnera. Znači, mame moraju naučiti kako  izabrati kozmetiku, pravilne smjernice o kupanju i njezi pupka, temperaturi sobe u kojoj beba boravi, temperatura vode kojom se beba kupa, koliko često kupati bebu a najbitnije nam je dojenje. Postoje brojni izazovi u dojenju a mama treba naučiti kako da pobijede izazove i da hrani dijete jedinom super hranom a to je majčino mlijeko koje nema zamjenu. I za kraj majka se rađa kad i dijete a roditeljstvo se uči, sretno svim roditeljima u najljepšoj ulozi na svijetu a to je biti MAMA i biti TATA.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave