Amela Batlak: Fiziološke promjene u trudnoći i prehrana u trudnoći

Neke promjene su vidljive i mijenjaju izgled i dimenzije tijela (zadebljanje usana, mrlje, pjege, porast dojki)

Amela Batlak je prvostupnica opstetricije (univ.bacc.obs.), trenutno na master studiju. U svoje slobodno vrijeme ulazim u proučavanje trudnoće i promjena za vrijeme tog razdoblja, kao i samog toka poroda i života nakon poroda.

Piše: Amela Batlak, prvostupnica opstetricije (univ.bacc.obs.)

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje u svim razdobljima života, a naročito u trudnoći, kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema plodu koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim nutrijentima. U trudnoći je veoma važno pripaziti na kvalitetu unesene hrane, a ne na količinu. O fiziološkim promjenama u trudnoći i prehrani tokom trudnoće za časopis i portal Roditelj piše Amela Batlak, prvostupnica opstetricije      (univ.bacc.obs.)

“ Trudnoća je uistinu posebno razdoblje u životu svake žene, jer se pod utjecajem hormona tijelo žene u potpunosti mijenja, stvara novi život. Veoma važno u tom periodu jeste to da buduće mame mnogo brige posvete svojoj prehrani, izgledu, osjećajima i samoj pripremi za porod.”

Tokom trudnoće buduća majka prolazi kroz niz psiholoških i fizioloških promjena koje omogućuju prilagodbu njenog organizma trudnoći, rastu i razvoju ploda te pripremi za porod. Većina tih promjena primijeti se već tokom prvih sedmica od začeća, te jako je važno naglasiti da su sve te promjene reverzibilne i da prolaze tokom babinja ne ostavljajući posljedice. Neke promjene su vidljive i mijenjaju izgled i dimenzije tijela ( zadebljanje usana, mrlje, pjege, porast dojki). Referentni raspon brojnih laboratorijskih pretraga tokom trudnoće nerijetko sasvim je drugačiji nego u žena koje nisu trudne. 

PRVO TROMJESEČJE

Uobičavan prvi znak trudnoće je izostanak menstruacije.  U ovome periodu se može zapaziti znatno povećanje grudi zbog rasta sekretorni kanalića i proširenja krvnih žila, oskudna sukrvica nije rijetkost u vrijeme očekivane menstruacije i povezuje se s implatacijom. Jutarnje mučnine i povraćanje mogu  početi veoma rano, javlja se učestali nagon na mokrenje potom umor i pospanost. Znatno dolazi do promjene genitalnih organa, vrat materice i rodnica se smekšavaju, a iscjedak iz rodnice je obilniji. Materica se povećava do veličine muške šake i ispunjuje malu zdjelicu.

DRUGO TROMJESEČJE

U drugom tromjesečju areole se povećavaju postaju pigmentirane i napetije, potom materica izlazi iz male zdjelice. Ukoliko je trudnica u početku trudnoće imala mučninu i povraćanje, te tegobe počinju da se smanjuju. Također u drugom tromjesečju koža i povezane strukture , uključujući kosu, nokte i sluznice podliježu brojnim promjenama. Većina promjena na koži je povezana s promjenama pigmentacije. Može doći do pojave pjega na licu, mali paukoliki mladeža, potom koža trbuha, bedara i dojki se rasteže uz pojavu strija. Jako često se javlja žgaravica, ali i naglo nakupljanje vode i masti uz nakupljanje tjelesne težine.

TREĆE TROMJESEČJE

Počevši od 27.sedmice pokreti bebe postaju sve intezivniji. Kod nekih trudnica može se javiti problem sa otežanim pražnjenjem crijeva. Učestalo mokrenje je sasvim regularna pojava jer beba vrši pritisak na mokraćnu bešiku.  Vene donjih ekstermiteta, perineuma i zdjelice prepujene su, a pritiskom materice raste hidrostatski tlak. Ono što je jako važno jeste to da se obrati pažnja na pojavu naglih otoka nogu i ruku, naglog dobitka na težini, skokove pritiska, glavobolju i bolove u trbuhu jer to mogu biti prvi znaci veoma opasne bolesti u trudnoći – preeklampsije. U ovome periodu ležanje na leđima predstavlja problem, pa se savjetuje odmor na lijevom boku. 

