Aleksandra Filipović: Prvi dani nakon poroda žene sa sobom nose osim sreće i druge emocije

Majci je prije svega potrebna podrška porodice kao i osobe kojoj vjeruje u smislu obuke oko brige o bebi.

Piše: Aleksandra Filipović, pedijatrijska i patronažna sestra

Aleksandra Filipović je pedijatrijska patronažna sestra. Zaposlena je u Službi za pedijatriju JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju kao glavna sestra službe. Od 2022. godine u saradnji sa ZU ” Focus medica” nosilac je aktivnosti ” Pedijatrijska patronažna sestra – podrška porodici”. Aleksandra je majka troje djece.

Patronažna sestra ima veliki značaj i korist za porodilju i njeno dijete. Pomoć koju pruža porodilji u periodu nakon poroda je višestruka. Ta pomoć se ogleda u fizičkoj i mentalnoj podršci. Na području regije Doboj djeluje i radi pedijatrijska patronažna sestra Aleksandra Filipović sa kojom smo razgovarali o ulozi pedijatrijske patronažne sestre. U nastavku donosimo intervju sa Aleksandrom.

Kada ste se odlučili za poziv patronažne sestre?

Odluka o radu kroz patronažu nastala je nakon dvije i po decenije rada na pedijatrijskom odjeljenju dobojske bolnice. Kao medicinska sestra iz ljubavi prema profesiji u radu sa djecom, težnjom da svoja stečena znanja širim na svoju bližu okolinu i na taj način dam doprinos društvu u kojem živimo. Mala pomoć nas profesionalaca kroz  stručne savjete, ukazivanje na važne naukom potkrepljene činjenice, nekoliko toplih riječi i empatija bude od velikog značaja za roditelje i djecu. Meni lično stvara ogromno zadovoljstvo jer smatram da kroz navedeno i dalje traje moj profesionalni razvoj. 

Šta je jedna obaveza i posao patronažne sestre?

Posao patronažne sestre jeste da porodici sa novorođenom bebu pruži punu podršku kroz profesionalne savjete, razgovore, praktičnom obukom oko njege, ishrane i brige o bebi u prvim danima. Također, važan je momenat i psihološka podrška novoostvarenoj majci.

Koliko je važna posjeta patronažne sestre porodilji? 

Posjete patronažne sestre osnažuju roditelje i navode ih da se kroz što kraći period osposobe za samostalnu brigu i njegu bebe prateći stručne savjete te na taj način postaju sigurniji i odvažniji u izazovima koji su nezaobilazni u svakoj porodici sa malom bebom. Ponekad su i banalne stvari za roditelje stresne i deprimirajuće.  Uz pomoć patronažne sestre i otvorenom mogućnosti kontakta u svako doba dana te situacije su rješive te umjesto straha roditelji sve to savladavaju i lakše prolaze kroz taj izazovni i često stresni  period.

Kako patronažna sestra može pomoći u procesu uspostavljanja laktacije?

Veoma često najveći izazov predstavlja prirodna ishrana djeteta odnosno dojenje.  Savjetima o pripremi kako psihološkoj tako i fizičkoj još u trudnoći zatim, pravilnom hvatu već u porodilištu , položajima za dojenje, nejasnoćama o broju i vremenu podoja kao, ishrani dojilje, praćenju napretka, nastojimo im unaprijed ukazati na prepreke i zablude vezane za dojenje. Najveća podrška patronažne sestre je upravo u tim momentima.

Koliko je važna briga žene u periodu babinja?

Prvi dani nakon poroda žene sa sobom nose osim sreće i druge emocije. Majci je prije svega potrebna podrška porodice kao i osobe kojoj vjeruje u smislu obuke oko brige o bebi. Pošteda od fizičkih napora i brige o domaćinstvu trebalo bi da bude zadatak ostalih članova porodice dok se majka što je moguće više odmara kako bi svu svoju energiju usmjerila upravo na bebu, dojenje i svoj oporavak.

Mame se često brinu kako njegovati pupak kod novorođenčeta. Koji je Vaš savjet?

Jedan od prvih strahova kod majki i očeva jeste kako brinuti o pupčanom batrljku. Često se on  nepravilno tretira iz bojazni da će na taj način povrijediti bebu. Pupčani batrljak se u različitim porodilištima različito i tretira. Zavisno od politike porodilišta. U razvijenim zemljama preferira se tzv. suho zarastanje pupka dok je na našim prostorima još uvijek aktuelna metoda dezinfekcije. Koriste se 1%, povidon jod ili Octenisept i strilne gaze. Opranim rukama potrebno je temeljito  dezinfikovati nabore i kožu oko batrljka zatim zaštiti suhom sterilnom gazom. Posipanje antibiotskim praškovima ne preporučujemo.

Često ste u posjetama mama na području Doboja. Sa kojim problemima se najčešće susreću trudnice i mame iz ove regije?

Patronažna sestra djeluje na području grada Doboja i bliže okoline. Naša iskustva sa bebama i majkama do sada ukazuju da najveće dileme majke imaju upravo oko ishrane i dojenja u prvim danima. Za sva pitanja osim ličnog dolaska u dom gdje je stigla beba na raspolaganju je i broj telefona na koji se mogu obratiti za savjet, a i društvene mreže koje predstavljaju naš rad preko kojih objavljujemo i neke najčešće tražene  savjete. 

Za kraj da li imate neki savjet za sve trudnice koje čitaju naš portal i časopis?

Savjet za buduće mame: Drage trudnice, uživajte u svakom trenutku trudnoće, spremajte svoje tijelo za predstojeći porod, donesite odluku o dojenju i čitajte o tome kao i razgovarajte sa majkama koje su u tome uspjele. Razgraničite “dobronamjerne savjete” kako ja volim reći, iz najbolje namjere vaše okoline od onih zaista korisnih. Obzirom da u eri interneta postoji mnogo načina da se unaprijed informišu, čitaju, edukuju uvijek je potrebno odabrati pravi izvor informacija , koji će vas voditi u željenom pravcu, a to je ispravna njega i briga o vašoj bebi, a i vaša zajednička zdrava budućnost.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave