Alma Šavija: Educirana patronažna sestra može da ima presudnu ulogu u tome da li će majka dojiti ili ne

 Patronažna sestra će Vam pomoći u procesu uspostavljanja laktacije tako da će Vam objasniti značaj dojenja kao i njegove tehnike. Objasnit će Vam da dojenje ne boli i da trebate da reagujete i tražite uzrok boli ako postoji.

Piše: Alma Šavija, patronažna sestra

Alma Šavija je licencirana pedijatrijska sestra i savjetnica za dojenje sa velikim iskustvom i dugogodišnjim radom sa majkama i bebama. Završila je Srednju medicinsku školu za medicinske sestre tehničare 1998 godine.

Od iznimne važnosti za porodilju jeste pomoć oko bebe kada dođe kući. Svakako pored brige o novorođenčetu važna je briga i o porodilji. Upravo o ovoj temi smo razgovarali s Almom Šavijom. U nastavku vam donosimo Vam naš razgovor.

Koja je primarna uloga patronažne sestre?

Primarna uloga patronažne sestre jeste da bude oslonac roditeljima pri dolasku bebe  mame iz porodilišta, da ih smiri i usmjeri i da upute za hranjenje i njegu bebe. Roditeljima je patronažna sestra daleko najdraži gost u tim danima. Koliko god da se trude i daju sve od sebe da beba uvijek bude nahranjena, presvučena, njegovana, ako beba zaplače i razdražljiva je, roditelji stiču dojam da sve rade pogrešno. Patronažna sestra će im pokazati apsolutno sve što u prvim danima, a i dalje, trebaju znati. 

Koliko je važna posjeta patronažne sestre porodilji?

Posjeta patronažne sestre je od jako velike važnosti pogotovo ako je roditeljima to prva beba ali i ako već imaju neko iskustvo. Često se dešava da me pozivaju roditelji u posjetu koji već imaju jedno ili dvoje djece. Najčešće su majke imale komplikacije sa dojenjem sa prethodnim bebama te se nisu uspijevale ostvariti u ulozi dojenja. Tada im je uslijed neiskustva i slušanja pogrešnih savjeta, a kao nekome kome je bilo bitno jedino da beba napreduje i da dobija na kilaži, bilo svejedno na koji način će ispuniti normu i zadovoljiti bebine potrebe. Međutim, kad se drugi put ostvare kao majke daleko su svjesnije šta za bebu znači majčino mlijeko i tada ne postoji prepreka koja će ih zaustaviti na putu uspostavljanja laktacije. Mada zaista postoje majke koje su i sa prvom bebom jako svjesne značaja i benefita dojenja. Za dojenje je potrebna jako velika želja i jako dobra patronažna sestra. Ako im patronažna sestra daje savjet da daju dohranu i već zna koji proizvođač je najbolji za njihovu bebu najbolje bi bilo da se zapitaju kome daju svoje povjerenje. „Odokativnom“ metodom ili pipkanjem se ne može utvrditi da mlijeka nema. Uglavnom, educirana patronažna sestra može da ima presudnu ulogu u tome da li će majka dojiti ili ne. Niti jedna majka neće dozvoliti da joj beba bude gladna, ali ako patronažna sestra kaže da nema dovoljno mlijeka ne postoji majka kojoj ova rečenica neće srušiti samopouzdanje. 

Kako patronažna sestra može pomoći u procesu uspostavljanja laktacije?