“Gotovo svi organi i organski sistemi mijenjaju svoju djelotvornost, dolazi do prilagodbe kardiovaskularnog, bubrežnog i respiratornog  sistema.” 

Tokom trudnoće mijenja se funkcija kardiovaskularnog sistema zbog naraslog volumena krvi i hormonalnih promjena (višak estrogena, progesterona). Podizanjem dijafragme mijenja se položaj srca, potisnuto je prema gore i rotirano prema naprijed. Bitna prilagodba srčanog rada jeste promjena minutnog volumena. Broj otkucaja srca raste, dok se periferni optok smanjuje zbog uteroplacentarnog šanta, periferne vazodilatacije, posebno ruku i stopala. Karakteristične promjene vezane za respiratorni sistem su te što se funkcionalni rezidualni kapacitet pluća smanjuje pa je smanjen i izdisajni rezervni volumen. Zatim prilagodba bubrega i cijelog urinarnog sistema na zahtjev trudnoće jedan je od najznačajnijih promjena u trudnoći. Tokom trudnoće progresivno se šire bubrežne čašice, pijeloni i mokraćovodi. 

PREHRANA U TRUDNOĆI

„Važno je da tokom trudnoće pazite na svoju težinu, stoga se pokušajte usredotočiti na kvalitetu svoje prehrane.“

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje u svim razdobljima života, a naročito u trudnoći, kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema plodu koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim nutrijentima. U trudnoći je veoma važno pripaziti na kvalitetu unesene hrane, a ne na količinu. U biti pogreška koju čine mnoge trudnice jeste  ta da jedu za dvoje, stoga od velike važnosti je naglasiti trudnici da ne mora jesti za dvoje, već da mora unositi u svoj organizam kvalitetne sastojke koji mogu služiti potrebama za njen organizam i organizam ploda. U prva tri mjeseca trudnoće trudnica ne bih trebala jesti više nego prije trudnoće, čak ako i osjeća potrebu za tim, međutim u 2. i 3. tromjesječu treba pojačati kalorijsku vrijednost obroka za oko 200 kcal dnevno. To se može nadoknaditi ako se uvede dodatni međuobrok tokom dana u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda s žitaricama, voćem, suhim voćem… Prehrana tokom trudnoće treba biti bogata kvalitetnim i minimalno prerađenim namirnicama poput povrća, pogotovo tamno zelenog lisnatog povrća, voća, cjelovitih žitarica, jaja, ribe te mliječnih proizvoda. U jako važne nutrijente za vrijeme trudnoće ubrajaju se folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin A, omega – 3 masne kiseline, te mineralne tvari kao što su kalcij, cink, magnezij, željezo, jod.

FOLNA KISELINA – kao važan nutrijent za uredan razvoj ploda

Folna kiselina je sintezirani oblik vitamina B9, a osigurava pravilan razvoj ploda od začeća pa sve do kraja trudnoće. Kao važan nutrijent bitna je za pravilnu pripremu žene za začeće, ali i za pravilan rast i razvoj ploda. Uzimanje folne kiseline povisuje nivo folata kod trudnica, a nizak nivo folata kod trudnica znači faktor rizika za oštećenje neuralne cijevi u razvoju fetusa. Stoga potrebno je pojačati unos namirnica koje u sebi sadrže ovaj jednostavni nutrijent, a to su namirnice poput zelenog povrća, suhog voća . Ženama koje planiraju trudnoću savjetuje se da tri mjeseca prije planirane trudnoće ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće uzimaju folnu kiselinu da bi se omogućio pravilan razvoj ploda i smanjio rizik za nastanak mogućih defekata.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave