Ako beba bljucka…

Riječ “bljuckanje” upotrebljavamo kad  hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama.
“Moje dijete bljucka nakon svakog obroka” – ove i slične izjave često čujemo od roditelja. Roditelji su zabrinuti jer ne znaju da li dijete dobiva dovoljno hrane ili da je to uopšte normalno. Narodno rečeno “Djeca koja često bljuckaju dobro i napreduju” – ima neke istine u tome?

Gotovo svi roditelji znaju ovo: dijete je taman nahranjeno, presvučeno i kada mislite da se možete malo odmoriti – beba bljucne. Ne samo da morate sve iz početka, presvući, kupati i prati, tu je i briga da li je beba sita, da li je bljucnula više nego je trebala, trebam li je ponovo hraniti, da li je ovo normalno?
Zašto bebe pljuvati?
Redovito bljuckanje nakon obroka se naziva “refluks”. Hrana se iz želuca ponovo vraća u usta. Razlog je taj što mišić koji zatvara želudac u jednjaku, u djece često još uvijek preslab. Sasvim je normalno da beba bljucne i do dvanaest puta na dan.
Vjerovatno vam se činiti kao da je beba povratila gotovo cijeli obrok, ali nije: Beba bljucne, tj. vrati obično samo oko jedne kašike.
Kada ipak treba posjetiti pedijatra?
Ako beba bljucka više od dvanaest puta na dan i uz to primjetite da ima bolove, može se dogoditi da želučna kiselina „napadne“ jednjak. U tom slučaju, vaša beba će odbiti hranu ili će imati problema sa gutanjem, i najbolje je da se obratite pedijatru.

 

Par savjeta kako spriječiti bljuckanje
• Ako beba ima zraka u želucu, to je veća vjerovatnost da će beba bljuckati. Zato poslije svakog obroka trebate bebu podići kako bi podrignula.

• Pobrinite se da vaša bebu „ne prejedete“. Pun želudac izaziva bljuckanje.

• Neki liječnici preporučuju da mlijeku nakon 4. mjeseca dodate rižinih pahuljica kako bi se malkice zgusnulo

• Prednosti gravitacije: Podignite dijete nakon obroka, oko pola sata, npr presavijte peškir i stavite ispod bebine glavice.
Kad prestaje?
Kad beba počne jesti krutu hranu obično prestaju i bljuckati. Katkad to traje dok dijete ne prohoda.
bljuckanjedd34a90831cdc480e80ca467be44e33f_content_m