Iako je dojenje prirodna pojava nerijetko nije spontana. Patronažna sestra će Vam pomoći u procesu uspostavljanja laktacije tako da će Vam objasniti značaj dojenja kao i njegove tehnike. Objasnit će Vam da dojenje ne boli i da trebate da reagujete i tražite uzrok boli ako postoji. Dosta majki misli: “Neka me boli, samo neka beba jede”. Ali to nije dobro. Ako vas boli sigurno je da ni beba neće dobiti ono što joj treba i koliko joj treba. Najčešći uzrok boli jeste nepravilan hvat bebinih usnica. Ako beba ima plitak hvat i hvata samo bradavicu vrlo je vjerovatno da ćete imati strašnu bol te da ćete vremenom početi izbjegavati dojenje, a beba sigurno neće napredovati kao u slučaju da je dojenje ispravno.  Ako beba ima široko otvorena usta sa donjom usnicom presavijenom prema bradi, gornjom podignutom prema nosu tada će Vaša bradavica biti na bebinom mekom dijelu nebca te skoro da mogu da garantujem da neće biti boli. Patronažna sestra će vam pokazati kako da ovo postignete i da ne pokušavate da se naviknete na bol. Bol nije normalna ni na početku dojenja ni nikada. Niko se nikad ne može naviknuti na bol. 

Mame, posebno ako se radi o prvorotkama imaju strah od kupanja bebe. Koji je Vaš savjet kako da najlakše okupaju bebu?

Postoji puno jednostavnije a efikasnije kupanje od kupanja držeći bebu iznad kade i posipanja. Po meni to nije dovoljno dobro kupanje već samo neko sapiranje bebe i gledanja da beba ne ispadne. Kupanje je preporučeno svaki dan godinu dana. Ne zato što su bebe prljave već da tim bebama kupanjem podstaknemo malo perifernu cirkulaciju za koju znamo da je kod beba slaba i da su njihove rukice i nogice uvijek hladne. Masa roditelja se ne pridržava kupanja svaki dan jer su se pojavile neke smjernice da ne treba, ipak moja preporuka za barem prvih četrdeset dana da se bebe kupaju jednom dnevno. U biti roditelji se boje pupčanog patrklja i njegovog kvašenja. U suštini ništa se strašno neće desiti ni ako ga pokvasite ali se možete potruditi da kvašenja bude što manje kako mu ne biste produžili period sušenja i otpadanja. Kupanje kakvo savjetujem jeste školsko kupanje bebe, onakvo kakvo smo učili u školi za pedijatrijske sestre. Najvažnije je da pripremite sve da vam bude na dohvat ruke i da bebu ne ostavljate golu i mokru dok odete po nešto što ste zaboravili. Pripremite podlogu za presvlačenje bebe te u kadicu naspete vodu. Pored podloge za presvlačenje pripremate jednu manju zdjelu mlake vode i rukavicu za kupanje bebe. Bebu kupamo tako što rukavicu kvasimo u toj zdjelici, ocijedimo te na nju nanesemo bebi šampon. Sa tom rukavicom trljamo bebu od glave do pete na podlozi za presvlačenje. Vodimo računa da nam pelenski predio ostane zadnji za pranje kako nečistoće ne bismo raznosili po ostatku tijela. Kada ste završili trljanje od glave do pete uzimate bebu tako da je gornjim dijelom tijela naslonjenja na zglob vaše ruke a guzu i noge stavljate u kadu te je sapirate sa vodom iz kade. Kad ste je lijepo saprali vraćate je na podlogu za presvlačenje preko koje ste stavili peškir. Umotate je u njega i pustite da se malo zagrije i umiri. Nakon toga sušite bebu pamučnom pelenom jer je mekana i dozvoljava vam pristup svim pregibima sto je jako bitno za njegu bebe, da joj svaki dio tijela i svaki pregib lijepo posušite. Pri ovakvom kupanju ako ste imalo spretni bebin pupak će ostati suh. Ovaj način kupanja je puno efikasniji, jednostavniji manje stresan za roditelje. Oni kojima sam u praksi pokazala ovo kupanje se znaju šaliti kako im beba do tada nikad i nije bila okupana kako treba. 

Kako pravilno njegovati pupak novorođenčeta?

Njega pupka je pravi bauk za sve a zaista ne bi trebao biti. Pupak nema nervnih završetaka i bebu ne boli kada ga dodirujete. Ukoliko imamo normalan pupak tj. pupčani patrljak savjetujem posipanje praškom (Bivacin ili Tirosur) dva do tri puta dnevno ne štedeći prašak previše. Ukoliko postoji potreba dok ne otpadne pupak a prije stavljanja praška pupak možemo očistiti 3% hidrogenom. Poslije toga pupak zaštitimo sterilnom gazom ispresavijanom u obliku olovke. To je sve. Naravno ako imamo pupak kod kojeg je nešto krenulo po zlu onda će vam vaša patronažna ukazati na potrebu odlaska kod pedijatra na pregled. Ukoliko je sve ok sa pupkom onda pupak nije crven i ne osjeti se neugodan miris. Ukoliko primijetite ova dva simptoma najbolje bi bilo da se odmah posavjetujete sa pedijatrom.

U prvim sedmicama mame su predane novorođenčetu, te često zapostave sebe. Koji je Vaš savjet?

Mnoge majke poslije poroda zapostave apsolutno sve što nije vezano za bebu. Takvo ponašanje je razumljivo u prvim danima dok je majka još slaba i treba joj oporavak i navikavanje na novonastalu situaciju. Ne treba da joj bude neugodno da prihvati pomoć od ljudi iz svoje okoline. Zbog toga ne treba da se osjeća nesposobno. U prvih četrdeset dana možete joj pomoći tako da joj skuhate i donesete ručak, pospremite stan, operete i ispeglate bebine stvari. Zbog te pomoći ne treba da se osjeća loše. Ključnu ulogu u svemu ima podrška partnera. Ako ona izostane to može jako loše da podnese. Ako ženi koja pokušava da uspostavi dojenje non stop govorite kako joj je beba gladna i kako treba dati dohranu niste ni svjesni sta radite sa njenim samopouzdanjem. Ona mora da vjeruje da njeno tijelo to može i ne treba da nailazi na osudu ikoga ko nije stručan. Neko ko je stručan nikad je ne bi osudio zbog truda i neuspjeha. Bitno je da je podržite. Vrlo često majke se u tom period osjećaju beznadežno jer život na kakav su navikle više ne postoji. Dojenje jeste važno ali je i od njega važnije njeno psihičko stanje. Nakon što se oporavi može i mora sebi da priušti nešto što voli. Za neke je to kafa u obližnjem kafiću, nekome je to šetnja krug oko zgrade. Mora da zna da se neće ništa strašno desiti ako ona sebi to priušti, neće biti loša majka. Ništa strašno se neće desiti ako pripremi dozu izdojenog mlijeka da neko ko ostane sa bebom ima za svaki slučaj dok se ona vrati.

Za kraj da li imate neki savjet za naše čitateljke?

U vrijeme kada imamo dosta dostupnog sadržaja na svakom koraku savjetujem sve majke da ne prepuste slučaju što će se desiti za vrijeme poroda i nakon njega. Uvijek savjetujem edukacije, čitanje, informisanje. Samo edukovana majka može prepoznati dobar i loš savjet. Samo edukovana majka zna kada treba tražiti pomoć. Na kraju ona će znati logično razmišljati. Sve što joj nije logično savjetujem da traži odgovor na drugom mjestu. Zaista ima dosta besplatnog sadržaja na ovu temu na svakom koraku. Uvijek savjetujem traženje još jednog mišljenja za nešto što nema logike. Zapamtite, bez obzira što vam okolina govori drugačije, dokazano je da samo 1% majki ne može proizvesti dovoljnu količinu mlijeka za svoje novorođenče. Ako vam iz početka ne ide nemojte misliti da ste baš Vi u ovih jedan posto. Tražite pomoć stručne osobe. I tražite je odmah pri prvim komplikacijama. Dobra patronažna sestra će Vam pokušati pomoći npr. sa dojenjem i poslije mjesec -dva, ali morate znati da bi bilo daleko lakše da Vam je pomagala u prvim danima dok beba još nije stekla svoje navike.  

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave