Alma Džanko: Počela sam dojiti blizance i svaki izlazak vani predstavljao je veliki izazov u izboru garderobe

Dojenje jeste prirodan proces i treba se naučiti, a da bi nešto naučio potrebno je vrijeme i edukacija.

Piše: Alma Džanko, arhitektica i mama blizanaca

Alma Džanko je arhitektica. Rođena, živa i radi u Sarajevu. Majka je blizanaca. Pored svog glavnog zanimanja pomažem majkama da se osjećaju ugodno dok doje, trudnicama dok nose svoje bebe. Alma podržava dojenje kada i gdje to beba želi. Veliki je zagovornik povratka prirodi i prirodnog u čovjeku, života u skladu sa prirodom i njegovanjem prirodnih procesa koji su ujedno i funkcionalni i lijepi. Alma je vlasnica i brenda No.Si koji je namijenjen mama. U nastavku Vam donosimo razgovor sa Almom.

Šta Vas je motivisalo da stvorite ovaj brend?

Ne možeš razumjeti nešto ako te prvo dovoljno ne boli na tvojoj koži. Motivacija je kada osjetite na svojoj koži kako nešto funkcioniše ili ne funkcioniše i onda se okuražite da istupite u okruženje sa nečim novim što je vama pomoglo. Počela sam dojiti blizance i svaki izlazak vani predstavljao je veliki izazov u izboru garderobe. Bilo je nezahvalno da dižem komplet majice u javnosti da bih dojila, nemoguće se bilo izdojiti, i vani nisam imala strpljenja da bih jedno slušala da plače dok drugo jede. Bilo mi je potrebno jednostavno rješenje koje će mi olakšati svaki izlazak vani s njima. Zatim sam vidjela u okruženju da se majke skrivaju da doje, iz stida ili straha da se nešto ne bi vidjelo. To je bila dodatna motivacija. Mnogo su mi pomogle te majke koje su prve probale no.si jer sam imala povratnu informaciju šta je njima odgovaralo i na šta trebam dodatno obratiti pažnju kod funkcionalnosti proizvoda.

Koliko su danas mame pod pritiskom da li će dojiti ili ne?

Danas su većinom majke pod pritiskom kojeg brenda će biti kadica za kupanje i hoće li imati vagu, gdje će se gegice i pelene kupiti, u čemu će se izaći iz bolnice, koji krevetić kupiti, o dojenju rijetke misle, a kada se dođe do te faze da se misli, već bude kasno i onda pod pritiskom kupe zamjenu za majčino mlijeko. Da li će dojiti ili ne, to je samo njihova odluka i treba biti donesena prije trudnoće. Smatram da su majke koje odustanu od dojenja pod većim pritiskom, jer nisu uspjele u nečemu što je trebalo biti prirodno i onda nameću sebi pritisak. Mišljenja sam da je više pritiska na tome da dijete ne smije
zaplakati jer je gladno, a u suštini nije svaki plač plač gladi. I onda majka misli gladno je, pa dok stavi na dojku, neće da sisa pa odmah problem, neće sisu, pa bebi napravi adaptiranu formulu. E, tu je pritisak na kojem se majka gubi, jer misli da nije uspješna majka, jer dojenje nije išlo iz prvog pokušaja. Dojenje jeste prirodan proces i treba se naučiti, a da bi nešto naučio potrebno je vrijeme i edukacija. To vrijeme je
taj pritisak, jer danas svi sve hoće odmah i ako ne ide, odmah idemo dalje, daj nam plan B. Sve je manje strpljenja i fokusa i onda se gubi i samopouzdanje u sebe i svoje tijelo.

Koliko naša sredina podržava majke koje doje?

Mislite na to kada odete kod ljekara i kažete da dojite a on Vam propiše antibiotike, koji nisu prilagođeni dojenju? Mislite na to kada odete da se porodite pa napišu uspostavili ste dojenje na otpusnom pismu, a nije Vam niko ni pokazao kako da dojite? Mislite na podršku kada Vam dođu da saopšte da nećete moći bebi dati izdojeno mlijeko, jer bebi nije to Vaše dovoljno ili da nije dobro to mlijeko jer ste pod mastitisom i da ga trebate proliti? Mislite na to kada kažete da dojite već drugu godinu i oni Vam na to kažu da je to samo voda? Kada Vas pitaju hoćete li tako do škole da ih dojite? Ako mislite na takvu podršku, onda majka koja doji NEMA podršku sredine. Ustvari, izostaje podrška sistema. Na koncu, džaba podrška dojenju ako nije dio sistema. A ljudi, što češće viđaju dojenje više im postaje i
blisko i više podržavaju. Lično nisam nigdje imala loše iskustvo dok sam dojila bebe.

Šta je bitno po vama kod dojenja?

Kod dojenja je bitna glava. Sve kreće iz glave: i odluka da ćete dojiti i želja da dojite i edukacija o dojenju i strpljenje. Poslije dolazi, ne i manje bitna, podrška bliskih ljudi. Ali i njih trebate posjesti prije svega i objasniti koliko Vam je važno i zbog čega dojenje da bi i oni ušli u tematiku i pomogli Vam da istrajete i uspijete u dojenju. Ovo sve, naravno, ako ste i Vi i beba zdravo i imate ostvarene uslove za dojenje.

Vi ste stvorili zaista jedan fantastičan proizvod, a to je odjeća koja je funkcionalna za dojenje. Možete li nam opisati kakva je to odjeća i šta biste izdvojili iz svoje ponude?

No.si odjeća je odjeća za dojilje i trudnice, ležernih i udobnih modela od prirodnih materijala. U ponudi su dva modela duksa, duks haljina, haljina, bluza bez rukava i sa dugim rukavima, kao i majice za dojenje.

Na koji način trudnice i mame mogu poručiti proizvode?

Proizvodi se mogu poručiti online na instagram profilu @no.si.dojenje ili na mailu
no.si.dojenje@gmail.com

Imate li savjet za naše čitateljice?
Savjet je da se edukuju o dojenju pa tek onda donesu odluku da li će dojiti. Život jeste i sve pored dojenja, ali dojenje igra važan početak novog života, i stvara veliku bliskost između majke i djeteta, sigurnu bazu za sve ostalo što dolazi. Dani su dugi, a godine brzo prođu; mazite se, nosajte se, dojite.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave